Bărbatul din Maramureș cu coronavirus a cerut ajutor într-un spital din Italia. De ce l-au lăsat medicii să plece

×
Codul embed a fost copiat

Autoritățile medicale au confirmat vineri alte două cazuri de infectare cu Covid-19 în România.

Este vorba despre un bărbat din Maramureș și de o femeie din Timișoara.

Ambii pacienți s-au întors de curând din Italia, însă nu din zone în care a fost impusă carantina. Așadar, este încă neclar de unde au luat virusul și cum s-au îmbolnăvit.

Problema este că bărbatul din Maramureș a cerut inițial ajutor într-un spital din peninsulă, însă doctorii de acolo i-au dat tratament doar pentru o infecție respiratorie și l-au lăsat să plece.

Nelu Tătaru, secretar de stat Ministerul Sănătății: „Putem să vă anunțăm că mai avem două confirmări coronavirus, pozitiv."

Citește și
protocol
Autorităţile vorbesc de o situație de urgență din cauza coronavirusului. Ce spun despre închiderea granițelor

Cele două noi cazuri de Covid-19 nu au legătură cu bărbatul de 25 de ani din Gorj care a fost primul depistat cu boală în România.

Virusul a fost confirmat la o femeie de 38 de ani din Timișoara și la un bărbat de 45 din Maramureș, care nu s-au întâlnit niciodată. Amândoi s-au întors recent din Italia, dar nu din zone de risc, unde este carantină.

Bărbatul din Maramureș a venit în România în urmă cu trei zile.
Înainte, spun autoritățile de la noi, a mers la un spital din Italia, dar medicii nu l-au internat, deși prezenta simptomele unei infecții respiratorii.

Nelu Tătaru, secretar de stat Ministerul Sănătății: „I se prescrie un tratament simptomatic și pleacă acasă. Ajunge în România, având febră. Se prezintă la Spital în Maramureș, de unde este. Este internat la Clinica de Boli Infecțioase, unde primește tratament simptomatic și se face testarea.”

Rareș Pop, director DSP Maramureș: „A fost transferat la Spitalul din Cluj Napoca. S-a demarat ancheta epidemiologică care este în desfășurare. Se va lua legătura cu toate persoanele posibile cu care a intrat în contact, pentru a vedea traseul acestuia."

Bărbatul de 45 de ani de ani este internat într-o secție specială la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca. După ce joi a suferit o insuficiență respiratorie și a fost la terapie intensivă, vineri, starea lui a dat semne de ameliorare.

Este atent monitorizat și i se acordă tratament pentru pneumonie interstițială. Secția specială a unității medicale este dotată cu aparatură performantă, iar fiecare medic care intră în contact cu bărbatul poartă costume speciale, tocmai pentru a evita să contacteze virusul.

Violeta Briciu, director Spitalul de Boli Infecțioase Cluj-Napoca„Primește tratament pentru pneomonie, neavând un tratamnet specific pentru coronavirus."

În stare mai bună este femeia de 38 de ani din Timisora, care, ințial, fusese confirmată cu virus gripal.

Nelu Tătaru, secretar de stat Ministerul Sănătății: „Pe 17 februarie a mers o zi la Bergamo. După o săptămână a făcut febră și a început tratament simptomatic. După 10 zile a fost testată și a rămas acasă în izolare. Rezultatul a venit azi pozitiv."

Femeia de 38 de ani este adusă în aceste momente la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara. Ea a stat izolată la domiciliu timp de șapte zile.

Virgil Musta, medic specialist Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara: „Astăzi, când testul a ieșit pozitiv, a fost anunțată. A fost consultată de medic îmbrăcat în acel costum special. Când am sunat-o, nu a fost speriată, a spus că e singură la domiciliu și așteaptă salvarea."

Autoritățile medicale au declanșat anchete epidemiologice atât în cazul femeii din Timișoara, cât și al bărbatului din Maramureș. Toate persoanele care au intrat în contact cu cei doi urmează să fie identificate și testate pentru Covid-19. În funcție de rezultate urmează să fie dispusă carantina, ori izolarea la domiciliu, sub supraveghere.

Cu trei cazuri confirmate în România de coronavirus, responsabilii susțin că, deocamdată, nu avem motive de îngrijorare.

Nelu Tătaru, secretar de stat Ministerul Sănătății: „Nu este cazul să ne gândim la epidemie, la închiderea granițelor și ce discuții mai sunt. Nu. Tratăm niște infecții respiratorii. Avem două infecții respiratorii, una dintre ele confirmată și cu virus gripal."

Autoritățile fac apel la calm.

Vineri seară, specialiștii DSP vor recolta probe de la șase persoane: vorbim despre familia femeii și de patru prieteni, cu care a intrat în contact direct în aceste zile și care sunt izolați la domiciliu.

În același timp, autoritățile așteaptă lista completă cu toți pasagerii care au fost în avion. Vor fi identificați și li se vor lua probe. Vor ajunge la spital doar cei care au simptome ale virusului.

În același timp a fost dispusă paza la locuințele celor care au intrat în contact cu femeia de 38 de ani. Prefectul județului a anunțat că sunt pregătite și spațiile de carantină, în cazul în care va fi nevoie de ele.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Motivele pentru care leul scade în fiecare zi. Economiştii spun că situaţia e ireversibilă
Motivele pentru care leul scade în fiecare zi. Economiştii spun că situaţia e ireversibilă

Nici în România, economia nu scapă de cutremurul provocat de coronavirus.

Autorităţile vorbesc de o situație de urgență din cauza coronavirusului. Ce spun despre închiderea granițelor
Autorităţile vorbesc de o situație de urgență din cauza coronavirusului. Ce spun despre închiderea granițelor

Noile cazuri de coronavirus ar putea duce la luarea unor măsuri suplimentare și la schimbarea procedurilor aplicate acum în cazul românilor ce se întorc din străinătate.

Anchetă în Gorj, după ce
Anchetă în Gorj, după ce "pacientul 1" pare că s-a vindecat de coronavirus

Vești bune de la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din București, unde este internat primul pacient român confirmat cu coronavirus. Tânărul din Gorj nu prezintă niciun semn al bolii, iar ultimul test care i-a fost făcut a ieșit negativ.

OMS a ridicat gradul amenințării globale generate de coronavirus la cel mai înalt nivel
OMS a ridicat gradul amenințării globale generate de coronavirus la cel mai înalt nivel

Riscul răspândirii şi al impactului coronavirusului la nivel global este în prezent „foarte ridicat”, a declarat vineri, la Geneva, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Recomandări
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”

Manfred Weber, şeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca în negocierile din zilele următoare să facă presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie.  

Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale
Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale

PSD a obţinut 36,26% din voturile pentru Consiliile locale, fiind urmat de PNL cu 29,41% şi de AUR cu 9,35%, arată rezultatele parţiale anunţate de Biroul Electoral Central, marţi seară, conform datelor centralizate până la ora 22:00.

Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal:
Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal: "Suntem foarte mândri de el"

Președintele SUA, Joe Biden, a reacțioant, marți, după ce fiul său, Hunter, a fost găsit vinovat pentru că a mințit în legătură cu consumul de droguri pentru a cumpăra ilegal o armă