Peștele, la mare căutare de „Schimbarea la Fața”. Cât costă preferințele românilor

×
Codul embed a fost copiat

Este „Schimbarea la Fața”, una dintre marile sărbători ale creștinătății și zi de dezlegare la pește pentru cei care țin postul Sfintei Mării. În aceste condiții, raioanele de pește din supermarketuri au avut mușterii de la prima oră.

Și la pescării și cherhanale a fost aglomerație.

În București, goana după peşte proaspăt a început dimineața devreme.

Clientul unei supermarket: „Macrou. Probabil că o să îl fac la grătar, îl las să se dezghețe puțin și îl pun pe grătar pe folie de aluminiu.”

Reporter: „De obicei când e dezlegarea la pește gătiți pește? Păstrați tradiția aceasta?”

Citește și
Seceta și căldura generează un fenomen grav în apele din România. Din lipsă de oxigen, peștele a început să moară
Seceta și căldura generează un fenomen grav în apele din România. Din lipsă de oxigen, peștele a început să moară
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Clientul unei supermarket: „Da da, mereu. Și cu mămăliguță și mujdei.”

Clientul unei supermarket: „Biban de mare sau doradă. Eu în fiecare săptămână mănânc peşte la cuptor sau dacă e de-al nostru, românesc, prăjit, dar dorada sau bibanul merg la cuptor.”

Cei care nu au vrut să îşi afume casa ori nu se pricep au comandat pește. Din restaurante au plecat zeci de comenzi la diverse adrese.

Reporter: „Ce gătiți?”

Vasile Bungardean, bucătar: „Paella, caracatiță în sos de vin. Aici avem nişte creveți. Îi gătesc cu ulei de măsline chilli. Dorada, bibanul și somonul place tuturor, avem și sălbatic, caractatita, creveții și paella care întotdeauna vrea lumea să o guste.”

Un kilogram de biban de mare costă 82 de lei, dorada 130, iar tonul roșu 140 de lei.

Livia Ciocan, reprezentant al unei pescării: ''Își aleg peştele din vitrină ptentru a fi gătit de noi sau merg pe varianta crudă. Majoritatea îl preferă gătit.”

Cele mai populare sunt hamsiile, sardinele, tonul roșu sashimi, dorada regală, somonul de Norvegia, calcanul de Spania, somonul sălbatic din Alaska, bibanul de mare, caracatița, fructele de mare, calamarii, homarul și sepia.

Mult mai simplu le-a fost celor care sunt acum la mare.

Clientul unui restaurant de pe litoral: „Inițial, am comandat storceag, ciorbă specială de peşte, felul doi, biban de mare cu mămăliguță și usturoi.”

Clientul unui restaurant de pe litoral: „Momentan mâncam un borș de pește pescăresc.”

Reporter: „La felul doi tot pește?” 

Clientul unui restaurant de pe litoral: „Da, pește, midii, mai mult pește marin, o să comandăm cred că biban de mare.”

Clientul unui restaurant de pe litoral: „Am comandat o ciorbă, storceag, foarte bun și foarte fierbinte. Și felul doi, bibanul cu mămăligă și usturoi. Eu mai ales, las orice pentru pește, nu carne, nu grătar, pește.”

În prezent, românii mănâncă pește din import, în proporție de 80%. Pescarii se plâng ca din cauza caniculei al nostru caută ape reci şi adânci şi nu se mai prinde în plase.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Un mall din București și Piața Obor, amendate de ANPC. Au fost găsite mai multe nereguli
Un mall din București și Piața Obor, amendate de ANPC. Au fost găsite mai multe nereguli

Comisarii ANPC au dat amenzi de 140.000 de lei după ce, în urma unor controale în Mall Veranda şi la comercianţii din Piaţa Obor, au fost găsite produse expirate, peşte ţinut la temperatura mediului și spaţii frigorifice murdare.

Seceta și căldura generează un fenomen grav în apele din România. Din lipsă de oxigen, peștele a început să moară
Seceta și căldura generează un fenomen grav în apele din România. Din lipsă de oxigen, peștele a început să moară

Seceta și căldura excesivă încurcă năvoadele pescarilor, de la Dunăre. Din cauza nivelului scăzut al fluviului, peștele încearcă să se retragă în zonele mai răcoroase și este tot mai greu de capturat.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.