Programul Rabla local 2023: ce se știe despre programul așteptat de români

rabla

Programul Rabla local 2023 vine în ajutorul cetățenilor care vor să își caseze mașinile mai vechi de 15 ani și să primească în schimb suma de 3.000 de lei. Programul nu condiționează proprietarii mașinilor să își cumpere în schimb alt vehicul nou.  

Acesta se derulează printr-un parteneriat între Ministerul Mediului – Administrația Fondului pentru Mediu și primării, adică administrațiile publice locale.

Ce presupune Programul Rabla local 2023

Programul Rabla local 2023 a început pe 21 aprilie. Mai exact, oamenii care au mașini mai vechi de 15 ani le pot da la casat în schimbul sumei de 3.000 de lei. Programul nu condiționează proprietarii de autovehicule să folosească banii pentru a își cumpăra un nou autoturism, ci dorește să încurajeze eliberarea spațiilor ocupate de aceste mașini și diminuarea poluării.

Astfel, oricine are o mașină mai veche de 15 ani o poate da la casat și poate primi 3.000 de lei. Programul funcționează prin parteneriatul între primării și Administrația Fondului de Mediu.

Anul acesta, programul Rabla Local a început pe 21 aprilie. „În perioada 21 aprilie 2023, ora 10:00 – 28 aprilie 2023, ora 23:59, Administrația Fondului pentru Mediu organizează sesiune de înscriere în aplicația informatică a unităților administrativ-teritoriale care doresc să participe în cadrul Programului privind casarea autovehiculelor uzate”, a informat AFM.

Citește și
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Prima etapă este înscrierea Primăriilor – adică depunerea cererilor de înscriere și a documentelor necesare de către primării pe site-ul AFM.

Etapa a doua constă în publicarea rezultatelor pentru primăriile care au încheiat contracte – acesta este momentul când se află ce primării participă în cadrul programului.

A treia etapă este înscrierea persoanelor fizice – se va publica pe site-ul AFM anunțul de deschidere a sesiunii de înscriere pentru persoanele fizice și sumele alocate, urmată de înscrierea în aplicație a solicitanților de finanțare care au domiciliul pe raza primăriei acceptate în program.

Implementarea efectivă se va face de către primărie (primirea și analiza dosarelor și plata).

”Pe 21 aprilie pornește programul Rabla Local. Înainte de această dată va fi sesiunea de înscriere în program a autorităților publice locale. Fac un apel către toate UAT-urile, primăriile, să se grăbească cu aprobarea în consiliile locale a participării în program”, spus ministrul.

Lista finală a dosarelor acceptate a fost publicată pe 14 iulie 2023. În total au fost acceptate 500 de dosare, 495 în prima fază și încă 5 după contestații. În total au fost acceptate aproape 100.000 de autovehicule uzate.

După afișarea listei finale urmează ca banii să fie virați către primării sau UAT-uri și aceștia îi vor vira persoanelor care își casează mașinile. 

Înscrierea persoanelor fizice 

După publicarea listelor cu primăriile acceptate în programul Rabla Local, se intră în etapa a treia, care constă în înscrierea cetățenilor care vor să caseze mașinile vechi. 

Solicitantul trebuie să aibă un certificat fiscal, nu are voie să aibă datorii la autoritatea locală sau la bugetul de stat. Maşina trebuie să aibă cel puţin 15 ani şi norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Cei care primesc suma de 3.000 de lei pentru casarea mașinii vechi nu trebuie să își cumpere, timp de 3 ani, o mașină cu un nivel de poluare mai mic de Euro 5.

Contează enorm de mult ajutorul de 80% acordat pentru aceste prime de casare, altfel din fonduri locale comunităţile mai mici nu și-ar putea permite, chiar dacă este responsabilitatea autorităţilor locale să se îngrijească de calitatea mediului în localităţile respective”, a mai spus ministrul.

Ce mașini sunt eligibile pentru Rabla Local

Ca să eligibil pentru Rabla Local 2023, un autoturism trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

► este înregistrat în evidențele fiscale ale delegatului (primăria)

► la data solicitării acordării stimulentului pentru casare, are o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației; dacă anul înmatriculării înscris în cartea de identitate este anterior anului fabricației, se consideră an de fabricație anul înmatriculării

► are norma de poluare Euro 3 sau inferioară

► conține componentele esențiale: motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu, precum și echipamente electronice de gestionare a funcțiilor eutovehiculului și dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricație.

Proprietarii trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

·       domiciliul sau reședința pe raza primăriei la care face solicitarea

·       să nu aibă restanțe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor și contribuțiilor către bugetul local și cel de stat

·       să nu aibă condamnări definitive pentru infracțiuni împotriva mediului

·       să nu folosească aceeași mașină pentru a obține alte finanțări din alte programe.

Acte necesare pentru Rabla Local

Pentru a face o cerere de finanțare când se deschise sesiunea de înscrieri, solicitantul trebuie să depună următoarele documente:

a) cererea de finanțare, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 1, completată prin tehnoredactare;

b) împuternicire notarială, prin care persoana care va semna cererea de finanțare este mandatată de către reprezentantul legal în acest sens, după caz;

c) actul de identitate al reprezentantului legal sau, după caz, al împuternicitului solicitantului;

d) documentul doveditor al deschiderii de către solicitant, la Trezoreria Statului, a contului de venituri încasate de la Fondul pentru mediu. Contul va avea cod/indicator bugetar „21.43.02.20 – alte subvenții primite de la administrația centrală pentru finanțarea unr activități”.

Pentru mai multe detalii despre Programul Rabla Local, accesează site-ul AFM aici.

Trebuie să îți faci un cont pe https://înscrierionline.afm.ro, să selectezi programul de finanțare, să încarci documente, să depui cererea de finanțare și să o finalizezi.

Banii de la AFM sunt sub formă de cofinanțare a inițiativei Rabla Local în procent de 80%.

Ceilalți 20% sunt asigurați din bugetul local. Administrația Fondului de Mediu urmează să anunțe deschiderea sesiunii de înscriere pentru persoanele fizice care doresc să se înscrie la Rabla Local 2023.

„În doar 7 ore, 245 de UAT-uri şi-au depus dosarele pentru retragerea a 79.847 de maşini poluante. Numai în Bucureşti, din sectoarele 2,3,5,6, un total de 16.000 de maşini poluante vor fi retrase din circulaţie prin programul Rabla Local”, anunța ministrul Mediului în acea zi.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
Suspendarea și exmatricularea revine în învățământul românesc pentru elevii cu abateri grave. Proiect în dezbatere publică
Suspendarea și exmatricularea revine în învățământul românesc pentru elevii cu abateri grave. Proiect în dezbatere publică

Elevii care comit abateri grave vor putea fi suspendați sau exmatriculați, chiar și până în următorul an școlar, dacă Statutul elevului și regulamentul unităților de învățământ va fi adoptat de Ministerul Educației.

Un grup de motocicliști din Sibiu a observat că le-a dispărut un coleg. După câteva ore au făcut o descoperire șocantă
Un grup de motocicliști din Sibiu a observat că le-a dispărut un coleg. După câteva ore au făcut o descoperire șocantă

Un motociclist de 35 de ani din Sibiu, care făcea parte dintr-un grup care se deplasa pe traseul Durău - Izvorul Muntelui, a murit în Parcul Naţional Ceahlău.

Care sunt cele două lucruri despre care cei mai mulți români spun că le-ar asigura o viață de calitate. Surpriză uriașă
Care sunt cele două lucruri despre care cei mai mulți români spun că le-ar asigura o viață de calitate. Surpriză uriașă

Românii și-au schimbat părerea - atunci când îi întrebi ce le-ar asigura o viață de calitate.

Recomandări
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut "tricolorii"

Echipa națională de fotbal a României a participat la 17 campanii de calificare pentru Campionatul European.   

PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză
PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză

Deși guvernează împreună, PSD și PNL se pregătesc să meargă pe drumuri separate, la următoarele alegeri.

Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică
Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică

Necesare într-o economie puternică, investițiile din România au crescut în primele luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.