Percheziții de amploare ale DNA. Foștii primari Daniel Tudorache și Marian Vanghelie, printre cei vizați

×
Codul embed a fost copiat

Procurorii anticorupție au percheziționat joi casa fostului primar al Sectorului 1, Daniel Tudorache. Acțiunea DNA vine după ce Tudorache a fost denunțat de actualul primar, Clotilde Armand.

Tudorache susține că anchetatorii verifică modul în care s-a făcut achiziția de tablete, pentru elevii din Sectorul 1. Procurorii DNA au confirmat că fac cercetări pentru posibile infracţiuni de corupție.

Fostul primar al Sectorului 1 a scris pe Facebook că a fost vizitat de procurorii anticorupție. Daniel Tudorache susține că percheziția DNA vine în urma unei sesiză formulate de actualul primar.

Clotilde Armand le-ar fi cerut anchetatorilor să verifice modul în care s-a făcut achiziția de tablete pentru elevii din sector.

Daniel Tudorache, fostul primar al Sectorului 1: "Nu am nimic de ascuns. Nu mi s-a adus la cunoștință că aș avea calitatea de "suspect" sau "inculpat" în vreun dosar”.

Citește și
elevi
Milioane de elevi au făcut cursuri exclusiv online. Când s-ar putea întoarce la școală
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Daniel Tudorache susține că a pus la dispoziția organelor de anchetă tot ce i s-a cerut și că se va prezenta în fața autorităților ori de câte ori va fi nevoie.

Tudorache spune că procurorii ar fi ridicat documente legate de deplasările făcute pe vremea când era primar dar și aproximativ 5.000 de euro pe care o îi avea în casă.

 

Suspiciuni de corupție și la Sectorul 5

 

Într-un comunicat, procurorii DNA au precizat că fac cercetări „în două cauze penale ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupție și asimilate corupției, presupus săvârşite în cursul anului 2020 și anterior".

Prima cercetare îl vizează pe primarul Daniel Tudorache. A doua face însă referire la contracte încheiate de instituții controlate de Primăria Sectorului 5.

Ofițeri ai Poliției Judiciare au ridicat documente financiar contabile care au legătură cu achiziția de tablete făcută de Societatea Economat.

Daniel Florea, fost primar al Sectorului 5: ”Sunt martor citat”.

Pentru strângerea de informații în cele două dosare, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au făcut în total 38 de percheziții în București și Ilfov.

Două adrese se află în subordinea primăriilor de sector. Restul sunt locuințele unor persoane fizice.

 

Tudorache: ”Nu am fost ridicat”

 

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au efectuat joi mai multe percheziții în două dosare de corupție, în care au fost vizați și fostul primar al Sectorului 1 al Capitalei, Daniel Tudorache și fostul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie.

Daniel Tudorache a afirmat că percheziţiile Direcţiei Naţionale Anticorupţie de joi au fost efectuate în urma unei sesizări a actualului edil, Clotilde Armand, privind achiziţia de tablete pentru elevi.

"Percheziţia a fost efectuată în urma uneia dintre multele sesizări formulate de Clotilde Armand împotriva mea şi anume 'achiziţia de tablete' pentru elevii din Sectorul 1. Din punctul de vedere al actualului primar al Sectorului 1, achiziţia de tablete pentru copii în contextul pandemiei nu era necesară. De altfel, Clotilde Armand a început prigoana totală împotriva tuturor angajaţilor primăriei care nu au pupat inelul", a scris Tudorache, pe Facebook.

El a adăugat că a pus la dispoziţia organelor de anchetă tot ce i s-a solicitat, "însă nu s-a identificat nimic suspect".

"Nu sunt un om bogat, averea mea fiind familia şi onoarea. Nu am fost 'ridicat', 'dus la audieri', 'reţinut' sau subiect al vreunei alte acţiuni spectaculoase şi nici nu mi s-a adus la cunoştinţă ca aş avea calitatea de 'suspect' sau 'inculpat' în vreun dosar. Mă voi prezenta la orice solicitare a autorităţilor, pentru că, aşa cum am mai spus, nu am nimic de ascuns", a completat fostul primar.

De asemenea, Primăria Sectorului 5 a confirmat, prin intermediul unui comunicat, faptul că ofițeri ai Poliției Judiciare din cadrul DNA au ridicat documente financiar-contabile de la societatea Economat SRL, dar și alte documente din cadrul Primăriei Sectorului 5, într-o acțiune ce are legătura cu achiziția de tablete făcută de Economat SRL.

Marian Vanghelie, "vizitat" de procurori

 

La rândul său, Marian Vanghelie a declarat, joi, că procurorii au venit şi au stat 2-3 ore la el acasă făcând percheziţii, transmite News.ro.

„Da, am avut o percheziţie dimineaţă acasă. Procurorii mi-au spus că e un dosar care s-a lucrat in rem şi că e mandat de percheziţie. S-a luat ieri de la Tribunalul Bucureşti mandat şi au venit să facă o percheziţie. Mi-au făcut percheziţia. Nu am mai stat să vină avocaţii, că nu aveam nevoie. Le-am zis «Căutaţi ce vreţi” Nu avem nicio problemă. Ce vreţi dumneavoastră puteţi să căutaţi” Nu aştept să pierdem timpul cu avocaţii. Daţi-i drumul, dacă tot aţi venit”». Au terminat şi gata”, a explicat Vanghelie.

El a mai precizat că este vorba de un dosar deschis în acest an, şi procurorii i-au spus că vizează fapte de abuz în serviciu şi trafic de influenţă.

„Am făcut proces verbal de percheziţie. Da dosarul este deschis în 2020. Nu îmi dau seama cu ce are legătură. Cred că tot pe baza vreunui denunţ. Ce puteţi crede? Eu am şi plecat de acasă. Da, a durat un pic, vreo 2-3 ore. S-au uitat un pic au verificat. Încă nu înţeleg despre ce este vorba. Nu ştiu ce să zic. Aflăm în câteva zile. Lucrurile sunt în deplină mişcare. Mie mi-au spus că e vorba despre abuz în funcţie. La mine nu scrie pe procesul verbal, pe documentele acelea – abuz în funcţie şi trafic de influenţă. Nu am auzit de corupţie. Dar eu ştiu, poate acestea două însumate fac corupţie. Nu îmi dau seama. Înţeleg că dosarul e cu mai multe persoane. Nu mi-au zis că eu sunt implicat cu abuz în funcţie sau trafic de influenţă. Mi-au zis că dosarul are la bază abuz în funcţie şi trafic de influenţă, din ce am înţeles eu”, a conchis Marian Vanghelie.

Percheziții de amploare organizate de DNA

 

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat joi că efectuează 38 de percheziţii în Bucureşti şi judeţul Ilfov, în două dosare ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate corupţiei, presupus săvârşite în cursul acestui an şi anterior.

"În cursul zilei joi, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, au fost efectuate percheziţii domiciliare în 38 de locaţii situate pe raza municipiului Bucureşti şi judeţul Ilfov, din care două sunt entităţi aflate în subordinea unor primării de sector, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice", a informat DNA.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Licitație pentru tablete, lansată de Primăria Sectorului 3. Valoarea contractelor este de 39.458.000 lei
Licitație pentru tablete, lansată de Primăria Sectorului 3. Valoarea contractelor este de 39.458.000 lei

O licitație pentru achiziționarea de tablete necesare elevilor a fost lansată de Primăria Sectorului 3.

Milioane de elevi au făcut cursuri exclusiv online. Când s-ar putea întoarce la școală
Milioane de elevi au făcut cursuri exclusiv online. Când s-ar putea întoarce la școală

De la grădiniță și până la liceu, pentru a doua oară în acest an, trei milioane de elevi au făcut luni cursuri exclusiv online, acolo unde există tablete și internet.

Câte tablete s-au distribuit până acum. Monica Anisie spune ce s-a întâmplat cu profesorii care au refuzat să predea online
Câte tablete s-au distribuit până acum. Monica Anisie spune ce s-a întâmplat cu profesorii care au refuzat să predea online

Nu mai puțin de 250.000 de elevi din totalul de 3 milioane au nevoie de tablete pentru a putea să învețe de acasă, online.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.