Cine este Dorin Dumitran, profiler-ul poliției care l-a făcut pe Dincă să-și recunoască crimele

Dorin Dumitran
Pro TV

Psihologul criminalist Dorin Dumitran, lucrează de câțiva ani ca profiler IGPR și a fost omul desemnat să îl facă să cedeze pe Gheorghe Dincă, principalul suspect în cazul Caracal.

Dorin Dumitran, 43 de ani, este absolvent al Facultății de Psihologie și Sociologie din București și s-a specializat la FBI, în cadrul Behavioral Analysis Unit. El lucrează din 2005 în MAI și din 2015 a devenit profiler-ul Poliției Române, potrivit Adevărul.

În ultimii ani, Dumitran a fost cooptat în echipele de investigaţie din dosare critice, de mare violenţă, în special cu autor necunoscut.

El spune că un profiler trebuie să pună lucrurile cap la cap, iar la final își contestă singur propriile rapoarte de analiză comportamentală, ca să se asigure că argumentele sale nu vor putea fi demontate în instanță. "Până acum nu s-a întâmplat acest lucru, tocmai pentru că argumentele noastre au fost foarte foarte puternice. Bazate pe date judiciare", a spus Dorin Dumitran într-un interviu pentru Monitorul Apărării.

 "Una din condiţiile necesare pentru a face faţă acestei munci este de a creea un melanj echilibrat între implicare emoţională şi nonimplicare emoţională. Dacă unii spun că trebuie să fi complet detaşat emoţional, sunt situaţii în care nu este de dorit să fii detaşat emoţional. Trebuie să te implici. Mă refer mai ales la situaţiile de interviu psihologic cu martorii, autori, victimele acţiunilor", a explicat psihologul criminalist.

Citește și
Gheorghe Dinca, Caracal
Confruntare în cazul Caracal. Motivul pentru care Gheorghe Dincă a fost scos din arest
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

El a explicat că nu ai cum să înţelegi o victimă dacă nu rezonezi cu ea. Iar dacă ea nu te simte pe tine că nu rezonezi nu ai cum să faci asta. Şi atunci trebuie să pendulezi.

"Eşti ca pe o tiroliană. Te apropii şi te îndepărtezi în funcţie de obiectivele psihologice pe care ţi le-ai fixat. Ar fi un dezastru să plonjezi numai acolo şi să fi incapabil să ieşi din acel noroi. Ar fi de nedorit să rămâi rece şi distant sau, conform expresiei freudiene, sa ai o neutralitate binevoitoare. Nu cred în neutralitatea binevoitoare", a mai spus Dumitran.

Cum l-a făcut pe Dincă să cedeze

Prezent la o conferință de presă ”Smart Law Conferences. Psihologia judiciară”, organizată de Editura Universul Juridic, Dorin Dumitran, comisar-șef de poliție și doctor în psihologie, a vorbit despre interacțiunea sa cu Gheorghe Dincă, pe care l-a audiat după ce a fost desemnat să-i facă profilul psihologic.

Dumitran a mărturisit că i-a fost greu să-l facă se cedeze pe Dincă, dezvăluind că, la un moment dat, după aproape trei luni de la debutul audierilor și aproape 60 de ore de audieri, i-a spus acestuia: "Ori mor eu, ori mori matale. Dar eu nu mor".

Pornind de la o prezentare a unor greșeli pe care unii psihologi acreditați le fac în rapoartele lor privind profilul psihologic al infractorilor sau victimelor, Dorin Dumitran a vorbit despre cazul Caracal.

Dorin Dumitran a precizat că întâlnirea cu Dincă a fost o luptă grea pentru el, că a slăbit în timpul anchetării acestuia și că i-a fost foarte greu să-l facă pe bărbatul din Caracal să cedeze.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Cum a cedat Gheorghe Dincă în faţa profilerului Poliţiei Române:
Cum a cedat Gheorghe Dincă în faţa profilerului Poliţiei Române: "Bre, ori mori matale, ori mor eu"

Psihologul criminalist Dorin Dumitran, profiler IGPR, a dezvăluit cum a reușit să-l facă să cedeze pe Gheorghe Dincă, principalul suspect în cazul Caracal, comparându-l pe acesta cu "două plăci metalice ruginite aflate pe fundul Mării Negre".

Confruntare în cazul Caracal. Motivul pentru care Gheorghe Dincă a fost scos din arest
Confruntare în cazul Caracal. Motivul pentru care Gheorghe Dincă a fost scos din arest

Gheorghe Dincă, principalul suspect în cazul Caracal, a fost scos miercuri din arest şi dus la DIICOT, unde este posibil să fie confruntat cu Ştefan Risipiceanu, reţinut sub acuzaţia că a agresat-o sexual pe Luiza Melencu.

Profiler-ul ce îl va studia pe Dincă:
Profiler-ul ce îl va studia pe Dincă: "Dacă nu pot abuza în familie, pedofilii ies pe stradă"

Fiindcă Gheorghe Dincă a mărturisit până acum doar că le-ar fi răpit şi ucis pe Alexandra Măceşanu şi pe Luiza Melencu, procurorii DIICOT au cerut ajutorul singurului ofiţer specializat în analiza comportamentala din Poliţia Română.

Anchetatorii apelează la soluţii neconvenţionale ca să
Anchetatorii apelează la soluţii neconvenţionale ca să "intre în mintea" lui Dincă

Cazul crimelor din Caracal, care au îngrozit întreaga țară, intră într-o nouă etapă. Ultimele descoperiri făcute în casa lui Gheorghe Dincă, unde au fost identificate zeci de pete de sânge, îi determină pe anchetatori să caute soluţii neconvenționale.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.