Mesajul ministrului Muncii pentru românii trecuți în șomaj tehnic, dar chemați la muncă

×
Codul embed a fost copiat

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a cerut ITM să fie identificaţi angajatorii care i-au chemat pe oameni la serviciu, deşi îi trimiseseră deja în șomaj tehnic.

Statul a virat deja în conturi 90 la sută din fondurile promise - 600.000 de oameni așteaptă să primească banii.

"La un bilanţ intermediar aferent perioadei 16 martie - 31 martie, peste 600.000 de români, concret, angajaţi au fost sprijiniţi prin această măsură a Guvernului Ludovic Orban denumită şomaj tehnic. Din cererile depuse de alţi profesionişti, după eliminarea dublurilor, după eliminarea cererilor depuse de mai multe ori, peste 50.000 de profesionişti, persoane care lucrează prin PFA, prin întreprinderi familiale, prin contracte de drepturi de autor, au fost în acest moment beneficiari, în sensul în care au primit sau primesc în cursul zilei de astăzi fondurile alocate prin măsura de sprijin şomaj tehnic", a spus Violeta Alexandru într-o conferinţă de presă.

Ea a precizat că se bucură pentru fiecare om care a reuşit după o perioadă de câteva săptămâni de aşteptare să primească în mod concret acest sprijin ca să poată să depăşească "puţin mai uşor perioada de criză prin care trecem".

"O primă parte din plăţi a fost făcută la câteva zile după începutul lunii aprilie, când s-au depus cererile aferente perioadei 16 martie - 31 martie din resursele interne ale celor două entităţi cu acordul Ministerului Finanţelor Publice. Imediat ce s-a făcut rectificarea bugetară, fără de care neexistând resursele necesare în conturile celor două instituţii nu s-au putut opera plăţile, toate dosarele, toate cererile, care fuseseră între timp prelucrate de ANOFM şi ANPIS au fost finalizate şi plata s-a făcut chiar în cursul zilei de astăzi după ce ieri banii din rectificarea bugetară au intrat în conturile ANOFM şi ANPIS. Îmi pare rău că nu am reuşit să plătim mai devreme, dar vă asigur că această activitate pe care am avut de gestionat suprapunându-se peste o perioadă în care s-a făcut rectificarea bugetară este o situaţie cu caracter excepţional urmând ca la începutul lunii mai, pentru cererile aferente lunii aprilie, să vedeţi o îmbunătăţire", a spus Violeta Alexandru.

Citește și
medici pe ambulanta cu masti de protectie
Coronavirus România LIVE UPDATE 24 aprilie. 15 noi decese anunțate, bilanțul ajunge la 567 de morți
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Ea a menţionat că în ceea ce priveşte gradul de conformare al solicitanţilor cu prevederile cadrului legal, peste 60% dintre solicitările primite, atât la nivelul ANOFM cât şi la nivelul ANPIS, arată un grad satisfăcător de conformare în condiţiile în care aceasta a fost prima etapă de depunere a cererilor.

"S-a comunicat mult cu solicitanţii. A existat un permanent dialog între angajaţii AJOFM şi cei ai AJPIS, mai ales în primele zile când solicitanţii au avut nevoie de îndrumare pentru completarea cererilor însă am încredere că în a doua etapă gradul de conformare cu prevederile legale va fi mult mai mare", a declarat Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii a subliniat faptul că şi dacă nu se fac verificări în profunzime în această perioadă de depunere a cererilor, cele două entităţi au avut nevoie să facă verificări primare minimale.

"Se vor face verificări ulterioare de către instituţiile statului care au mandat să verifice cheltuirea banilor publici şi de aceea, inclusiv această etapă de verificare va fi utilă celorlalte instituţii care vor aprofunda activităţile de control", a spus Violeta Alexandru.

Ea a precizat că cea mai comună situaţie întâlnită este legată de nesuspendarea anterioară a contractelor în Revisal, respectiv de necompletarea corespunzătoare a informaţiilor privind contul bancar pentru a se putea efectua plăţile imediat.

"Avem semnale şi nu mă feresc să o spun, de situaţii în care, deşi au declarat suspendare temporară a activităţii pentru angajaţii lor, adică înscrierea lor în şomaj tehnic, condiţie în baza căreia se putea adresa solicitarea de fonduri din partea Guvernului, în unele situaţii, angajatorii au cerut angajaţilor să vină la muncă. Încurajăm pe cei care au trăit o asemenea situaţie să se adreseze Inspectoratelor Teritoriale de Muncă şi să sesizeze dacă acest lucru s-a întâmplat. Eu ştiu că trecem printr-o perioadă dificilă, dar trebuie să respectăm cu toţii legea şi trebuie să recunoaştem asumat că atunci când depui o cerere cu respectarea cadrului legal şi anume cu suspendarea temporară a contractelor de muncă, suspendare înseamnă că angajatul rămâne la domiciliu, rămâne într-un alt spaţiu decât spaţiul de muncă sau nu i se da sarcini de făcut în această perioadă, angajatorul asumând acest lucru prin solicitarea adresată în vederea obţinerii fondurilor guvernamentale. Am cerut Inspectoratelor Teritoriale de Muncă să urmărească în ce măsură există sesizări din partea angajaţilor cărora li s-a cerut să desfăşoare activităţi deşi erau în şomaj tehnic", a declarat Violeta Alexandru.

Totodată, ea a făcut un apel către români şi le-a solicitat să nu mai lucreze la negru, ci cu forme legale.

"Iată, cum o perioadă de criză, din păcate, ne arată cât de important este să lucreze cu forme legale. Orice activitate trebuie desfăşurată în baza unei forme legale de muncă. Statul este aici pentru a ajuta prin genul acesta de măsuri şi o face în măsura în care se lucrează cu forme legale, există o evidenţă a muncii, există o evidenţă a activităţii pe care o desfăşuraţi", a spus Violeta Alexandru.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Declarația lui Musk ce duce acţiunile Tesla la 1.000 $ pe unitate. Ce a spus miliardarul
Declarația lui Musk ce duce acţiunile Tesla la 1.000 $ pe unitate. Ce a spus miliardarul

Declarația lui Musk ce duce acţiunile Tesla la 1.000 dolari pe unitate. Ce a spus miliardarul

Coronavirus România LIVE UPDATE 24 aprilie. 15 noi decese anunțate, bilanțul ajunge la 567 de morți
Coronavirus România LIVE UPDATE 24 aprilie. 15 noi decese anunțate, bilanțul ajunge la 567 de morți

Coronavirus România LIVE UPDATE 24 aprilie. 15 noi decese au fost anunțate, vineri, de Grupul de Comunicare Strategică, bilanțul ajungând la 567 de morți.

Rapperul Fred the Godson a murit din cauza coronavirusului. Ultimul mesaj al acetuia
Rapperul Fred the Godson a murit din cauza coronavirusului. Ultimul mesaj al acetuia

Rapperul Fred the Godson a murit joi la vârsta de 35 de ani din cauza unor complicaţii legate de COVID-19 după ce a fost internat mai multe săptămâni într-un spital newyorkez, au confirmat mai mulţi prieteni ai artistului pe reţelele de socializare.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.