Situația devine dramatică în spitale din cauza scumpirilor alimentelor: Ce au ajuns bolnavii să primească de mâncare

×
Codul embed a fost copiat

Tot mai multe firme care livrează mâncare în spitale reziliază contractele, după ce alimentele s-au scumpit peste măsură.Deși s-a dublat anul acesta, alocația de hrană de 22 de lei nu ajunge pentru cele trei mese zilnice.

Situația e și mai dificilă în spitalele de boli infecțioase. Acolo, din aceeași sumă trebuie plătite inclusiv distrugerea tacâmurilor și a recipientelor de unică folosință, care sunt contaminate.

Este ora micului dejun la un spital din Timişoara, iar pacienţilor li se împart caserole pe jumătate goale. La o îmbucătură de mâncare, unii mușcă de două ori din pâine. E şi puţină, şi săracă în nutrienţi, se plâng bolnavii.

Pacient, care primește micul dejun: „Crenvurşti, brânză, iaurt, ceai.”

Pacient: (Reporter: Reușești să te saturi cu ce e aici?) Sincer, nu prea, dar completez cu pâine. (Reporter: Ce ai prefera să mănânci dimineața?) Un ou ar fi foarte bine pentru sănătate.”

Citește și
terasa
HoReCa ar putea primi un nou ajutor din partea statului. Industria este puternic afectată de scumpirile la energie și gaze
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Pacient: „La diabetici mere, la ceilalți poate să le dea clementine, să le dea niște portocale sau o banană.”

Nutriţioniştii din spitale trebuie să-şi pună imaginaţia la bătaie pentru a le oferi pacienţilor trei mese pe zi. Pentru un prânz mai consistent ei trebuie să taie de la micul dejun și de la cină.

Irina Goga, medic nutriționist Spital De Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara: Trebuie să ținem cont și de patologia pacientului, dacă este un pacient cu diabet zaharat sau cu tuberculoză. Avem un aport caloric mai mare în comparație cu pacienții cu...de exemplu, enterocolită.”

La spitalele de boli infecțioase, ambalajele și tacâmurile folosite sunt considerate deşeuri periculoase şi trebuie neutralizate. Tot din norma de hrană de 22 de lei pe zi.

Cristian Oancea, manager Spital De Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara: “În acest cuantum financiar trebuie să oferim trei mese. Avem salariile personalului care trebuie să asigure hrană...și în plus avem taxele și tot ceea ce înseamnă curent care sunt în creștere.”

Firmele renunță la contracte

Unele spitale comandă hrana gata pregătită. Sunt însă firme care renunţă la contracte, pentru care nu le mai pot onora. Altele funcţionează la limită.

Daniel Preunca, aministrator firmă catering: “Cred că vreo 12 contracte am reziliat. Acum nu e vorba de o scumpire de doi la sută sau trei la sută.”

Dana Șpac, purtător de cuvânt Spital Județean din Timișoara: „Firma livrează în jur de 1.000 – 1.200 de meniuri pe zi. Asta înseamnă trei mese pe zi, la unele patologii sunt și gustări. Deocamdată și firmă și spitalul se adaptează realității.”

În medie, alimentele s-au scumpit cu peste 20%, în noiembrie, comparativ cu aceeași luna a anului trecut.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
La ce preț este cumpărat laptele de la fermier și cât ajunge să coste în magazine. Daea face apel la „solidaritate economică”
La ce preț este cumpărat laptele de la fermier și cât ajunge să coste în magazine. Daea face apel la „solidaritate economică”

Valurile de scumpiri din ultima perioadă au generat și speculă. Așa se face că, într-un timp relativ scurt, unele produse alimentare au ajuns să coste dublu, deși adunate, costurile de producție și cele cu utițitățile nu ajung să fie atât de mari.

HoReCa ar putea primi un nou ajutor din partea statului. Industria este puternic afectată de scumpirile la energie și gaze
HoReCa ar putea primi un nou ajutor din partea statului. Industria este puternic afectată de scumpirile la energie și gaze

Afectată și ea de valul de scumpiri, industria ospitalității ar putea primi un nou ajutor din partea statului. Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, autoritățile promit peste jumătate de million de euro.

Scumpirile îi amărăsc pe iubitorii de dulciuri. De ce au devenit prăjiturile mai mici și mai scumpe
Scumpirile îi amărăsc pe iubitorii de dulciuri. De ce au devenit prăjiturile mai mici și mai scumpe

Prăjituri mai scumpe, mai mici la gramaj și cât mai multe rețete cu produse de sezon. Sunt câteva dintre soluțiile, pe care managerii de cofetării și patiserii le iau în calcul pentru a face, față valului de scumpiri din ultima perioadă.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.