Bucătarii renunță la pizza și burgeri pentru a găti mâncare tradițională de 1 Decembrie, pentru români

×
Codul embed a fost copiat

De 1 Decembrie, românii vor găti sute de mii de porţii de ciolan cu fasole, o mâncare considerată marcă a Zilei Naţionale.

Cum cererea este în creștere, restaurantele și-au comandat ingredientele din timp. Chiar și bucătarii care în mod normal nu gătesc mâncare tradițională au anunțat că de Ziua Națională își vor schimba meniul și vor înlocui pastele, pizza sau burgerii cu preparate românești.

În fața unei farfurii cu bucate tradiționale, puțini pot rezista. Cu atât mai puțin de 1 Decembrie atunci când parcă are și cel mai bun gust. Între timp, gustoasa fasole cu ciolan s-a tot scumpit. O porție pornește de la 50 de lei la restaurante.

Ies mai bine cei care gătesc acasă. Bucătarii au și sfaturi pentru ei.

Daniel Iordan, brand chef: „Să nu se grăbească, să o lase la înmuiat în apă fierbinte după ce s-a ridicat puțin la suprafață, să fie schimbată în două, trei ape la care se adaugă bicarbonat. Și să călească foarte bine ceapa la sfârșit cu bulionul pentru a-i da puțină dulceață.”

Citește și
defilare in Targoviste
Sărbătoare cu mici, fasole cu ciolan şi Goran Bregovic, la Târgovişte
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

O provocare poate fi și alegerea ciolanului. Să fie crud sau afumat?

Ionuț Anghel, proprietarul unei carmangerii: „Ciolanul din spate e cel mai indicat pentru că are mai multă carne decât os. Cel din față este mai micuț, cu mai puțină carne.”

Bărbat: „Fierbem până cade de pe os, după care călim niște varză. Mie îmi plouă în gură, sunt foarte pofticios, sunt gurmand, n-am ce să fac. Și cu fasole facem, facem și afumat și neafumat.”

În această perioadă crește semnificativ cererea pentru ciolan. Ca să facă față comenzilor, unii măcelari congelează ciolanele pe care nu le vând în restul anului și le afumă.

Un ciolan gata afumat costă, în medie 24 de lei, în timp ce unul crud se vinde cu 18 lei kilogramul.

Dacă nu aveți timp pentru gătit, să știți că în marile orașe sunt o sumedenie de evenimente și mese festive.

Un local din capitală, de pildă, are în mod normal o abordare internațională, însă pentru Ziua Națională s-a „reprofilat”.

Camelia Popescu, proprietarul unui local de evenimente și restaurant: „În mod normal avem un meniu internațional. Avem pizza napoletană la cuptor de lemne, dar în zilele acelea vom avea pizza cu mici și cu brânză de burduf. Avem paste, dar putem să facem carbonarra cu brânză de burduf.”

Pe lângă masa tradițională, vor fi organizate și spectacole de stand-up comedy și teatru pentru cop

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
De 1 Decembrie mâncăm fasole cu ciolan din import. 80% din fasole vine din Africa și America
De 1 Decembrie mâncăm fasole cu ciolan din import. 80% din fasole vine din Africa și America

Anul acesta, de 1 Decembrie, mâncăm fasole cu ciolan de la alții. Și nu este o glumă. Peste 80% din fasolea pe care o gătim vine din Africa și America, însă nici la capitolul carne nu strălucim.

Sărbătoare cu mici, fasole cu ciolan şi Goran Bregovic, la Târgovişte
Sărbătoare cu mici, fasole cu ciolan şi Goran Bregovic, la Târgovişte

Aer de sărbătoare în Vechea Cetate de Scaun a Ţării Româneşti, Târgovişte. Weekendul acesta sunt sărbătorite cu fast zilele cetăţii, iar de la festival nu lipsesc paradele stradale, bucatele alese şi muzica.

Ciolanul cu fasole ar putea dispărea de pe mesele românilor. De unde se aduc acum ingredientele
Ciolanul cu fasole ar putea dispărea de pe mesele românilor. De unde se aduc acum ingredientele

Pe 1 decembrie vor pleca din ceaune încinse sute de mii de porţii, de ciolan cu fasole - o mâncare tradiţională austriacă şi nemţească, pe care romanii au adoptat-o cu entuziasm ca marcă a zilei naţionale.

Recomandări
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, cere demiterea imediată a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, acuzând că la alegerile de duminică s-ar fi comis "cele mai mari fraude electorale" din istoria recentă.

Radu Mihaiu va depune plângere penală împotriva Biroului electoral de sector. El acuză dispariţia a 1.800 de buletine
Radu Mihaiu va depune plângere penală împotriva Biroului electoral de sector. El acuză dispariţia a 1.800 de buletine

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, anunţă că va depune plângere penală împotriva reprezentantului PSD din Biroul electoral de sector, pe care îl acuză că instigă la fraudă electorală.

Rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna mai 2024, la 5,12%, de la 5,9% în aprilie
Rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna mai 2024, la 5,12%, de la 5,9% în aprilie

Rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna mai 2024, la 5,12%, de la 5,9% în aprilie.