Sparanghelul românesc, o afacere înfloritoare. Un kilogram produs local se vinde la preț dublu față de cel de import

×
Codul embed a fost copiat

Sparanghelul românesc este cultivat la noi de puțină vreme, totuși suprafețele sunt în creștere. Iar asta grație cererii mari.

Clienții îl caută pentru valoarea nutritivă, astfel că unii producători au recolta rezervată, cu toate că planta este mai scumpă decât cea din import. Cultura din imagini, din județul Neamț, este gata de cules.

Producătorul a „furat” ideea din Italia, unde a lucrat 15 ani, tocmai la cules de sparanghel. Întors acasă, și-a dezvoltat propria afacere. Trei ani a durat până la prima recoltă. Dar așteptarea a meritat. Culege sparanghel toată lună aprilie până la jumătatea lui mai.

Temperatura optimă pentru dezvoltarea sparanghelului este de 20-22 de grade Celsius. În aceste condiții, poate fi recoltat la câteva zile, apoi planta crește din nou. Investiția inițială a fost de aproximativ 10.000 de lei. Acum, într-o săptămână bună, bărbatul câștigă și 3.000 de lei.

Cătălin Ioan Laiu, cultivator: „Nu mai facem faţă comenzilor. Vrem să mai plantăm un hectar.”

Citește și
Ferma de sparanghel
A început recoltatul sparanghelului. Băcăniile și magazinele și-au umplut rafturile
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Reporter: Care sunt clienţii dumneavoastră?

Cătălin Ioan Laiu, cultivator: „Restaurante, foarte mulţi casnici.”

Odată ajuns la pensie, un profesor de liceu din Iași a făcut și el pasul spre agricultură și cultivă tot spranghel. A ajuns deja la a doua recoltă.

Liviu Sadovschi, antreprenor: „Este o cultură biologică 100%. Este destul de scumpă, este o plantă elitistă, dar cu un gust deosebit.”

Și tocmai din acest motiv, clienții rezervă din timp cantitatea dorită. 

Femeie: „Îmi place și știu că este bogat în numeroase vitamine.”

Femeie: „Folosesc în mod frecvent și îl prefer pe acesta pentru că este românesc.”

Sparanghelul este o plantă versatilă: poate fi ingredient într-o salată, garnitură pentru friptură sau o gustare sănătoasă între mese, mai ales pentru că se gătește foarte ușor.

Ce se produce la noi se vinde în stare naturală. Dar sparanghelul importat vine și congelat. Anul trecut, am luat din afară 600 de tone, potrivit Institutului Național de Statistică. Cel autohton costă aproximativ 35 de lei kilogramul, față de 20 cel din import. Cu toate că cel românesc este mai scump, clienții îl cumpără.

Ramona Agrici, administrator aprozar: „Ne întreabă ‘Mai aveți și mâine și săptămâna viitoare?’”

Deocamdată, la noi nu se cultivă și sparanghel alb, care este mai căutat afară, pentru gustul mai delicat.

Cătălin Ioan Laiu, cultivator: „Este un pic mai multă muncă pentru că se acoperă sparanghelul verde cu nailon. E mult mai concentrat în vitamine şi fibre.”

Potrivit ultimelor date ale INS, suprafața totală cultivată cu sparanghel este de 171 de hectare dar numărul plantațiilor este în creștere.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Un muncitor român a adormit pe câmpul de sparanghel și a fost lovit în plin de secerătoarea care recolta
Un muncitor român a adormit pe câmpul de sparanghel și a fost lovit în plin de secerătoarea care recolta

Inspectoratul de Poliție din Diepholz, Germania, a raportat un accident grav la locul de muncă într-un câmp de sparanghel. Un muncitor român a fost rănit grav de o mașină de recoltat, scrie NordBayern.de.

A început recoltatul sparanghelului. Băcăniile și magazinele și-au umplut rafturile
A început recoltatul sparanghelului. Băcăniile și magazinele și-au umplut rafturile

A început recoltatul sparanghelului, iar băcăniile și magazinele și-au umplut rafturile. Semn că este tot mai apreciată și la noi, planta este cultivată de tot mai mulți fermieri.

De ce preferă acum românii să muncească în agricultură, deși se simt nedreptățiți de patronii germani. Pățania unui român
De ce preferă acum românii să muncească în agricultură, deși se simt nedreptățiți de patronii germani. Pățania unui român

Aproximativ opt milioane de români muncesc în străinătate.

300 de kilograme de sparanghel, furate de pe un câmp în landul german Hessa
300 de kilograme de sparanghel, furate de pe un câmp în landul german Hessa

Indivizi necunoscuţi au furat 300 de kilograme de sparanghel după ce au strâns recolta care se întindea pe şase kilometri pe un câmp situat în sudul landului german Hessa, relatează dpa.

Austria a închis spaţiile de cazare la o fermă de sparanghel unde lucrează români. Anunțul MAE
Austria a închis spaţiile de cazare la o fermă de sparanghel unde lucrează români. Anunțul MAE

Autorităţile din Austria au dispus închiderea spaţiilor de cazare de la ferma de sparanghel unde lucrează mai mulţi români, din cauza neîndeplinirii condiţiilor de igienă şi a standardelor de cazare.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.