Ministerul Mediului vrea să schimbe programul Rabla Local, după ce marile orașe au refuzat să participe

×
Codul embed a fost copiat

Nici n-a fost anunțat bine că se schimbă. Este vorba despre programul Rabla Local, prin care Administrația Fondului, pentru Mediu și Primăriile oferă câte 1.500 de lei celor ce își casează, mașinile mai vechi de 15 ani.

Reprezentanții municipiilor spun că bugetele locale nu permit, un asemenea efort financiar, așa că Ministrul Mediului re-analizează situația. Este posibil ca autoritățile centrale să suporte, până la 80% din cheltuială, dar asta va însemna, un număr mai mic de rable trimise la fier vechi.

Ploieștiul a fost primul oraș care a anunțat public că nu intră în programul „Rabla Local”. Primarul Piteștiului a transmis același lucru, iar în Miercurea Ciuc - spune edilul șef - au prioritate energia și bursele pentru elevi. Primarii din marile orașe au respins și ei ideea participării la program în forma anunțată de Ministerul Mediului.

Emil Boc, primarul din Cluj Napoca: „Înainte era propunerea ca noi să avansăm toată suma și să o recuperăm la Sfântul Așteaptă. Nu putem, că bugetele noastre sunt oricum vitregite, încălzire, școli, cheltuieli cu contractele, prețurile la electricitate, nu avem bani să punem noi în locul Guvernului.”

Dominic Fritz, primarul din Timișoara: „Noi nu ne putem asuma o cheltuială de 1.500 de lei per rablă și nu ne putem asuma să plătim toată suma de trei mii de lei în avans că municipiu și să sperăm că o recuperăm de la AFM.”

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Potrivit formei în care a fost publicat programul „Rabla Local”, în Monitorul Oficial proprietarii mașinilor mai vechi de 15 ani - care decid să le caseze - primesc trei mii de lei la Primărie. Apoi, autoritățile locale urmează să recupereze jumătate din sumă de la Administrația Fondului de Mediu.

Ministerul Mediului se gândeşte să modifice programul

Confruntat cu un val de refuzuri de a intra în program Ministerul Mediului se gândeşte să îl modifice.

Tanczos Bârnă, ministrul mediului, Apelor și Pădurilor: „Vom reanaliza inclusiv procentul de contribuție, aici s-a propus un procent de 75, 80 la sută, sunt de acord inclusiv cu acest lucru, doar să reușim să pornim un program care este comun, care implică și autoritatea locală.”

Pentru sesiunea din acest an, Administrația Fondului pentru mediu avea de dat 50 de milioane de lei, pentru a casa 33.000 de mașini din toată țara, inclusiv în comune. În realitate vor fi distruse probabil 20.000. Primarul Brașovului, care avea bani pentru 1000 de rable, se bucură că reducerea contribuției locale îi permite să scape de şi mai multe.

Allen Coliban, primarul din Brașov: „Noi vom putea să creștem numărul de beneficiari, numărul de autovehicule vechi pe care le scoatem din uz, de la aproximativ o mie, cât am alocarea bugetară, la 5 mii.”

Primăriile trebuie să se înscrie în program începând cu 23 septembrie, iar alocarea banilor se face pe principiul primul venit - primul servit.

O săptămână mai târziu, și proprietarii rablelor pot depune cereri pentru a obține prima de casare. Este bine să verifice înainte dacă în localitatea lor se dau aceste prime.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Condițiile în care o mașină este considerată eligibilă pentru casat. Programul Rabla Local începe în septembrie
Condițiile în care o mașină este considerată eligibilă pentru casat. Programul Rabla Local începe în septembrie

De luna viitoare, șoferii care vor să scape de mașinile mai vechi de 15 ani se vor putea înscrie în programul numit „Rabla Local”. Vor primi pentru fiecare vehicul 3.000 de lei, iar noutatea este că nu vor fi condiționați să cumpere unul nou.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.