Reuniunea trilaterală România-Polonia-Turcia, la nivelul miniştrilor de Externe, vineri, la Bucureşti

Bogdan Aurescu

Reuniunea trilaterală România-Polonia-Turcia, la nivelul miniştrilor Afacerilor Externe, începe vineri la Bucureşti cu o sesiune plenară.

Pe agenda evenimentului se vor afla subiecte de interes actual pe dimensiunea de securitate, cu accent pe evaluarea situaţiei regionale de securitate, pe rezultatele ultimelor reuniuni ministeriale NATO (din martie şi de săptămâna trecută), precum şi perspectivele Summitului aliat din acest an.

Potrivit unui comunicat al MAE de miercuri, miniştrii Afacerilor Externe ai României, Poloniei şi Turciei vor aborda şi stadiul implementării proiectelor agreate cu prilejul reuniunii trilaterale din 2020 şi vor discuta modalităţi de consolidare a dialogului trilateral, inclusiv prin dezvoltarea de noi proiecte.

"Miniştrii Afacerilor Externe ai Trilateralei vor discuta şi despre procesul de reflecţie strategică NATO2030, derulat la nivelul Alianţei Nord-Atlantice de către secretarul general Jens Stoltenberg, preconizat să conducă la dezvoltarea unui nou Concept Strategic al Alianţei, care să traseze liniile de bază pentru adaptarea Alianţei la noul mediu internaţional de securitate şi să contribuie la consolidarea Alianţei, la creşterea unităţii şi coeziunii aliate şi la consolidarea profilului politic al Alianţei", arată MAE.

Conform comunicatului, în premieră pentru formatul Trilateralei România-Polonia-Turcia, la iniţiativa ministrului Aurescu, miniştrii Afacerilor Externe din Georgia, David Zalkaliani, şi Ucraina, Dmytro Kuleba, vor participa la o sesiune de lucru specială cu miniştrii Afacerilor Externe ai Trilateralei, având în vedere importanţa acordată Vecinătăţii Estice.

Citește și
VIDEO. „Aici se vând case cu un dolar!” Romania, micul sat depopulat din Pennsylvania văzut prin ochii a doi români

"În cadrul acestei sesiuni va avea loc un schimb de opinii privind situaţia de securitate din Vecinătatea Estică, inclusiv de la Marea Neagră. Dialogul va oferi o bună oportunitate pentru reiterarea sprijinului faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a celor două state, precum şi pentru a reafirma susţinerea pentru aspiraţiile europene şi euro-atlantice ale Georgiei şi Ucrainei", se arată în comunicat.

Cu prilejul Trilateralei, ministrul român, Bogdan Aurescu, va avea consultări bilaterale cu omologii săi din Polonia, Turcia, Georgia şi Ucraina.

Joi, în marja Trilateralei, a avut loc un eveniment de marcare a 10 ani de la stabilirea Parteneriatului Strategic România-Turcia, cu participarea ministrului Bogdan Aurescu şi a omologului turc, Mevlut Cavuşoglu, cei doi şefi de diplomaţii având în cursul aceleiaşi zile şi o întrevedere bilaterală.

Tot joi, ministrul Aurescu a avut şi o întrevedere cu omologul polonez, Zbigniew Rau, în cadrul căreia a avut loc un schimb de opinii cu privire la consolidarea cooperării economice şi sectoriale.

Sursa citată subliniază că prin organizarea actualei Trilaterale la Bucureşti şi prin temele abordate, România îşi propune atât consolidarea acestui format de dialog în contextul marcat de evoluţiile recente în Vecinătatea Estică, cât şi creşterea profilului României atât la nivelul regiunii, cât şi în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, cu atât mai mult cu cât în acest an va fi organizat Summitul NATO.

MAE reaminteşte că prima reuniune a Trilateralei România-Polonia-Turcia a avut loc la iniţiativa României, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice, în mai 2012, în marja Summitului NATO de la Chicago. Crearea acestui format a avut în vedere importanţa cooperării aprofundate a celor trei state pe teme de interes comun, preponderent în domeniul securităţii, fiind dedicat coordonării în interiorul Alianţei Nord-Atlantice.

La nivel de ministru al afacerilor externe au avut loc şapte întrevederi, începând cu anul 2016; în 2020, din cauza pandemiei, reuniunea a avut loc în sistem VTC, la 28 aprilie.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Întâlnire între Iohannis și miniștrii de Externe ai Turciei și Poloniei. Ce subiecte au fost discutate
Întâlnire între Iohannis și miniștrii de Externe ai Turciei și Poloniei. Ce subiecte au fost discutate

Preşedintele Klaus Iohannis i-a primit joi, la Palatul Cotroceni, pe miniştrii Afacerilor Externe din Polonia (Zbigniew Rau) şi Turcia (Mevlüt Çavuşoğlu), însoţiţi de ministrul român Bogdan Aurescu.

Recomandări
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”

Manfred Weber, şeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca în negocierile din zilele următoare să facă presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie.  

Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale
Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale

PSD a obţinut 36,26% din voturile pentru Consiliile locale, fiind urmat de PNL cu 29,41% şi de AUR cu 9,35%, arată rezultatele parţiale anunţate de Biroul Electoral Central, marţi seară, conform datelor centralizate până la ora 22:00.

Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal:
Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal: "Suntem foarte mândri de el"

Președintele SUA, Joe Biden, a reacțioant, marți, după ce fiul său, Hunter, a fost găsit vinovat pentru că a mințit în legătură cu consumul de droguri pentru a cumpăra ilegal o armă