Cozonacul, un desert tot mai fin și sofisticat, cu influențe internaționale. „Încercam să și inovăm în perioada asta”

×
Codul embed a fost copiat

Cozonacul, un desert tot mai fin și sofisticat, cu influențe internaționale. „Încercam să și inovăm în perioada asta”

Brutăriile artizanale s-au inspirat din reţetele altor țări și adaugă în aluatul clasic fructe confiate sau alune de pădure. Și prețul îl încadrează la delicatese, pentru că a crescut în fiecare an.

Migdale, fistic, cardamom, scorțișoară, fructe exotice confiate, coniac sau ciocolată - oricare dintre aceste ingrediente se poate regăsi în noile rețete de cozonac. Patiserii români le-au împrumutat din bucătăria internațională, astfel că vechiul desert de sărbătoare al bunicii are acum influențe evreiești, ungurești, germane, grecești sau ucrainene.

Iulian Niță, inginer panificație: „Avem o influență germană, facem și un cozonac clasic Christstollen cu foarte multe fructe confiate. Un cozonac scăldat în unt, cu gust deosebit. Producem până la 10.000-12.000 de bucăți”.

Dimitrios locuiește de mai mulți ani în România și conduce un laborator de cofetărie din Cluj-Napoca. Grecul a fost cucerit de cozonacii românești, dolofani și aromați, dar a ținut să-și pună și el amprenta.

Citește și
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Dimitrios Fountedakis, administrator de cofetărie: „Avem și un cozonac trandafir - se cheamă. E acesta, aici, pe care îl umplem cu cremă de alune de pădure, cu multă, multă nuca și folosim și cireșe roşii confiate. În Grecia e mai uscat cozonacul nostru și mie mi se pare că e puțin mai bun cozonacul de aici. Poate chiar mult mai bun”.

Alexandru Debreczeni, managerul unei patiserii: „Încercam să și inovăm în perioada asta și să venim cu sortimente noi, în trend, așa că am pregătit și un cozonac cu cacao și caramel”.

Și cozonacii dospiți la rece și însiropați cu coniac își găsesc clienți. O patiserie în stil parizian din Brașov folosește ciocolată albă și cocos, ca să dea un alt gust prăjiturii clasice. Cel mai tare se mândrește însă cu umplutură de fistic, colorată în verde.

Ileana Păceșilă, cofetar patiser: „Anul trecut cozonacul cu fistic a fost 90 de lei, anul acesta este 100 de lei. Toate ingredientele pe care le folosim în producerea cozonacilor au crescut. A crescut făina, a crescut prețul la unt, nu mai zic de prețul la curent”.

Toate laboratoarele sunt acum în perioada de preluare a comenzilor și vor închide listele în curând, așa că trebuie să vă grăbiţi, în caz că nu vreți să frământați aluatul cu propriile mâini.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
La ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm cozonaci din comerț. Sfatul bucătarilor
La ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm cozonaci din comerț. Sfatul bucătarilor

Între două colinde și o listă interminabilă de cumpărături, pe care trebuie să le bifeze, tot românul poftește iarna la cozonaci. Aveți grijă, însă, ce scrie pe etichetele celor din comerț.

Recomandări
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei

Președintele maghiar Viktor Orbán și șeful NATO, Jens Stoltenberg, au ajuns la un acord, după o zi de negocieri "dificile".  

Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, cere demiterea imediată a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, acuzând că la alegerile de duminică s-ar fi comis "cele mai mari fraude electorale" din istoria recentă.

România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă
România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă

România se află într-o poziție tristă în topul risipei alimentare din Uniunea Europeană, ocupând locul 1, cu o cantitate estimată de 2,5 milioane de tone aruncate anual. Mâncatul sănătos este un pas important în combaterea risipei alimentare.