Elevii care la 11 ani dau un examen crucial. Concurență mare și note care nu scad sub 9

×
Codul embed a fost copiat

Emoţii mari pentru cei mai silitori elevi din ţară: cei care vor să meargă, încă din clasa a cincea, la un colegiu de renume se pregătesc de concursul de admitere.

Deşi au doar 11 ani, copiii sunt puşi în faţa unui examen dificil, pentru care, mulţi dintre ei, au făcut meditaţii cel puţin un an. Înfiinţarea unor clase de gimnaziu de performanţă este însă un subiect îndelung dezbătut, asupra căruia adulţii nu s-au pus de acord.

Colegiul "Andrei Şaguna" este în topul liceelor din Braşov. Admiterea în singura clasă de a cincea de aici constă într-o probă scrisă la română şi matematică. Concurența este mare, în medie - trei candidaţi pe loc - astfel că notele coboară rar sub 9.

Lidia Lupu, părine: ”Am făcut un pic de pregătire şi la matematică şi la limba romană şi speram să fie ok. Mergem la o şcoală unde sunt copiii foarte deştepţi... dacă ţinem pasul şi sper să ţinem pasul, este extraordinar, dacă nu ţinem pasul ne vom transfera ce să zic."

Elevilor admişi aici li se promit cele mai bune condiţii de studiu. În colegiu predau unii dintre cei mai buni profesori din oraş, exista laboratoare moderne iar şcoala este curată şi bine păzită. În plus, mediul de studiu este competitiv.

Citește și
urs
După ursul care fură prăjituri, a apărut ursul care a ”mers” la școală. Cum a fost filmat
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Cezar Boghici, director Colegiul Andrei Șaguna Brașov: "Noi avem doar elevi care îşi doresc să înveţe şi prin voinţa lor şi a părinţilor intra în aceste clase. Îşi fixează automat aceasta ţintă, de a deveni liceenii noştri şi de a avea peste 9, nu peste 8. Nu este o impunere a şcolii."

Un ordin al ministrului Educaţiei Naţionale, emis în decembrie 2016, defineşte ca segregare înfiinţarea unor clase în funcţie de performanţă scoalara a elevilor. Existenţa claselor de elită este pusă, astfel, în discuţie.

”ORDIN CADRU 6134/2016 PRIVIND INTERZICEREA SEGREGĂRII ŞCOLARE
(1) Constituie segregare școlară pe criteriul performanțelor școlare separarea fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor sau elevilor prin constituirea de grupe / clase în funcție de performanțele școlare ale antepreșcolarilor, preșcolarilor sau elevilor, astfel încât procentul antepreșcolarilor, preșcolarilor sau elevilor cu un anumit nivel al performanțelor școlare, la constituirea unei grupe sau clase, este disproporționat în raport cu procentul antepreșcolarilor, preșcolarilor sau elevilor cu același nivel al performanțelor școlare din alte grupe / clase, de același nivel)”.

Marian Staș, consultant în Educație: "Problema este a unui sistem tembel, comunist, sindicalist, care el în sine nu e capabil să ofere şanse egale pentru toţi copiii. Dar doar pentru faptul că tu sistem, şi tu ministru, şi tu inspector sunteţi impotenţi nu înseamnă să îi omorâm pe aceia care sunt capabili de performate deosebite."

Carmen Crețu, profesor Facultatea de Psihologie și Științele Educației Iași: "Există posibilitatea să se patineze către segregare în străinătate aceste clase speciale sunt gândite foarte flexibil. De exemplu, la liceul elevii care au aptitudini înalte pentru un grup de discipline, o arie curiculara formează o clasă specială doar pentru acea arie iar la celelalte materii merg cu ceilalţi."

Totuşi, specialiştii sunt de părere că accesul în aceste clase nu ar trebui să se facă nu doar prin testarea cunoştinţelor la romană şi matematică, ci printr-o evaluare mai complexă.

Gabriel Bibire, psiholog: "Trebuie testaţi înainte să vedem dacă pot sau nu pot, dacă e o chestie naturală sau este artificială, impusă de dorinţele părinţilor. Cred că mai mult clasele astea sunt făcute pentru părinţii care vor copii de elită, nu pentru copiii de elită. Au impresia că dacă împing lucrurile de la spate, atunci copiii vor deveni nişte genii... nu!...."

Cristina Marian Ionescu, profesor: "Mi s-a întâmplă frecvent să se transfere copii pentru că nu fac faţă, pentru că li se pare mult prea greu. Sunt multe orgolii ale părinţilor, părinţii care îi forteza să se pregătească foarte mult pentru aceste clase."

La nivelul Ministerului Educaţiei Naţionale a fost creată o comisie care are sacrina de a întocmi metodologia de monitorizare şi prevenţie a segregării şcolare. Abia după aprobarea acesteia, ordinul care interzice înfiinţarea unor clase pe criterii de perfomanță va putea fi aplicat.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Elevii fug de școlile de la sat și se îngrămădesc în cele de elită. Criticile aduse de UE
Elevii fug de școlile de la sat și se îngrămădesc în cele de elită. Criticile aduse de UE

Aproape trei sferturi dintre şcolile României sunt aglomerate, cu mai mult de 25 de elevi într-o clasă, cât permite legea. Într-un raport recent, Comisia Europeană critică dur sistemul nostru de învăţământ.

După ursul care fură prăjituri, a apărut ursul care a ”mers” la școală. Cum a fost filmat
După ursul care fură prăjituri, a apărut ursul care a ”mers” la școală. Cum a fost filmat

Panică luni dimineaţă în curtea şcolii gimnaziale din localitatea Breaza, judeţul Mureş.

"Scoală, la revedere! Mă duc să învăţ de la visele mele!" Trupa Vama a lansat piesă nouă

"Școală, cum vrei să cresc, dacă este o rușine să greșesc?", este un vers din noua piesă a trupei Vama.

Un troler gol a declanșat o alertă în Focșani. Lucrători ai SRI au intervenit
Un troler gol a declanșat o alertă în Focșani. Lucrători ai SRI au intervenit

Autorităţile din Focşani au intervinit, marţi seară, după ce un apel la 112 a anunţat că la o şcoală din oraş a fost abandonată o geantă de voiaj suspectă. La faţa locului au fost și lucrători ai SRI.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.