Teodosie, criticat dur de Patriarhul Daniel pentru „atitudine provocatoare” și „duh de indisciplină şi de răzvrătire"

×
Codul embed a fost copiat

Tensiuni la conducerea Bisericii Ortodoxe Române. Este pentru prima dată, la un nivel atât de înalt al bisericii când apar critici dure din partea Patriarhului Daniel la adresa unui arhiepiscop din ţară.

Înalt Preasfinţitul Teodosie de la malul mării este acuzat de conducătorul bisericii ortodoxe române că e condus de ambiţii personale.

De altfel, Arhiepiscopul Tomisului a fost criticat şi pentru atitudinea provocatoare din timpul pandemiei care a afectat imaginea bisericii, pentru prejudiciile financiare aduse Patriarhiei Române prin datorii de jumătate de milion de lei, dar și pentru promovarea plagiatului, se arată într-o scrisoare oficială a Patriarhiei trimisă lui Teodosie.

Conducerea BOR i-a refuzat avansarea la titlul de mitropolit, aşa cum îşi dorea Teodosie şi i-a recomandat arhiepiscopului smerenie şi unitate.

Astfel, în scrisoarea din 19 aprilie 2021, Teodosie este acuzat că își dorește transformarea Arhiepiscopiei Tomisului în mitropolie dintr-o ”ambiție personală”, fără ca toate condițiile statutare necesare pentru o astfel de avansare să fie îndeplinite. Teodosie ceruse ridicarea în grad printr-o adresă din 18 februarie 2021.
În plus, decizia oficială de respingere cuprinde și referiri la comportamentul lui Teodosie, atât cel public, cât și cel din interiorul bisericii.

Citește și
ÎPS Teodosie organizează o procesiune de Sf. Haralambie. ”Pentru că au apărut voci care acuză”
Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, după declarațiile lui IPS Teodosie: „Femeia, Înger pe pământ”
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

”Solicitarea transmisă la Patriarhia Română de către Arhiepiscopia Tomisului este insuficient argumentată, deoarece ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie nu constituie o necesitate misionară, actuală, ci mai degrabă o ambiție personală a Chiriarhului său”, se arată în scrisoare.

”Deși, în mod frecvent, Arhiepiscopia Tomisului creează notă discordantă, sfidând recomandările și dispozițiile Patriarhiei Române, totuși solicită Patriarhiei Române ridicarea Arhiepiscopiei la rangul de mitropolie. În Arhiepiscopia Tomisului, normele statutare, cele regulamentare și hotărârile Sfântului Sinod sunt încălcate adesea prin: hirotonia unor teologi din alte eparhii fără ca aceștia să fi prezentat documentele de ieșire canonică din eparhia de care aparțin, admiterea la doctorat a unor candidați cu note sub 8,5, primirea preoților și monahilor din alte eparhii fără acordul chiriarhului eparhiilor respective etc”, mai arată decizia inițiată de patriarhul Daniel.

În plus, documentul arată că Arhiepiscopia Tomisului are ”probleme de natură administrativă, economică, de disciplină canonică și educațională” și arată că o parte dintre acestea au fost discutate în ședința Sfântului Sinod (organismul colectiv de conducere al BOR) din 25 februarie.

Documentul arată că unele inițiative al Arhiepiscopiei Tomisului din perioada pandemiei ”au creat discuții aprinse în media și au adus deservicii de imagine Bisericii Ortodoxe, mai ales că au fost însoțite de o atitudine provocatoare, de lipsă de tact pastoral și de comunicarea deficitară cu autoritatea bisericească superioară, fapt care exprimă un duh de indisciplină și de răzvrătire”.

Decizia oficială mai evidențiază problemele de la școala doctorală păstorită de Arhiepiscopia Tomisului – teze plagiate, profesori care nu au legătură cu disciplina, deficiențe de redactare a textului.

IPS Teodosie - episodul COVID

Şi mai grav de atât - spun reprezentanţii Sinodului - în perioada pandemiei IPS Teodosie a afectat imaginea bisericii cu iniţiative "însoţite de o atitudine provocatoare, lipsite de tact pastoral" care au fost comunicate deficitar autorităţii bisericiesti superioare, fapt care "exprimă un duh de indisciplină şi de răzvrătire."


În plin val de îmbolnăviri cu SAR-CoV-2 Teodosie i-a chemat în pelerinaj pe credincioşi - la mănăstirea Sf. Andrei - când existau restricţii de circulaţie şi a organizat - imediat după ieşirea din starea de urgenţă - o a doua slujbă de înviere, la două săptămâni după Paste. La acea vreme a susţinut că are acordul şefilor bisericii.

De-a lungul vremii, Arhiepiscopia Tomisului ar fi sfidat de mai multe ori recomandările şi dispoziţiile Patriarhiei Romane.


În documentului cancelarei Sfântului Sinod scrie - de exemplu - că în biserica IPS Teodosie "hotărârile Sfântului Sinod sunt încălcate adesea prin hirotonirea unor teologi din alte eparhii fără ca aceştia să fi prezentat documentele de ieşire canonică din eparhia de care aparţin."
 

Arhiepiscopia Tomisului e acuzată și de refuzul de a-și plăti facturile vechi din 2016, în valoare de 468.822 de lei către Patriarhie, fiind dată ca exemplu datoria față de Tipografia Cărților Bisericești.

IPS Teodosie stârneşte reacţii şi prin comentariile pe care le face. Are păreri cel puţin neobişnuite despre femei.

„Ea nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale. Cum să fie discriminare? Aceasta este femeia. Ea a început păcatul. Dacă nu păcătuia, nu ar fi născut în dureri."

La fel de neobișnuită a fost şi recomandarea arhiepiscopului în cazul masturbării:

„Să facă 40, 50, 100 de mătănii şi să vedeţi cum se potolesc! Şi mătăniile se fac cu cugetare ..Doamne Scapă-mă, miluieşte-mă pe mine păcătosul şi scapă-mă!"

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, nu a oferit până acum o reacţie în ceea ce priveşte criticile primite de la Sfântul Sinod.
A anunţat - în schimb - că va face o declaraţie vineri - după oficierea hramului de la biserica Sf. Împăraţii din Constanța.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
IPS Teodosie, reclamat la CNCD. Arhiepiscopie: Afirmațiile sunt bazate pe înscrisuri ale Bibliei
IPS Teodosie, reclamat la CNCD. Arhiepiscopie: Afirmațiile sunt bazate pe înscrisuri ale Bibliei

Arhiepiscopia Tomisului susţine că afirmaţiile IPS Teodosie referitoare la femei nu constituie o opinie personală, ci sunt bazate pe înscrisuri ale Bibiliei şi se întreabă dacă CNCD va sancţiona în premieră un cult oficial recunoscut de către stat.

Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, după declarațiile lui IPS Teodosie: „Femeia, Înger pe pământ”
Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, după declarațiile lui IPS Teodosie: „Femeia, Înger pe pământ”

Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, Înalt Prea Sfinţitul Calinic Argeşeanul, subliniază rolul importat al femeii, pe care o numeşte "fiinţă dumnezeiască", afirmând că "nu ne este îngăduit s-o considerăm obiect de batjocură".

Părintele Doboș, după declaraţiile IPS Teodosie despre catolici:
Părintele Doboș, după declaraţiile IPS Teodosie despre catolici: "Noi îl iubim, sunt convins că şi Preasfinţia sa ne iubeşte”

Părintele Francisc Doboş, fost purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti, a reacţionat la afirmaţiile făcute de arhiepiscopul Tomisului.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.