Elevii revin la ore luni, în plină alertă epidemiologică. Recomandările autorităților pentru a limita răspândirea gripei

×
Codul embed a fost copiat

Peste trei milioane de copii se reîntorc, de mâine, în grădiniţe, şcoli şi licee, în condiţiile în care în România este alertă epidemiologică.

Va fi aproape imposibil ca triajul recomandat de autorităţile sanitare să fie făcut zilnic, pentru că nu avem atât de mulţi medici şi asistenţi. Aşadar, părinţii sunt sfătuiţi să nu-şi trimită fetele şi băieţii în colectivitate dacă au semne de boală. Mai ales că nu am atins încă vârful sezonului de gripă.

S-a făcut dezinfecție generală la Colegiul Național ”Onisifor Ghibu” din Oradea, școala cu cei mai mulți elevi din judeţul Bihor.

Iulius Timar, director Colegiul Național ”Onisifor Ghibu” - Oradea: „Vin mâine peste 2.000 de copii - am dezinfectat băi, holuri, săli de clasă, bănci, dulapuri, tot ce există în spațiile de învățământ. Fiecare diriginte va trece pe la clasa proprie și va sta de vorbă cu copiii.”

Este însă aproape imposibil să verifici zilnic toţi copiii spun reprezentanții unității de învățământ.

Citește și
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

La rândul lor, autoritățile vin cu o serie de recomandări pentru a limita răspândirea cazurilor de gripă și viroze.

Directorii şcolilor trebuie să se asigure că există materialele necesare pentru dezinfectarea periodică a mâinilor și a suprafețelor, că sunt aerisite încăperile dar şi că se respectă eticheta tusei și a strănutului. Acolo unde nu sunt medici sau asistenţi, cadrele didactice pot face triajul copiilor, transmite ministrul Educației.

Ligia Deca, ministrul Educației: „Este responsabilitatea noastră, a tuturor, să prevenim răspândirea virusului gripal.''

Chiar şi aşa medicii se așteaptă ca numărul îmbolnăvirilor să crească în săptămânile următoare.

conf. dr. Simin Florescu, managerul Spitalului Victor Babeș: „În gripă semnele sunt puțin mai sistemice decât într-o infecție obișnuită: avem de-a face cu febră înaltă, dureri musculare, stare de rău, ceea ce nu găsim într-un guturai obișnuit. Diferența între Covid și gripă este foarte greu de făcut clinic, de aceea este mai bine să se adreseze medicului de familie în primul rând.''

Conform raportărilor, am trecut de trei săptămâni consecutive în care au fost depășite ratele istorice de îmbolnăvire. Diferențele sunt clare: au fost șapte zile în care s-au înregistrat 4.961 de cazuri de gripă clinică, comparativ cu 2.685 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă. Cu toate acestea, vârful sezonului gripal este așteptat abia după jumătatea acestei luni.

 

Măsuri anunțate în București

Conform recomandărilor, se va face triaj zilnic la începutul primei ore de curs a fiecărui schimb. Acolo unde nu există personal medical suficient, triajul se va face de către cadrele didactice-cu mențiunea că este vorba, în acest caz, de un triaj observațional, ceea ce presupune observarea/identificarea eventualelor simptome ale virusului gripal. În cazul în care acestea există, părinții/reprezentanții legali vor fi informați cu privire la necesitatea consultării medicului de familie pentru stabilirea indicațiilor terapeutice.

În ceea ce privește măsurile specifice de la nivelul unităților de învățământ, vor fi luate acele măsuri recomandate de către Ministerul Educației și de către Ministerul Sănătății. Toate materialele informative și recomandările au fost transmise conducerilor unitatilor de învățământ, spre a fi diseminate cadrelor didactice, elevilor și părinților.

În cursul zilei de vineri, a avut loc o ședință între conducerea ISMB și inspectorii de management instituțional de la nivelul fiecărui sector din Municipiul București, al cărei principal scop a fost identificarea nevoilor, în ceea ce privește materialele dezinfectante. Conform informațiilor primite în cursul aceleași zile din teritoriu, în unitățile de învătământ preuniversitar din Municipiul București este asigurat stocul de materiale dezinfectate pentru perioada următoare.

Părinții vor efectua triajului zilnic la domiciliu, înainte de intrarea copilului in colectivitate, conform ghidului transmis de Ministerul Sănătății.

În ceea ce privește accesul părinților/reprezentanților legali în incinta unității de învățământ, acesta se face în conformitate cu prevederile legale și cu cele stabilite prin procedura de acces.

În contextul instituirii stării de alertă epidemiologică determinate de gripă, se impune respectarea, pe cât posibil, a recomandării de a se limita accesul, în unitățile de învățământ, al persoanelor care nu sunt direct implicate in desfășurarea actului educațional.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
Suspendarea și exmatricularea revine în învățământul românesc pentru elevii cu abateri grave. Proiect în dezbatere publică
Suspendarea și exmatricularea revine în învățământul românesc pentru elevii cu abateri grave. Proiect în dezbatere publică

Elevii care comit abateri grave vor putea fi suspendați sau exmatriculați, chiar și până în următorul an școlar, dacă Statutul elevului și regulamentul unităților de învățământ va fi adoptat de Ministerul Educației.

Un grup de motocicliști din Sibiu a observat că le-a dispărut un coleg. După câteva ore au făcut o descoperire șocantă
Un grup de motocicliști din Sibiu a observat că le-a dispărut un coleg. După câteva ore au făcut o descoperire șocantă

Un motociclist de 35 de ani din Sibiu, care făcea parte dintr-un grup care se deplasa pe traseul Durău - Izvorul Muntelui, a murit în Parcul Naţional Ceahlău.

Care sunt cele două lucruri despre care cei mai mulți români spun că le-ar asigura o viață de calitate. Surpriză uriașă
Care sunt cele două lucruri despre care cei mai mulți români spun că le-ar asigura o viață de calitate. Surpriză uriașă

Românii și-au schimbat părerea - atunci când îi întrebi ce le-ar asigura o viață de calitate.

Recomandări
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut "tricolorii"

Echipa națională de fotbal a României a participat la 17 campanii de calificare pentru Campionatul European.   

PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză
PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză

Deși guvernează împreună, PSD și PNL se pregătesc să meargă pe drumuri separate, la următoarele alegeri.

Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică
Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică

Necesare într-o economie puternică, investițiile din România au crescut în primele luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.