Scandal în Parlamentul European. Un proiect de lege privind reducerea pesticidelor în UE a fost respins

×
Codul embed a fost copiat

S-a lăsat cu scandal în Parlamentul European. Un proiect de lege care ar fi trebuit să reducă utilizarea tratamentelor chimice în agricultură cu la 50% până în 2030 a fost respins.

În timp ce ecologiștii vorbesc despre o zi neagră pentru mediu, opozanții consideră că au obținut o victorie pentru fermieri. Pe lângă distrugerea mediului, pesticidele sunt asociate inclusiv cu riscul apariției unor forme de cancer.

Sarah Wiener, Europa:Doamnă președintă! O zi neagră pentru mediu și sănătate, pentru societate dar și pentru fermierii care ar fi fost eliberați de sub „dictatele” agroindustriei.”

Inclusiv reprezentanții României din Parlamentul European s-au opus pentru că, spun aceștia, nu este corect ca în toate țările să se aplice același procent de 50%.

Asta în condițiile în care, spun autoritățile, la noi se stropește cu 0,7 kg de substanță chimică pe hectar, în comparație cu media europeană de 2,2 kg. Însă, în realitate, controalele sunt rare și nu se știe dacă pe teren cantitatea de pesticide folosită depășește sau nu pragul impus de lege.

Citește și
VIDEO. „Aici se vând case cu un dolar!” Romania, micul sat depopulat din Pennsylvania văzut prin ochii a doi români

Florin Barbu, Ministrul Agriculturii: „Se verifică facturile în contabilitate pe cantitățile achiziționate. Toate aceste lucruri sunt înregistrate și verificate și comercializarea lor se face numai pe bază de factură. Se fac verificări și în teren pe eșantionul stabilit pentru control, se fac aceste verificări, între 3 și 5%.”

Iar aceste verificări îi vizează atât pe fermierii mari cât și pe cei mici, adică toți cei care vând cereale, legume, fructe.

Pe de altă parte, dincolo de cantitatea de pesticide folosite, este important cum și când sunt împrăștiate aceste substanțe, spun apicultorii, unii dintre cei mai afectați de utilizarea substanțelor chimice la scară largă.

Răzvan Coman, reprezentantul Asociației Crescătorilor de Albine din România: Suntem conștienți că nu poți să faci o agricultură fără pesticide, dar de la a da pesticide fără noimă, pentru că în multe cazuri în România nu se aplică așa cum scrie pe prospect, lipsește și educația agricolă sau tehnică în acest sens. Până la a da substanțe când trebuie, unde trebuie și în doza în care trebuie e o diferență enormă.

Încă de la început, legislația europeană a fost contestată de unii fermieri. De partea lor, a fost cel mai mare grup politic din Parlamentul European, Partidul Popular European, din care fac parte PNL, UDMR și PMP. Este și o mișcare politică pentru PPE, care vrea cât mai multe voturi din zonele rurale la alegerile europarlamentare din iunie anul viitor.

Surprinzător însă, proiectul a fost respins și de verzii și social democrații din Parlament, pe motiv că proiectul de lege a fost „slăbit” de cele câteva sute de amendamente depuse.

Dacian Cioloș, europarlamentar: „Nimeni nu are de câștigat pe termen mediu cu această amânare decât politicieni care se folosesc de emoțiile cetățenilor și deoparte și de alta, ce vor putea merge în campanie să spună că ei au salvat.”

Teoretic, Comisia Europeană ar putea veni cu un text nou. Iar Consiliul, format din statele membre, ar putea vota o nouă poziție și Parlamentul ar fi obligat să negocieze aspectele. În practica însă, nu mai este timp de negocieri în acest mandat.

Pentru că alegerile europarlamentare sunt în iunie anul viitor, iar procedural un astfel de proces legislativ învinge chiar și birocrația din România.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
A luat două lanterne dintr-un magazin și a plecat. Ce a urmat i-a luat pe toți prin surprindere
A luat două lanterne dintr-un magazin și a plecat. Ce a urmat i-a luat pe toți prin surprindere

Un agent de pază la un magazin din Timişoara a ajuns la spital, marţi seara, după ce un client l-a lovit cu o mătură, potrivit IPJ Timiş.

Incendiu de amploare în Sibiu, în urma furtunii. Au ars 5.000 de tone de fân
Incendiu de amploare în Sibiu, în urma furtunii. Au ars 5.000 de tone de fân

Pompierii militari au intervenit, marţi după-amiază, în localitatea Jina pentru stingerea unui incendiu care a izbucnit la o şură.

 

Stare de alertă într-un județ din România. „Duce la afectarea sănătăţii populaţiei”
Stare de alertă într-un județ din România. „Duce la afectarea sănătăţii populaţiei”

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Brăila a declarat stare de alertă în întreg judeţul, pentru 30 de zile, după ce operatorul de salubritate a refuzat că mai ridice gunoiul începând de luni.  

Recomandări
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”

Manfred Weber, şeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca în negocierile din zilele următoare să facă presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie.  

Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale
Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale

PSD a obţinut 36,26% din voturile pentru Consiliile locale, fiind urmat de PNL cu 29,41% şi de AUR cu 9,35%, arată rezultatele parţiale anunţate de Biroul Electoral Central, marţi seară, conform datelor centralizate până la ora 22:00.

Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal:
Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal: "Suntem foarte mândri de el"

Președintele SUA, Joe Biden, a reacțioant, marți, după ce fiul său, Hunter, a fost găsit vinovat pentru că a mințit în legătură cu consumul de droguri pentru a cumpăra ilegal o armă