Efort mondial pentru producerea unui vaccin împotriva coronavirusului

×
Codul embed a fost copiat

Numeroase state își unesc eforturile pentru a pune capăt pandemiei de COVID-19 care a paralizat planeta.

Italia, Spania, Franța și Marea Britanie cheamă alături China, Statele Unite și întreaga omenire pentru dezvoltarea rapidă a unui vaccin. România anunță prin reprezentul său la Organizația Mondială a Sănătății că putem contribui și noi cu specialiști la acest mare proiect.

Uniunea Europeană își propune să strângă 7,5 miliarde de euro pentru urgentarea măsurilor de prevenire, diagnosticare și tratament pentru COVID-19. Miza, la nivel mondial, este dezvoltarea în regim de urgență a unui vaccin. Țările lumii se vor întâlni pe 4 iunie într-un summit organizat de Marea Britanie care va avea drept scop finanțarea unei alianțe globale a vaccinurilor.

Dominic Raab, Secretar de stat pentru Afaceri Externe și ale Commonwealth-ului: "Putem dezvolta un vaccin la prețuri accesibile, accesibil tuturor celor care au nevoie cât mai curând posibil, pentru a pune capăt acestei pandemii o dată pentru totdeauna".

Italia, unde au murit până acum aproape 26.000 de oameni a anunțat că e mândră că face parte din această alianța globală.

Giuseppe Conte, prim-ministrul Italiei: ”În timp ce cu toții ne confruntăm cu impactul dramatic al pandemiei, există un lucru pe care îl înțelegem bine: găsirea și distribuirea vaccinului este singura cale de a câștiga această luptă”.

Iar Spania, îndoliată după pierderea a peste 22.500 de oameni, a promis că va contribui cu tot ce poate la obținerea cât mai rapidă a unor tratamente eficiente anti-covid.

Pedro Sanchez, prim-ministrul Spaniei: ”Este imperativ să dezvoltăm capacitatea de a le produce și distribui pe o la scară și la prețuri accesibile. Ele trebuie să fie accesibile tuturor și tuturor țărilor lumii. În lupta împotriva COVID-19, nimeni nu trebuie lăsat în urmă".

Președintele francez, Emmanuel Macron s-a alăturat și el vineri în această cursa contra-cronometru, într-un moment în care Franța numără peste 22.000 de morți. Macron invită de asemenea China și SUA.

Emmanuel Macron, Președintele Franței: "Sper să putem reconcilia China și Statele Unite în jurul acestor inițiative comune, deoarece lupta împotriva COVID-19 este un bun comun pentru umanitate. Și nu ar trebui să se facă nicio diviziune pentru a câștiga această bătălie. Pentru că asta va face posibil să ne întoarcem la viața noastră normală". 

Organizația Mondială a Sănătății speră, la rândul ei, că întreagă lume să se alăture acestei inițiative. În tot acest tablou, România poate contribui cu experiență și specialiști. Alexandru Rafila, reprezentantul țării noastre la OMS, consideră că Institutul Național de Santate Publică, Institutul Cantacuzino și Institutul Matei Balș ar putea participa la acest proiect.

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS: ”Când am putea avea un vacin? V-am spus, mai devreme de mijlocul anului viitor este aproape imposibil pentru că oricât de mult am scurta aceaste etape care sunt legate de siguranță și eficacitatea vaccinării nu poți să le omiți”.

Efort mondial, așadar, pentru producerea unui vacin anti-covid. Cercetătorii din întreagă lume sunt invitați să pună umărul ca să trecem cu bine de cea mai mare criză sanitară din ultima sută de ani. Orice descoperire e binevenită. Un pas mic în producerea vaccinului va însemna un pas imens pentru omenire.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
A luat două lanterne dintr-un magazin și a plecat. Ce a urmat i-a luat pe toți prin surprindere
A luat două lanterne dintr-un magazin și a plecat. Ce a urmat i-a luat pe toți prin surprindere

Un agent de pază la un magazin din Timişoara a ajuns la spital, marţi seara, după ce un client l-a lovit cu o mătură, potrivit IPJ Timiş.

Incendiu de amploare în Sibiu, în urma furtunii. Au ars 5.000 de tone de fân
Incendiu de amploare în Sibiu, în urma furtunii. Au ars 5.000 de tone de fân

Pompierii militari au intervenit, marţi după-amiază, în localitatea Jina pentru stingerea unui incendiu care a izbucnit la o şură.

 

Stare de alertă într-un județ din România. „Duce la afectarea sănătăţii populaţiei”
Stare de alertă într-un județ din România. „Duce la afectarea sănătăţii populaţiei”

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Brăila a declarat stare de alertă în întreg judeţul, pentru 30 de zile, după ce operatorul de salubritate a refuzat că mai ridice gunoiul începând de luni.  

Recomandări
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”

Manfred Weber, şeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca în negocierile din zilele următoare să facă presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie.  

Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale
Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale

PSD a obţinut 36,26% din voturile pentru Consiliile locale, fiind urmat de PNL cu 29,41% şi de AUR cu 9,35%, arată rezultatele parţiale anunţate de Biroul Electoral Central, marţi seară, conform datelor centralizate până la ora 22:00.

Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal:
Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal: "Suntem foarte mândri de el"

Președintele SUA, Joe Biden, a reacțioant, marți, după ce fiul său, Hunter, a fost găsit vinovat pentru că a mințit în legătură cu consumul de droguri pentru a cumpăra ilegal o armă