Criza cartofilor. Leguma va deveni delicatesă la iarnă, din cauza secetei din Europa

×
Codul embed a fost copiat

Cartofii prăjiți, mâncare de bază pentru mulți, vor deveni delicatesă la iarnă. Din cauza secetei, fermierii scot din pământ tuberculi mici, cât nuca, sau cât oul.

Calculele arată că aproape trei sferturi din necesarul de consum al României trebuie asigurat din alte ţări, însă și aici este o problemă - recolta este slabă, în toată Europa.

Alexandru Deneș, un agricultor din Covasna, nu are nevoie de cântar ca să-și evalueze marfa. Vede cu ochiul liber că mai mult de jumătate dintre cartofi sunt mărunți, imposibil de valorificat pentru consum. Vor ajunge furaj pentru animale, spune el.

Alexandru Deneș: „Anii trecuți am avut la un hectar trei vagoane, trei vagoane jumătate, dar acum niciun sfert nu e. Dacă ieșim la zero e foarte bine, dar nu cred.”

Un român mănâncă, în medie, 92 de kilograme de cartofi pe an. Ce cantitate este necesară pentru a asigura necesarul pentru toată România

Un român mănâncă într-un an, în medie, 92 de kilograme de cartofi. Ca să asigure necesarul întregii populații, România are nevoie de aproape două milioane de tone.

Citește și
seceta
Seceta s-ar putea adânci în următorii ani. Comisia Europeană îndeamnă statele UE să reutilizeze apele uzate
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Din păcate, suprafețele pe care le cultivăm cu cartofi s-au înjumătățit de la un an la altul.

Romulus Oprea, președinte Federația Națională „Cartoful” din România: „Astăzi (luni) sunt înregistrate la APIA în jur de 30.000 de hectare.”

Producția medie la hectar este de 16 de tone și, într-un an normal, scoatem din pământ 480.000 de tone de cartofi. Adică, 27% din necesarul de consum.

Fermierii spun că seceta va face ca anul acesta recolta să fie cu 30% mai mică.

Josef Socs, cultivator de cartofi: „Producția normală ar fi cartofi minim de dimensiunea aceasta sau mai mari! Și la noi majoritatea sunt de această dimensiune. Sub 50-55 milimetri, deci cartof mărunt.”

Pentru cartofii pai, tuberculul trebuie să fie mare.

Marius Muntean, bucătar: „Lungimea contează ca și aspect final. Arată mult mai bine un cartof care este mai lung, dă senzația de fresh, de mare și te ajută și la plating. Este foarte importantă grosimea lor, un cartof de nouă milimetri se prăjește între trei și cinci minute.”

Cartofii pai congelați vin, aproape toți, din alte ţări - circa 100.000 de tone.

Companiile care îi aduc din Franța, Germania, Polonia și Belgia spun că s-au scumpit peste măsură.

Prețurile cartofilor au crescut până la 45%

Olivia Pleșea, reprezentant importator de cartofi: „Față de anul trecut avem o creștere între 40 și 45%, este un procentaj destul de mare. Noi începem undeva cu un preț pe kilogram între șase lei 50 și opt lei, depinde de modelul cartofului, plus TVA”.

Câteva ploi torențiale au adus speranță printre cultivatorii de cartofi din Franța, Germania, Belgia și Olanda, dar agronomii așteaptă să vadă cum vor reacționa culturile și dacă nu cumva este prea târziu.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Seceta a scos la iveală urme de dinozaur, vechi de circa 113 milioane de ani. VIDEO ȘI GALERIE FOTO
Seceta a scos la iveală urme de dinozaur, vechi de circa 113 milioane de ani. VIDEO ȘI GALERIE FOTO

Urme de dinozaur estimate ca fiind vechi de circa 113 milioane de ani au ieșit la iveală după ce albia unui râu a secat.

Seceta s-ar putea adânci în următorii ani. Comisia Europeană îndeamnă statele UE să reutilizeze apele uzate
Seceta s-ar putea adânci în următorii ani. Comisia Europeană îndeamnă statele UE să reutilizeze apele uzate

Penuria de apă şi stresul hidric vor afecta probabil jumătate din bazinele hidrografice ale UE până în 2030 şi statele membre trebuie să înveţe să reutilizeze apele uzate tratate, a avertizat miercuri Comisia Europeană.

13 metode prin care putem reduce consumul de apă. Nu face duș zilnic și axează-te pe axile și zonele intime
13 metode prin care putem reduce consumul de apă. Nu face duș zilnic și axează-te pe axile și zonele intime

Seceta extremă din România a cauzat lipsuri grave de apă, astfel că prim-ministrul Nicolae Ciucă le-a cerut românilor să folosească apa cât mai responsabil în următoarea perioadă.

Recomandări
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei

Președintele maghiar Viktor Orbán și șeful NATO, Jens Stoltenberg, au ajuns la un acord, după o zi de negocieri "dificile".  

Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, cere demiterea imediată a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, acuzând că la alegerile de duminică s-ar fi comis "cele mai mari fraude electorale" din istoria recentă.

România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă
România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă

România se află într-o poziție tristă în topul risipei alimentare din Uniunea Europeană, ocupând locul 1, cu o cantitate estimată de 2,5 milioane de tone aruncate anual. Mâncatul sănătos este un pas important în combaterea risipei alimentare.