Este criză de șampanie la nivel mondial care se simte și la noi. Cum explică fenomenul specialiștii

×
Codul embed a fost copiat

Există o criză de șampanie la nivel mondial care se simte și la noi. Cererea este mare în restaurante și cluburi pentru petrecerile de sfârșit de an, dar și pentru reuniunile de familie.

Unii distribuitori nu au ce să livreze, iar magazinele mai au stocuri pentru puțin timp. De vină ar fi consumul uriaș de șampanie în toată lumea din acest an, dar și recolta slabă din toamnă, care va prelungi criza.

Aşadar, băutura fără de care nu exista Revelion este în pericol, iar cea care se găseşte a fost scumpită brusc pe fondul acestei crize. Ne confirmă un reprezentant al unei firme de distribuţie de vinuri care livrează băutura cu bule în 900 de restaurante numai în capitală.

Carmen Savu, distribuitor: ”Noi la ora actuală în depozit dacă avem 50 de sticle de sampanie. Moet Chandon, Mumm, Veuve nu există în România. Majoritatea producătorilor mari comerciali alocă o cantitate limitată pentru fiecare ţară şi la noi cantităţile sunt mici''.

Dacă în acest moment am vrea să ne cumpărăm o sticlă de şampanie de pe un site de profil vom vedea pagini întregi cu produse indisponibile temporar sau stocuri epuizate. De ce se întâmplă asta?! Cel mai probabil marii jucători din piaţă şi-au făcut stocurile raportandu-se la anul 2020 când cererea a fost mult mai mică şi nu şi-au făcut stocurile raportându-se la anul 2019 când consumul a crescut şi nu mai vorbim de 2021 care a uimit pe toate lumea cu o creştere pe şampanie de minimum 20%.

Citește și
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

În pandemie, şampania şi-a făcut loc inclusiv în cofetarii, dar şi în casele oamenilor care au descoperit că se poate consuma şampanie de calitate şi acasă, iar în vara acestui an consumul a explodat.

George Pop, pasionat şampanie, proprietar cofetărie:''Românii şi-au rafinat gustul, creşte consumul pe multe pieţe cum e şi în România, iar regiunea Champagne e foarte mică, ce are o limitare de producție''.

În paralel cu această creştere, în Franţa recolta de anul acesta este mai slabă, după îngheţul care a afectat în primăvară viile.

Bianca firma import vinuri: „Natura nu ne-a ajutat anul acesta vorbim de îngheţul din Franţa din regiunea Champagne, Chambly , şi Bourgin. O recoltă slabă, preţuri mai mari vor duce la lipsa produslui nu total, dar cu siguranţă se va simţi rău. Oamenii, cumpărătorii nu pot să facă altceva decât să şi pună stocuri, să pună cifre serioase pe comenzile lor''.

Este adevărat, acum nu cumpărăm ce s-a produs anul acesta, pentru că şampania trebuie să stea cel puţin 15 luni în drojdie, însă specialiştii estimează că această criză se va adânci.

Balazs Ilonczai, importator şi producător: ”De exemplu Taittinger ne au anunţat acum că în 2021 o să putem cumpăra şampanie doar pe bază de alocare, asta înseamnă că în cazul fiecărui importantor se va defini un număr maxim de sticle pe care le poate cumpăra”.

În acest timp, câştigă teren vinul spumant făcut în cramele din România.

Marco Feltrin, etnolog: ''Vânzarea de vin spumant la noi a crescut anul acesta cu 40% faţă de 2020. Unu e un trend de creştere de vin spumant în România, şi al doilea motiv este o lipsă de spumant din Franţa''.

Pe lângă şampanie, mai avem şi prosseco, băutură care şi-a dublat consumul la nivel mondial anul acesta, dar şi vinul spumant cu mii de etichete la toate preţurile.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
OMS: Tutunul, alimentele ultraprocesate, combustibilii fosili şi alcoolul, responsabile pentru 2,7 milioane de decese pe an
OMS: Tutunul, alimentele ultraprocesate, combustibilii fosili şi alcoolul, responsabile pentru 2,7 milioane de decese pe an

Tutunul, alimentele ultraprocesate, combustibilii fosili şi alcoolul, promovate de lobby-urile din domeniul industrial, sunt responsabile pentru 2,7 milioane de decese pe an în Europa.

Cercetătorii de la Buzău au creat roșia cherry tricoloră, care crește până la 5 metri. ”Această tomată este prețioasă”
Cercetătorii de la Buzău au creat roșia cherry tricoloră, care crește până la 5 metri. ”Această tomată este prețioasă”

Cercetătorii de la Buzău au creat, după 20 de ani de studii și lucru, roșia cherry tricoloră, pe care au botezat-o ”Rapsodia”. Noul soi de roșie crește până la 5 metri înălțime și este prezentată ca având calități deosebite, care o fac prețioasă.  

Cum a fost prins un polițist de la Combatarea Crimei Organizate Arad cu o avere nejustificată de peste 1,3 milioane lei
Cum a fost prins un polițist de la Combatarea Crimei Organizate Arad cu o avere nejustificată de peste 1,3 milioane lei

Un polițist de la Combaterea Criminalității Organizate Arad a fost prins de ANI cu o avere nejustificată de peste 1,3 milioane de lei. Ofițerul va fi acum anchetat de o comisie specială din cadrul Curții de Apel Timișoara.

 

Recomandări
Rezultate alegeri locale 2024. În continuare, probleme mari la Sectoarele 1 și 2, conduse de Clotilde Armand și Radu Mihaiu
Rezultate alegeri locale 2024. În continuare, probleme mari la Sectoarele 1 și 2, conduse de Clotilde Armand și Radu Mihaiu

La trei zile de la alegerile locale din 9 iunie încă se numără voturi, după ce președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a interzis - până la obținerea datelor finale - orice întrerupere a procesului de verificare și centralizare.  

Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, cere demiterea imediată a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, acuzând că la alegerile de duminică s-ar fi comis "cele mai mari fraude electorale" din istoria recentă.

România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă
România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă

România se află într-o poziție tristă în topul risipei alimentare din Uniunea Europeană, ocupând locul 1, cu o cantitate estimată de 2,5 milioane de tone aruncate anual. Mâncatul sănătos este un pas important în combaterea risipei alimentare.