Premieră în România. O zonă din Capitală va avea plan de intervenție în caz de cutremur

×
Codul embed a fost copiat

Pentru prima dată în România, locuitorii unui cartier îşi fac planul de intervenţie în caz de cutremur. Se întâmplă în zona Icoanei, o parte din centrul Capitalei extrem de vulnerabilă în caz de seism.

Iniţiativa le aparţine membrilor unor asociaţii, care vor merge din uşă în uşă ca să le spună locatarilor cum să îşi facă provizii, să îşi pregătească trusa medicală sau care sunt locurile de întâlnire, după un dezastru. Voluntarii vor să-i ajute pe oameni să găsească o cale să îşi consolideze clădirile şubrezite în care locuiesc.

În zona Icoanei din Capitală, unde locuiesc 20 de mii de oameni. Mulţi în în 217 de clădiri cu grad ridicat de risc seismic.

Locatar: "Au mai fost cutremure aici şi se simte foarte prost. Am grinzile crăpate şi eu, pereţii dărâmaţi. Şi subsolul este praf."

Situaţia este cunoscută în Bucureşti. Însă, în afara unui program greoi de consolidare, măsurile concrete şi campaniile de conştientizare lipsesc. De aceea, membrii asociaţiei ARCEN vor să îi înveţe pe locuitori cum să supravieţuiască. Voluntarii cred că în primele zile după un cutremur, autorităţile vor fi prea ocupate să găsească victime pe sub dărâmături, ca să aibă şi grijă de cei care au scăpat cu viaţa.

Citește și
Un cutremur cu magnitudinea 8 s-a produs în Peru
Cutremur în Buzău în această dimineață. E al doilea cel mai puternic din 2019

Edmond Niculuşcă, preşedinte ARCEN: "Statul ne-a demonstrat-o şi ştim asta, că va fi depăşit într-o astfel de situaţie, aşa că micro-comunitatile vor supravieţui dacă se organizează din timp. Ne vom întâlni cu oamenii în locurile din acest cartier şi le vor explica cum să se pregăteşte. Vor fi semnalizate şi locurile de întâlnire în caz de cutremur, pentru că ştim bine ca atunci reţelele nu vor mai funcţiona şi oamenii trebuie să ştie din timp cum să supravieţuiască împreună."

Prima întâlnire cu autorităţile locale şi locuitorii din cartier este în această seară. Vor urma apoi 9 luni de simulări, planuri, întâlniri şi negocieri.

Primul scop al voluntarilor este să facă o metodologie, cu alte cuvinte un plan, care ar putea fi urmat şi de alte cartiere din ţară. Vor să includă aici şi operatorii economici din zonă, care în caz de dezastru să se organizeze şi să ofere gratis provizii locuitorilor.

Voluntar: Vrem să îi ajutăm pe oameni să fie pregătiţi.
Locatar:Consolidari, nu?
Voluntar: Ba da, le vom da oamenilor consultanta gratuită.

Acesta este următorul pas al voluntarilor: să îi ajute pe oameni să-şi consolideze casele. Primăria Capitalei oferă fonduri cu împrumut, însă mulţi locatari nu ştiu care este procedura şi nu au încredere să pornească la drum.

Preşedinte Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic: "Prima dată, locatarii trebuie să semnaleze la primărie că locuiesc într-o clădire cu risc, apoi trebuie să facă expertiza blocului, pentru care pot lua foduri de la Primărie. Apoi trebuie să îşi dea acordul ca aparatmentul lor să fie reconsolidat. Banii vor fi plătiţi în rate, în 20 de ani. execută, fiindcă proiectarea e asigurată de primărie."

În Bucureşti, aproape 40 de mii de oameni locuiesc în clădiri cu risc seismic arată o estimare a primăriei Capitalei.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Un cutremur violent de 7,3, a lovit estul Indoneziei și s-a resimțit până în Bali
Un cutremur violent de 7,3, a lovit estul Indoneziei și s-a resimțit până în Bali

Un cutremur violent, cu magnitudinea 7,3, a lovit luni estul Indoneziei şi a fost resimţit până în Australia, fără a declanşa o alertă de tsunami, informează AFP, citând Institutul de geofizică american USGS.

Cutremur în Buzău în această dimineață. E al doilea cel mai puternic din 2019
Cutremur în Buzău în această dimineață. E al doilea cel mai puternic din 2019

Un cutremur cu magnitudinea 4,2 s-a produs, sâmbătă dimineață, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău.

Recomandări
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”

Manfred Weber, şeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca în negocierile din zilele următoare să facă presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie.  

Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale
Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale

PSD a obţinut 36,26% din voturile pentru Consiliile locale, fiind urmat de PNL cu 29,41% şi de AUR cu 9,35%, arată rezultatele parţiale anunţate de Biroul Electoral Central, marţi seară, conform datelor centralizate până la ora 22:00.

Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal:
Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal: "Suntem foarte mândri de el"

Președintele SUA, Joe Biden, a reacțioant, marți, după ce fiul său, Hunter, a fost găsit vinovat pentru că a mințit în legătură cu consumul de droguri pentru a cumpăra ilegal o armă