Risc foarte mare de avalanşă în Munţii Făgăraş. Turiştii, sfătuiți să nu iasă din cabane

zapada munte
Meteoplus

Meteorologii avertizează că există un risc foarte mare de avalanşă în Munţii Făgăraş, generat, în principal, de stratul însemnat de zăpadă proaspătă şi vântul puternic care se va semnala la altitudini de peste 1800 metri.

Turiştii sunt sfătuiţi să nu iasă din cabane şi să nu schieze la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine în munţii Făgăraş, unde se înregistrează risc foarte mare de avalanşă, de gradul cinci, iar zăpada măsoară duminică 1,6 metri, a anunţat şeful Salvamont Sibiu, Adrian David.

"Ninsoarea căzută în ultimele zile a determinat creşterea riscului de avalanşă la gradul cinci din cinci. Acest risc este echivalent cu cod roşu meteorologic. În aceste condiţii, nu recomandăm turiştilor să iasă afară din cabană, să facă deplasări în jurul cabanelor şi exclus să urce mai sus de nivelul cabanelor din munţii Făgăraşului. De asemenea, se înregistrează risc de gradul patru la altitudini mai mici de 1.800 de metri, acest risc implică aceleaşi măsuri de precauţie. Celor care vor să schieze în zona Bâlea, le recomandăm să nu facă acest lucru, să ia legătura cu patrula Salvamont aflată de serviciu la Bâlea Lac şi să respecte recomandările pe care le fac colegii mei. Stratul de zăpadă măsoară în acest moment 163 de centimetri, în ultimele 24 de ore ningând aproximativ 70 de centimetri", a explicat Adrian David, conform Agerpres.

Turiştii pot ajunge la Bâlea Lac doar cu telecabina. Până la Bâlea Cascadă este posibil transportul pe şosea, pe Transfăgărăşan, iar de acolo se poate urca doar cu transportul pe cablu, în cazul unor condiţii meteo favorabile.

Zăpadă de 80 de cm în zona înaltă

 

Citește și
VIDEO. „Aici se vând case cu un dolar!” Romania, micul sat depopulat din Pennsylvania văzut prin ochii a doi români

Potrivit Buletinului nivometeorologic pentru perioada 29 - 30 decembrie, în Munţii Făgăraş, ninsorile însemnate cantitativ depuse în ultimele 24 de ore au condus la creşterea stratului de zăpadă cu circa 80 cm în zona înaltă şi cu 40-50 cm la altitudini mai joase. În cursul zilei de duminică, va continua să ningă şi se vor mai depune în medie 15-20 cm de zăpadă proaspătă, iar vântul puternic de la peste 1800 m va crea noi plăci de vânt.

"Principalele riscuri sunt reprezentate de stratul însemnat de zăpadă proaspătă, instabilă de tip pulver care în locurile adăpostite are dimensiuni considerabile, precum şi de plăcile de vânt ce se vor forma în special pe versanţii cu orientare nord-vestică, nordică şi nord-estică. Declanşarea avalanşelor, inclusiv a celor spontane, este posibilă la orice supraîncărcări iar în zonele adăpostite, cu acumulările cele mai mari, pot antrena un volum însemnat de zăpadă", se precizează în buletinul nivometeorologic.

Potrivit sursei citate, la peste 1800 m, stratul instabil de zăpadă proaspătă de tip pulver, căzută în ultimele 24 ore măsoară circa 80 cm şi este depus peste cruste de gheaţă şi stratul vechi, în general consolidat, care măsoară circa 70-80 de cm. În zonele adăpostite, zăpada transportată va continua să formeze depozite însemnate, înălţimea troienelor putând depăşi 2 metri.

În Masivul Bucegi există, de asemenea, un risc însemnat de avalanşă, în condiţiile în care, la peste 1800 m, stratul instabil de zăpadă proaspătă, de tip pulver, măsoară pe alocuri peste 25 cm. Acest strat nou de zăpadă este depus peste cruste de gheaţă şi stratul vechi, de aproximativ 15-20 cm. În zonele adăpostite, zăpada transportată va continua să formeze depozite însemnate.

Ninsorile care se vor mai semnala duminică, în prima parte a nopţii, vor scădea treptat în intensitate. Se vor mai depune în medie până la 10 cm de zăpadă proaspătă iar vântul puternic de la peste 1800 m va forma noi plăci de vânt, precizează ANM.

În toate masivele va continua să ningă şi se va depune strat de zăpadă proaspătă, de tip pulver, instabil, de dimensiuni mai însemnate în Carpaţii Meridionali şi Orientali. Vântul va sufla moderat, cu rafale de peste 60-70 km/h în zonele înalte unde va viscoli şi spulbera zăpada, formând plăci de vânt şi depozite mai însemnate de zăpadă. La supraîncărcări, pe pante cu înclinaţie mare şi cu strat mai consistent, se pot declanşa avalanşe de dimensiuni mici. În Carpaţii Meridionali se pot declanşa avalanşe medii şi chiar mari, inclusiv spontane în zonele cu acumulări însemnate de zăpadă proaspătă.

Duminică dimineaţa, în Carpaţii Meridionali, stratul de zăpadă măsura 163 cm la Bâlea-Lac, 63 cm la Vf. Omu, 50 cm la Păltiniş, 36 cm la Predeal, 19 cm Vf. Ţarcu, 19 cm la Cuntu, 16 cm la Parâng, 13 cm la Sinaia, 18 cm la Fundata. În Carpaţii Orientali, zăpada avea 39 cm la Lăcăuţi, 32 cm la Vf. Călimani, 16 cm la Iezer-Rodnei, 13 cm la Ceahlău-Toaca, 10 cm la Bucin iar în Carpaţii Occidentali erau 38 cm de zăpadă la Semenic, 37 cm la Vladeasa 1400 m, 33 cm la Stâna de Vale şi 38 cm la Vf. Vlădeasa.

În noaptea de duminică spre luni, aria ninsorilor se va restrânge în Carpaţii Orientali unde pe arii restrânse va mai ninge slab. În cursul zilei de luni, vremea va fi însorită. Vântul va prezenta intensificări de 60-70 km/h în zona înaltă din majoritatea masivelor, viscolind şi spulberând temporar zăpada.

În ceea ce priveşte temperaturile, la peste 1800 m vor fi minime între -18 şi -12 gr.C şi maxime între -14 şi -8 gr.C (valori predominante). Sub 1800 m se vor semnala temperaturi minime cuprinse între -12 şi -8 gr.C şi temperaturi maxime între -7 şi -3 gr.C (valori predominante).

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
A luat două lanterne dintr-un magazin și a plecat. Ce a urmat i-a luat pe toți prin surprindere
A luat două lanterne dintr-un magazin și a plecat. Ce a urmat i-a luat pe toți prin surprindere

Un agent de pază la un magazin din Timişoara a ajuns la spital, marţi seara, după ce un client l-a lovit cu o mătură, potrivit IPJ Timiş.

Incendiu de amploare în Sibiu, în urma furtunii. Au ars 5.000 de tone de fân
Incendiu de amploare în Sibiu, în urma furtunii. Au ars 5.000 de tone de fân

Pompierii militari au intervenit, marţi după-amiază, în localitatea Jina pentru stingerea unui incendiu care a izbucnit la o şură.

 

Stare de alertă într-un județ din România. „Duce la afectarea sănătăţii populaţiei”
Stare de alertă într-un județ din România. „Duce la afectarea sănătăţii populaţiei”

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Brăila a declarat stare de alertă în întreg judeţul, pentru 30 de zile, după ce operatorul de salubritate a refuzat că mai ridice gunoiul începând de luni.  

Recomandări
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”

Manfred Weber, şeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca în negocierile din zilele următoare să facă presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie.  

Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale
Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale

PSD a obţinut 36,26% din voturile pentru Consiliile locale, fiind urmat de PNL cu 29,41% şi de AUR cu 9,35%, arată rezultatele parţiale anunţate de Biroul Electoral Central, marţi seară, conform datelor centralizate până la ora 22:00.

Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal:
Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal: "Suntem foarte mândri de el"

Președintele SUA, Joe Biden, a reacțioant, marți, după ce fiul său, Hunter, a fost găsit vinovat pentru că a mințit în legătură cu consumul de droguri pentru a cumpăra ilegal o armă