Mircea Dinescu, despre zaibărul din orașul lui Amza Pellea: ”Trebuie băut repede”

×
Codul embed a fost copiat

Au curs râuri de zaibăr duminică în Băileşti, judeţul Dolj, la festivalul dedicat acestei licori parfumate.

Zeci de gospodari şi-au etalat producţia în oraşul lui Amza Pellea, care a făcut cunoscută în întreaga ţară această băutură.

După cum spune obiceiul locului, pentru început, zaibărul a fost dus în curtea casei în care a copilărit Amza Pellea. Producţia din acest an a fost sfinţita, apoi curioşii au putut gusta din cunoscuta licoare.

Bărbat: "Are o aciditate bună, o calitate bună anu asta."

Mircea Dinescu, poet: "Reţeta zaibărului are simplitatea ei, că nu e un vin, trebuie băut repede, că nu are multe grade, nu te îmbeţi aşa repede ca de la un vin nobil. Dar e un vin gustos şi amestecat cu ananasul ăla câteodată, are un parfum plăcut."

Citește și
ziua olteniei, zaibar, praz,
Primul an când e celebrată Ziua Olteniei cu praz, zaibăr şi umor
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Această băutură a fost făcută celebră de Amza Pellea, iar oamenii din Băileshti îşi amintesc cu drag de actor.

Festivalul Zaibărului şi al Prazului, ajuns la ediţia cu numărul 12, a atras 20 de producători locali - dornici să pună mâna pe titlul de cel mai bun zaibăr. Iar unii participanţi şi-au dezvăluit secretele.

Bărbulescu Marius, producător: "Să fie adevaratul zaibăr a lui nea Marin trebuie să stea vreo 10 zile cu mămica lui pe coajă şi să iasă zaibaru, vorba lu Nea Mmarin, când te-ai pătat pe cămaşa albă, tre să scoţi pata cu foarfecă, că altfel nu ai nicio şansă."

Producător: "Băgam la puţină, îl lăsăm să fermenteze două săptămâni, după ăia îl tragem în damingene şi pe urmă îi dăm la măsea."

Oaspeţii au fost întâmpinaţi şi cu pâine la tzest şi alte bunătăţi tradiţionale.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Festival cu piftie de prepeliță și caracatiță, acasă la Brâncuși: „E o premieră”
Festival cu piftie de prepeliță și caracatiță, acasă la Brâncuși: „E o premieră”

S-a ținut un adevărat ospăț într-o localitate din Gorj, la festivalul piftiilor. Cei care au vrut să iasă în evidență au prezentat juriului piftie de pește, de prepeliță sau chiar de caracatiță. Iar în Băilești - Dolj, oltenii au sărbătorit zaibărul.

Primul an când e celebrată Ziua Olteniei cu praz, zaibăr şi umor
Primul an când e celebrată Ziua Olteniei cu praz, zaibăr şi umor

Cu praz, zaibăr şi umor, oltenii se veseliră miercuri până la asfinţit, în zi de mare sărbătoare.

Recomandări
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei

Președintele maghiar Viktor Orbán și șeful NATO, Jens Stoltenberg, au ajuns la un acord, după o zi de negocieri "dificile".  

Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, cere demiterea imediată a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, acuzând că la alegerile de duminică s-ar fi comis "cele mai mari fraude electorale" din istoria recentă.

România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă
România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă

România se află într-o poziție tristă în topul risipei alimentare din Uniunea Europeană, ocupând locul 1, cu o cantitate estimată de 2,5 milioane de tone aruncate anual. Mâncatul sănătos este un pas important în combaterea risipei alimentare.