Rețete de sarmale pentru masa de Paște. Cum să obţii cele mai bune sarmale

sarmale
Shutterstock

Sunt o mulțime de rețete de sarmale, însă pentru un preparat delicios trebuie doar să respecți câteva sfaturi și trucuri simple. Fiecare rețetă este unică în felul său, de la sarmale de post, până la sarmale în foi de viță sau cu umplutură de ciuperci.  

Sarmale cu carne de porc

Dacă vrei să obții sarmale delicioase, carnea de porc tocată este cea mai potrivită. Conține un procent mare de grăsime, lucru care va ajuta ca umplutura să fie gustoasă și deloc uscată. În plus, poți să cumperi o bucată de carne de porc proaspătă și să o macini chiar tu acasă pentru cele mai bune rezultate.

Pentru această rețetă ai nevoie de:

700 g carne tocată de porc
1 ceapă
100 g orez
3 linguri pastă de tomate
1 legătură de mărar
2 verze murate
Piper
Sare
Foi de dafin
Ulei
Cimbru
Boia de ardei dulce
500 g kaizer

Citește și
Clotilde Armand, acuzații: „Începem ziua cu o nouă dovadă de fraudă… Marcele, ți-am zis că nu te pricepi la matematică”

Pentru început, varza se desface și se lasă în apă, dacă este prea sărată și prea acră.

Foile se pregătesc tăindu-se nervurile prea groase. Pentru umplutură, orezul se spală bine și se lasă în apă. Ceapa se curăță și se toacă mărunt, apoi se pune la călit în puțin ulei. Se adaugă orezul scurs și se călește totul bine.

Acum poți pune o lingură de pastă de tomată și un pahar de apă. Se mai lasă la fiert puțin, până când sosul scade, apoi se oprește focul.

Sosul se amestecă bine cu carnea tocată, sare, piper, mărarul tocat și boia dulce.

Când compoziția este gata, se întinde câte o foaie de varză și se pune câte o lingură de compoziție în fiecare. Se rulează bine și resturile de varză de la capete se bagă înăuntru. Se formează toate sarmalele până se termină compoziția sau foile de varză.

Într-un ceaun se pune o lingură de ulei, câteva frunze de varză și puțină varză murată tocată mărunt pe fund. Se așează sarmalele în formă circulară, adăugând bucățele de kaizer printre ele.

Când le-ai pus pe toate, adaugă o lingură de pastă de tomate într-un pahar de apă și adaugă peste sarmale.

Deasupra, presară varză tocată mărunt, încă o lingură de pastă de tomate și apă cât să acopere sarmalele. Pune cimbru uscat sau crenguțe și piper boabe.

Pune sarmalele pe foc cu un capac, la foc mediu, pentru cam 40 de minute. Completează cu apă când aceasta scade.

Se pun apoi la cuptorul încins la 160 de grade pentru cam 2-3 ore sau până când sarmalele sunt gata. Varza trebuie să se taie ușor cu furculița, iar compoziția trebuie să fie gătită.

Sarmale cu varză dulce

Această rețetă este ideală pentru cei care preferă ca sarmalele să nu aibă acel gust acrișor. Varza dulce se opărește și foile se folosesc ca atare. Este o rețetă pe care multă lume o preferă.

Ai nevoie de:

600 g carne tocată de vită și porc
1 varză dulce
2 cepe
3 linguri de ulei
60 g orez
1 legătură mărar
Cimbru uscat
3-4 foi de dafin
250 ml pasată de roșii
Boia dulce
Sare
Piper
2 linguri oțet

O oală plină cu apă se pune pe foc. Varza se curăță de frunzele veștejite și se spală bine. Se scobește cotorul pentru a fi îndepărtat.

Când apa clocotește, se adaugă sare și oțet. Se pune varza în apă cu partea unde a fost cotorul în sus.

Se lasă câteva minute și se scoate varza (frunzele se vor desprinde) pe o farfurie. Frunzele din interior, care sunt mai mici, vor fi folosite pentru a fi puse pe fundul oalei sau deasupra.

Frunzele se curăță de nervurile groase și apoi se face compoziția.

Se taie ceapa și se călește în ulei încins. Se adaugă orezul spălat și scurs bine și se gătește totul împreună câteva minute.

Când se răcește, se adaugă peste carnea tocată. Acum vei pune sare, piper, boia dulce, mărar tocat și cimbru proaspăt sau uscat.

Se ia fiecare frunză și se adaugă o lingură de compoziție sau în funcție de mărimea acesteia, până la 2-3 linguri de carne.

Se împăturesc aducând una dintre laturile frunzei de varză deasupra umpluturii. Se face un rulou, iar resturile de varză rămase la capete se introduc înăuntru, apăsând ușor.

Se repetă procedeul până termini toate sarmalele.

Pentru fierbere, se toacă mărunt frunzele de varză rămase și se pun pe fundul oalei în care vei pune sărmăluțele.

Se aranjează în formă circulară și se adaugă frunze de dafin și crenguțe de cimbru.

Se acoperă sarmalele cu apă rece și se adaugă pasata de roșii. Se fierb fără capac pentru 30 de minute, timp în care se completează cu apă, dacă a scăzut lichidul.

Se bagă la cuptorul încins la 170 de grade pentru 2-3 ore, acoperite. Când sunt gata, se servesc cu smântână și mămăliguță.

Sarmale moldovenești

Sarmalele moldovenești sunt micuțe și delicioase. Doar cine a gustat poate înțelege savoarea acestora. Pentru a le face, ai nevoie de multă răbdare și tact. Sunt atât de micuțe încât, cel mai probabil vei mânca în jur de 10 la o porție. Se gătesc lent și foarte mult timp, astfel încât ți se topesc în gură.

500 g carne de porc
200 g carne de vită
70 g orez
1 kg varză murată
300 g afumătură
Sare
Piper
Mărar
Cimbru
Apă
250 ml suc de roșii
Boabe de piper


Pentru început, varza murată se lasă în apă, la desărat. Carnea se toacă la mașină, dacă nu o cumperi gata tocată.

Se adaugă peste carne orezul și ceapa călite în ulei. Se pun condimentele, se amestecă bine și se lasă compoziția deoparte.

Se scoate varza după câteva ore de stat în apă și se desfac frunzele. Se taie nervurile groase și se umplu sarmalele la fel ca în rețetele anterioare, dar de data aceasta frunzele de varză se taie în două sau trei, iar înăuntrul lor se va pune doar câte o linguriță de umplutură.

Se pun câteva frunze de varză tocate pe fundul ceaunului și se așează sarmalele. Printre ele se așează bucățele de afumătură. Deasupra se pune încă un strat de varză acră tocată, boabe de piper, câteva crenguțe de cimbru și sucul de roșii. Se mai adaugă și apă cât să acopere sarmalele.

Se lasă la foc moderat pentru 30 de minute, apoi se bagă în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 2 ore.

Se servesc cu un ardei iute și o mămăliguța moale și fină.

Sarmale în foi de viță

Pentru unii, sarmalele în foi de viță sunt superioare față de cele în foi de varză. Dacă te numeri printre ei, această rețetă este ideală pentru masa de Paște. La această vreme, frunzele de viță sunt perfecte pentru sărmăluțe. Dacă nu găsești frunze de viță proaspete, poți apela la cele conservate în borcan.

Ai nevoie de:

40 de frunze de viță de vie
500 g carne tocată de porc și vită
1 ceapă
50 g orez
1 legătură mărar
1 legătură pătrunjel
Cimbru
Boia dulce
1 lingură de ulei
Sare
Piper
Pastă de tomate

Foile de viță se spală cu apă rece, dacă sunt proaspete. Se taie codițele și se opăresc în apă clocotită pentru câteva secunde, să se înmoaie.

Ceapa se curăță și se pune la călit în ulei. Se adaugă orezul și se condimentează cu sare, piper și boia dulce. Se adaugă peste carnea tocată și se amestecă bine, adăugând și puțin cimbru.

Se umplu foile de viță de vie cu câte o lingură de compoziție și se înfășoară bine, închizând capetele spre interior.

Într-o oală se pune puțin ulei și câteva frunze de viță de vie. Se adaugă sarmalele și apă cât să le acopere. Se pun crenguțe de cimbru, mărar, pătrunjel tocat mărunt și pasta de tomate.

Se lasă la foc mediu 30-40 de minute, completând cu apă dacă este necesar.

Se termină de gătit în cuptor, unde vor sta cam o oră la 180 de grade. Se servesc cu smântână și pâine proaspătă.

Sarmale cu ciuperci

Pentru cei care nu consumă carne sau doar adoră ciuperci și sarmalele de post, această rețetă este ideală. Ciupercile sunt ideale ca umplutură pentru sarmale, alături de orezul condimentat.

Iată ingredientele de care ai nevoie:

O varză murată
250 g orez
250 ciuperci la conservă
250 g ceapă
100 g morcov
Sare
Piper
Mărar
Cimbru uscat
250 ml pasată de roșii

Ceapa și morcovul se spală și se curăță. Ciupercile se scurg bine și se toacă. Ceapa se taie în cubulețe mici și morcovul se dă pe răzătoare. Într-o tigaie încăpătoare se pune puțin ulei și se călește ceapa. Se pune puțină sare și se adaugă și morcovul. Când s-au înmuiat legumele, se pun ciupercile tocate.

Se adaugă și orezul spălat bine și se condimentează cu sare, piper și boia dulce. Se adaugă și mărarul verde tocat mărunt.

Umplutura se lasă deoparte și frunzele de varză se curăță de nervuri. Se umple fiecare frunză de varză cu compoziție, băgând capetele înăuntrul fiecărei sărmăluțe formate.

Se pun câteva frunze de varză pe fundul unei oale și se așează sărmăluțele în formă circulară. Se adaugă pasata de roșii, sare, piper și câteva crenguțe de cimbru. Se adaugă apă cât să acopere sarmalele și se pune totul la fiert pentru 30-40 de minute.

Apoi se dă totul la cuptor pentru o oră și jumătate și se servesc cu mămăliguța.

Sarmale cu păsat

Cine a mâncat sarmale cu păsat, știe cât sunt de bune. Păsatul este spărtura de porumb. Adesea, unele rețete de sarmale înlocuiesc orezul cu păsatul, în timp ce altele înlocuiesc carnea tocată cu păsatul.

Iată o rețetă simplă:

300 g păsat
2 cepe
2 morcovi
50 ml ulei
Sare
Piper
1 legătură pătrunjel
200 ml suc de roșii gros

Se curăță ceapa și morcovii și se taie mărunt sau pot fi dați prin răzătoare. Se pune ulei într-o tigaie și se adaugă legumele cu un praf de sare. Se adaugă păsatul clătit în mai multe ape și se amestecă bine totul.

Se adaugă 200 ml de apă și se lasă păsatul la fiert până se evaporă tot lichidul.

Se adaugă sare și piper negru și se oprește focul. Se adaugă verdeața tocată mărunt și se lasă compoziția deoparte.

Varza murată se desface în frunze, de pe care se taie nervurile. Se umple fiecare foaie cu compoziție de sarmale, se rulează bine și se bag capetele înăuntru.

Cotoarele și resturile de varză se toacă mărunt și se formează din ele un strat pe fundul oalei în care fierbi sarmalele. Se așează sarmalele în formă circulară, se pune și deasupra un strat de varză, se adaugă sucul de roșii, apă, sare, piper și se acoperă oala.

Se lasă la foc mediu o oră și jumătate și se termină de gătit în cuptorul încins la 180 de grade pentru 30-40 de minute. Se servesc călduțe.

Pentru a avea sarmale delicioase, asigură-te că folosești carne proaspătă, cu un conținut ridicat de grăsime. Folosește varză care a stat la desărat o noapte, suc de roșii de casă și ingrediente de calitate.

Sarmalele, orice umplutură ar avea, trebuie să stea în cuptor pentru a deveni fragede. Trebuie să te asiguri că au lichid în care să fiarbă, așa că poți completa cu apă pe parcursul fierberii, ori de câte ori scade nivelul lichidului. La final, ar trebui să ai sărmăluțe bine fierte, cu puțină zeamă și stratul de deasupra să fie bine rumenit.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Un bărbat a murit într-un magazin din Suceava după ce s-a înecat cu o bucată de cârnat
Un bărbat a murit într-un magazin din Suceava după ce s-a înecat cu o bucată de cârnat

Un bărbat a murit după ce s-a înecat cu o bucată de cârnat, pe terasa unui magazin dintr-o localitate suceveană.

 

Descoperire impresionantă. A fost tradus un manuscris care conține date despre copilăria lui Iisus Hristos
Descoperire impresionantă. A fost tradus un manuscris care conține date despre copilăria lui Iisus Hristos

O bucată dintr-un manuscris care datează de peste 1.600 de ani a fost descifrat și identificat ca un document ce conținte date despre copilăria lui Iisus Hristos.

Şaptesprezece pistoale, fără serie şi fără muniţie, găsite într-un camion care încerca să intre în România
Şaptesprezece pistoale, fără serie şi fără muniţie, găsite într-un camion care încerca să intre în România

Şaptesprezece pistoale de calibrul 9 milimetri, fără serie şi fără muniţie, au descoperite într-un camion care încerca să intre în ţară pe la Calafat. Şoferul, cetăţean străin, nu a putut prezenta documente pentru arme şi a fost reţinut.

Recomandări
Secetă extremă în România. Meteorologii vorbesc despre un fenomen îngrijorător. Oamenii își fac rezerve de apă
Secetă extremă în România. Meteorologii vorbesc despre un fenomen îngrijorător. Oamenii își fac rezerve de apă

Deși suntem abia la începutul verii, ne confruntăm deja cu secetă extremă. În sudul și estul țării au secat fântânile, iar în unele localități oamenii au restricții pe timpul zilei la apa curentă, așa că prețuiesc fiecare picătură.  

Alianța PSD-PNL a primit aproape jumătate din voturi la alegerile europarlamentare. Ce arată datele BEC
Alianța PSD-PNL a primit aproape jumătate din voturi la alegerile europarlamentare. Ce arată datele BEC

Rezultatele centralizate până acum de Biroul Electoral Central confirmă că PSD și PNL au adunat împreună 70 la sută dintre voturile pentru primarii și consilierii locali.

Rusia a lansat un atac cu rachete şi drone asupra Kievului. Alertele de raid aerian au durat mai multe ore în toată Ucraina
Rusia a lansat un atac cu rachete şi drone asupra Kievului. Alertele de raid aerian au durat mai multe ore în toată Ucraina

Rusia a lansat, miercuri dimineaţă, un atac cu rachete şi drone asupra Kievului, informaţiile preliminare arătând că nu au existat răniţi sau pagube în capitala ucraineană, a anunţat armata ucraineană, transmite Reuters.