Cum ar putea România să aibă facturi mai mici la curent. Miliarde de euro vor fi investite

×
Codul embed a fost copiat

Mai multe miliarde de euro urmează să fie investite în perioada următoare în România în proiecte de producere a energiei electrice cu ajutorul vântului sau folosind puterea solară.

Firme românești sau din străinătate au simțit potențialul pe care îl are țara noastră în acest domeniu si au obținut avizele ca să amplaseze turbine eoline și panouri fotovoltaice. Până în 2030, România vrea ca 30% din energia electrică pe care o consumă să fie produsă din surse verzi. Este mai ieftină și ar trebui să aducă facturi mai mici la curent.

Pe un câmp din Arad, slab productiv pentru agricultură, cu 700 de milioane de euro un investitor privat urmează să amenajeze cel mai mare parc fotovoltaic din România. Se va întinde pe peste 1.000 de hectare.

Petru Bătrânuț, primar Grăniceri:S-a ales să se monteze 1.760.400 de panouri fotovoltaice pentru producția a 1.043 MW.

Odată construit, parcul va produce - din 2024 - mai multă energie decât reactorul unu al centralei nucleare de la Cernavodă - cu o putere electrică instalată de puțin peste 700 de megawați.
 

Dezvoltarea energiei eoliane în România depinde de o lege a Parlamentului
 

Investiții mari sunt anunțate și în parcurile eoliene.

În largul Mării Negre, o companie germană - cumpărată acum câteva zile de un mare administrator american de fonduri - vrea să amplaseze turbine cu o putere de 1.900 de megawați. Proiectul gigant, estimat la două miliarde și jumătate de euro, depinde însă de o lege care să permită astfel de investiții.

Adrian Borotea, Asociația Română pentru Energie Eoliană:Sigur că legea trebuie aprobată în Parlament ca să avem schema de sprijin.

În zona de uscat, în regiunea Moldovei, cel puțin 650 de milioane de euro vor fi investite în instalații eoline cu o putere de peste 800 de megawați. Cele mai multe urmează să apară în Galați.

Invesții pentru producția de energie din surse regenerabile vor fi făcute și prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Pentru ele România are la dispoziție aproape 500 de milioane de euro - iar cererile de finanțare pot fi depuse până la sfârșitul lunii.

George Niculescu, Secretar de stat în Ministerul Economiei:Dorim să instalăm peste 900-950 de MW, 450 în eolian și 400 în foto, adică să ajungem la aproape 2.000 MW în foto și 3.500 în eolian.

Martin Moise, prim-vicepreședinte PATRES: Mai sunt 100 de milioane de euro la Electric-Up, dar mai există și multe miliarde, aproape 10 miliarde de euro pentru sectorul energetic pe fondul de modernizare.

România are o capacitate uriașă de a produce energie verde. Potențialul energetic anual al vântului - de exemplu - este în România de 23 de terawați oră.
 

Producția de energie în România, 13 mai, ora 17, conform Transelectrica
 

Hidro - 2594 MW - 37.81%
Cărbune - 1455 MW - 21.21%
Hidrocarburi - 1244 MW - 18.13%
Nuclear - 703 MW - 10.25%
Foto - 446 MW - 6.50%
Eolian - 365 MW - 5.32%
Biomasa - 53 MW - 0.77%

TOTAL 6860 MW

Prin comparație, astăzi, țara noastra a produs - folosind toate resursele disponibile - până în 7.000 de megawați. Energia eoliana a reprezentant sub 6%.

Ionuț Manea, dispecer:În acest moment, producția reală a sistemului energetic național este, după cum se vede, provenită de la hidrocentrale, urmată de cele pe cărbune.

Până în 2030 România vrea ca peste 30% din energia pe care o consumă să fie produsă din surse regenerabile.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
A luat două lanterne dintr-un magazin și a plecat. Ce a urmat i-a luat pe toți prin surprindere
A luat două lanterne dintr-un magazin și a plecat. Ce a urmat i-a luat pe toți prin surprindere

Un agent de pază la un magazin din Timişoara a ajuns la spital, marţi seara, după ce un client l-a lovit cu o mătură, potrivit IPJ Timiş.

Incendiu de amploare în Sibiu, în urma furtunii. Au ars 5.000 de tone de fân
Incendiu de amploare în Sibiu, în urma furtunii. Au ars 5.000 de tone de fân

Pompierii militari au intervenit, marţi după-amiază, în localitatea Jina pentru stingerea unui incendiu care a izbucnit la o şură.

 

Stare de alertă într-un județ din România. „Duce la afectarea sănătăţii populaţiei”
Stare de alertă într-un județ din România. „Duce la afectarea sănătăţii populaţiei”

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Brăila a declarat stare de alertă în întreg judeţul, pentru 30 de zile, după ce operatorul de salubritate a refuzat că mai ridice gunoiul începând de luni.  

Recomandări
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”

Manfred Weber, şeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca în negocierile din zilele următoare să facă presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie.  

Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale
Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale

PSD a obţinut 36,26% din voturile pentru Consiliile locale, fiind urmat de PNL cu 29,41% şi de AUR cu 9,35%, arată rezultatele parţiale anunţate de Biroul Electoral Central, marţi seară, conform datelor centralizate până la ora 22:00.

Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal:
Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal: "Suntem foarte mândri de el"

Președintele SUA, Joe Biden, a reacțioant, marți, după ce fiul său, Hunter, a fost găsit vinovat pentru că a mințit în legătură cu consumul de droguri pentru a cumpăra ilegal o armă