Instalația de oxigen de la Spitalul Covid Tg. Cărbunești a cedat. Trei pacienți au murit

×
Codul embed a fost copiat

Instalaţia de oxigen de la Spitalul din Târgu Cărbuneşti s-a defectat vineri dimineaţă, pacienţii fiind ventilaţi în ambulanţe. 

Şeful DSU Raed Arafat a precizat că este vorba despre o defecţiune a stocatorului de oxigen, fiind activat Planul Roşu de Intervenţie, şi că au fost trimise peste 60 de butelii de oxigen.

Ministerul Sănătăţii anunţă că 80-90 de pacienţi cu COVID-19 din unitatea medicală necesită support de oxigen şi că alţi 15 se aflau la ATI.

Primii pacienţi de la spitalul din Târgu Cărbuneşti au sosit deja la Spitalul Judeţean Târgu Jiu. Managerul Spitalului Târgu Cărbuneşti, Constantin Târziu, a declarat pentru News.ro că cei la ISU care controlează din trei în trei ore concentraţia de oxigen din saloane au spus că aceasta este puţin cam mare, dar nu au descoperit cauza. Târziu a precizat că că unitatea pe care o conduce are senzori de fum, dar nu şi de oxigen.

Desfășurarea evenimentelor, livetext:

Citește și
VIDEO. „Aici se vând case cu un dolar!” Romania, micul sat depopulat din Pennsylvania văzut prin ochii a doi români

UPDATE 12:05 Unul dintre pacienţii de la secţia ATI de la Târgu Cărbuneşti, unitate suport COVID-19, transferaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Gorj, a decedat, în prezent la SJU fiind internaţi 12 bolnavi.

Pacienta care a decedat avea 79 de ani, a precizat purtătorul de cuvânt al SJU, Mihaela Ţicleanu.

''Am avut 13 pacienţi transferaţi la noi, dintre care unul a decedat. Era în stare gravă. Mai avem 12 pacienţi internaţi. (...) Din păcate, de la Cărbuneşti, dată fiind situaţia, au fost aduşi fără acte'', a spus Mihaela Ţicleanu.

Ceilalţi pacienţi cu COVID transferaţi de la Spitalul din Târgu Cărbuneşti sunt în ATI.

''Unul este mai grav, din ce am înţeles'', a adăugat aceasta.

UPDATE 11:30 Poliţiştii gorjeni din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, după defecţiunea apărută la staţia de oxigen a Spitalului din Târgu Cărbuneşti, două persoane aflate la ATI decedând.

În cursul dimineţii au fost înregistrate două decese la persoane internate în secţia ATI a unităţii medicale, dar, până în prezent, autorităţile nu pot asocia decesele cu defecţiunea apărută.

"Avem două persoane decedate. Vorbim despre două persoane în stare foarte gravă internate pe secţia ATI. Din informaţiile transmise de către reprezentanţii spitalului, pacienţii nu au rămas niciun moment fără oxigen. O să se stabilească, cu siguranţă, ulterior dacă decesele au legătură cu defecţiunea", a spus purtătorul de cuvânt al ISU, Florin Chisim.

UPDATE 10:10:  Managerul Spitalului Târgu Cărbuneşti, Constantin Târziu, a afirmat că alimentarea cu oxigen s-a întrerupt la ora 6.35.

“La ora 6.35 s-a întrerupt alimentarea cu oxigen pe secţie. Atunci am luat legătura cu toate secţiile şi am văzut că în toate secţiile era întreruptă alimentarea cu oxigen. Avem pregătite, dar nu foarte multe butelii de oxigen. Am sunat la DSU, la Ambulanţă pentru a ne ajuta cu butelii de oxigen. În curtea spitalului avem staţie de ambulanţă care ne-a dat butelii de oxigen plus pacienţii care erau gravi au intrat ambulanţele lângă secţii pentru a fi urcaţi în ambulanţe pentru a primi oxigen. Apoi am primit mult mai multe butelii de oxigen, DSU, Ambulanţa Târgu Jiu şi celelalte ambulanţe care au sosit la faţa locului pentru a ne ajuta”, a explicat Constantin Târziu.

El a menţionat că în secţia ATI erau 15 pacienţi.

“În secţia ATI din cei 15 pacienţi, 12 au fost transferaţi la Spitalul Judeţean, 2 decedaţi, dar nu pot spune 100% în momentul de faţă dacă decesul lor e din cauza lipsei de oxigen din momentul respectiv, unul a rămas intubat la noi şi încă cinci pacienţi, care aveau nevoie de oxigen au fost transferaţi la Spitalul Rovinari. Între timp am făcut rost de vreo 70 de butelii de oxigen”, a mai transmis managerul spitalului.

Constantin Târziu susţine că nu au mai fost niciodată probleme cu stocatorul de oxigen.

“Nu ştiu de ce s-a întâmplat aşa pentru că întotdeauna nu am avut probleme cu el, înainte de valul 4 am mărit numărul gurilor de oxigen, nu au fost probleme niciodată, nu ştiu ce s-a întâmplat, folosirea în cantitate foarte mare a oxigenului... Ieri am avut o întâlnire cu domnul prefect în care am spus că cel mai scump medicament astăzi este oxigenul. Stocatorul nu era vechi. Poate au fost şi pierderi de oxigen. Aveam pe cei la ISU care controlează din trei în trei ore concentraţia, şi ne-au spus că cantitatea de oxigen care este în saloane este puţin cam mare. Am căutat să vedem cauza, nu am descoperit nimic”, a declarat managerul spitalului.

El a menţionat că unitatea pe care o conduce are senzori de fum, dar nu şi de oxigen.


 

La secția ATI erau internate 15 persoane, care au fost mutați în ambulanțe și li se administrează oxigen din butelii.

Astfel, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj transferă butelii de oxigen de la mai multe spitale din judeţ, conform purtătorulului de cuvânt al ISU, Florin Chisim.

Potrivit acestuia, a fost solicitat sprijin şi de la unităţi medicale din judeţele învecinate.

"Deocamdată nu există pacienţi afectaţi, există o rezervă de oxigen, dar trebuie să suplimentăm", a spus Florin Chisim, conform Agerpres.

Conform IGSU, din cadrul ISU Gorj se deplasează în sprijin 2 autospeciale pentru transport victime multiple și 4 ambulanțe SMURD, cu 16 butelii cu oxigen.

Totodată, din județele limitrofe acționează următoarele resurse:

ISU MH - 3 ambulanțe SMURD
ISU HD - 1 autospecială pentru transport victime multiple
ISU DJ - 1 autospecială pentru transport victime multiple, 1 ambulanță SMURD
ISU VL - 1 microbuz, 2 ambulanțe SMURD.

Mijloacele dislocate transportă în total 67 butelii de oxigen. 

Ministerul Sănătății anunță două decese

 

"Din primele informații deținute, la nivelul unității sanitare sunt internați peste 150 de pacienți infectați cu COVID-19, din care aprox. 80-90 pacienți care necesită suport de oxigen. A început transferul unui număr de 15 pacienți care au fost internați în secția ATI. Din primele informații, la unitate sanitară există 2 decese, se analizează circumstanțele acestora", a transmis Ministerul Sănătății.

 

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Femeia găsită moartă în geamantan, în Oradea, și sora ei sechestrată într-un apartament ar fi fost obligate să se prostitueze
Femeia găsită moartă în geamantan, în Oradea, și sora ei sechestrată într-un apartament ar fi fost obligate să se prostitueze

Apar noi informații după descoperirea șocantă făcută în parcarea unui complex rezidențial din Oradea.

Un sportiv a murit electrocutat după un incident incredibil, la Complexul Sportiv Național Orșova. Avea doar 14 ani
Un sportiv a murit electrocutat după un incident incredibil, la Complexul Sportiv Național Orșova. Avea doar 14 ani

Un copil de 14 ani din Botoșani a murit după ce s-a electrocutat în timp ce se juca de-a v-ați ascunselea cu ceilalți copii de la Complexul Sportiv Național Orșova. Minorii sunt sportivi și participau la un stagiu de pregătire.  

Au început lucrările la o noua pistă a bazei aeriene Mihail Kogălniceanu. Lucrarea are o valoare de 12 miliarde de lei
Au început lucrările la o noua pistă a bazei aeriene Mihail Kogălniceanu. Lucrarea are o valoare de 12 miliarde de lei

Au început lucrările la o noua pistă a bazei aeriene Mihail Kogălniceanu. Construcția face parte dintr-un amplu proiect de extindere al unității militare, în valoare de peste 12 miliarde de lei.

Recomandări
Secetă extremă în România. Meteorologii vorbesc despre un fenomen îngrijorător. Oamenii își fac rezerve de apă
Secetă extremă în România. Meteorologii vorbesc despre un fenomen îngrijorător. Oamenii își fac rezerve de apă

Deși suntem abia la începutul verii, ne confruntăm deja cu secetă extremă. În sudul și estul țării au secat fântânile, iar în unele localități oamenii au restricții pe timpul zilei la apa curentă, așa că prețuiesc fiecare picătură.  

Alianța PSD-PNL a primit aproape jumătate din voturi la alegerile europarlamentare. Ce arată datele BEC
Alianța PSD-PNL a primit aproape jumătate din voturi la alegerile europarlamentare. Ce arată datele BEC

Rezultatele centralizate până acum de Biroul Electoral Central confirmă că PSD și PNL au adunat împreună 70 la sută dintre voturile pentru primarii și consilierii locali.

Rusia a lansat un atac cu rachete şi drone asupra Kievului. Alertele de raid aerian au durat mai multe ore în toată Ucraina
Rusia a lansat un atac cu rachete şi drone asupra Kievului. Alertele de raid aerian au durat mai multe ore în toată Ucraina

Rusia a lansat, miercuri dimineaţă, un atac cu rachete şi drone asupra Kievului, informaţiile preliminare arătând că nu au existat răniţi sau pagube în capitala ucraineană, a anunţat armata ucraineană, transmite Reuters.