Ambasadorul rus la ONU: „Ucraina vrea să implice NATO într-o confruntare directă cu Rusia, ceea ce este foarte periculos”

×
Codul embed a fost copiat

Pe fondul temerilor tot mai mari că Moscova ar putea declanșa o escaladare majoră a războiului din Ucraina, Vladimir Putin a supravegheat miercuri un exercițiu al forțelor nucleare strategice ruse.

Președintele Biden a avertizat că Rusia ar face o greșeală extrem de gravă dacă ar ajunge să folosească o armă nucleară tactică în ucraina.

Serghei Șoigul, ministrul rus al Apărării: „Tovarășe Comandant suprem, sub conducerea dumneavoastră, desfășurăm un exercițiu de antrenament al Forțelor armate strategice ale Federației ruse, exersând o lovitură nucleară masivă, ca răspuns la un atac nuclear al unui inamic.”

Totuși, era un exercițiu planificat de ceva timp, iar Statele Unite au fost informate în prealabil.

Joe Biden, președintele SUA: „Rusia ar face o greșeală extrem de gravă dacă ar utiliza o armă nucleară tactică în Ucraina."

Citește și
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Dar, Moscova a pretins - de data aceasta și într-o reuniune cu ușile închise a Consiliul de Securitate al ONU - că Ucraina plănuiește folosirea unei așanumite "bombe murdare" - un dispozitiv exploziv cu material radioactiv.

Dmitry Polyanskiy, ambasadorul rus la ONU: „Ucraina are capacitatea. Ucraina are toate motivele să facă acest lucru pentru că știm că regimul lui Zelenski vrea să evite, în primul rând, înfrângerea. În al doilea rând, vrea să implice NATO într-o confruntare directă cu Rusia, ceea ce este foarte periculos, dar ar fi profitabil pentru ca regimul Zelenski să rămână la putere.”

O absurditate, răspunde Kievul.

Igor Zhovkva, șef adjunct al Biroului președintelui Ucrainei: „Au rămas fără mijloace prin care să obțină succesul pe câmpul de luptă. Folosesc aceste scenarii instigatoare, pe care le cunoașteți deja, care reflectă de fapt ceea ce vor face ei. Ucraina nu ar încerca niciodată să fabrice o "bombă murdară” sau orice altceva.”

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: „Rușii îi acuză pe alții de lucruri pe care au de gând să le facă chiar ei. Ei trebuie să știe că dacă utilizează o "bombă murdară", o bombă radiologică, va fi o serioasă escaladare.”

Brig. Gen. Pat Ryder, secretarul de presă al Pentagonului: „Din punctul de vedere al SUA, acuzațiile conform cărora Ucraina construiește o "bombă murdară" sunt false. Nu am văzut în acest moment, însă, niciun indiciu că Rusia a luat o decizie sau intenționează să folosească arme nucleare sau o "bombă murdară". Dar, repet, vom continua să monitorizăm îndeaproape.”

Inclusiv un expert militar a cerut, în direct la o televiziune rusă, dovezi care să susțină ce afirmă Kremlinul, despre presupusele planuri ale Kievului.

Victor Olevici, expert, Centrul de Politici Actuale, Moscova: „Dacă există informații reale, dovezi reale despre locul unde se află această bombă "murdară" și unde vor să o folosească, dacă sunt documente, să arate documentele. Aceste provocări nu se fac fără un ordin scris. Dacă serviciile militare rusești au toate aceste date, e timpul să le dezvăluie."

După ce obiectivul așanumitei operațiuni speciale a fost trâmbițat ca "de-nazificarea" Ucrainei, acum, la Kremlin, s-a schimbat registrul. Un oficial a declarat, chiar în Consiliul de securitate, că este nevoie ca Moscova să "de-satanizeze", urgent țara vecină! Aleksei Pavlov, secretarul adjunct al Consiliului, a susținut că Ucraina s-a transformat într-o "hipersectă totalitară" în care cetățenii au abandonat valorile ortodoxe.

Aleksandr Dughin, ideologul Kremlinului: „Acesta este un război al Raiului împotriva Iadului. Acesta este un război purtat de luptătorii angelici. Acesta este un război al vasalilor Arhanghelului Mihail împotriva diavolului.”

Experții consideră că, prin acest gen de retorică, accesibilă atât creștinilor cât și musulmanilor, Moscova încearcă să-și alinieze războiul la valorile religioase.

Dincolo de asta, însă, potrivit evaluării Institutului american pentru studiul războiului - Vladimir Putin "ar fi fost confruntat direct" de membrii din cercul lui apropiat în privința desfășurării războiul din Ucraina.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: „E important pentru noi să ne concentrăm la situația reală, la nevoile reale din anumite domenii. În ceea ce privește operațiunea specială, echipamentul trebuie să fie nu doar disponibil, ci și modern și eficient."

Nemulțumiți de situația de pe front, propagandiștii cer ... distrugerea totală.

Vladimir Soloviov, realizator Russia One: „Dacă am fi ocupat Harkovul... e clar că acolo e principalul centru logistic. Să-l ștergem de pe fața pământului dacă trebuie! De unde vine amenințarea pentru Herson? Care sunt cele mai apropiate orașe? De unde vin (militarii ucraineni)? Din Nikolaev? Atunci distrugeți Nikolaevul!"

În tot acest timp șeful cancelariei prezidenţiale ucrainene, Andri Iermak, a făcut apel la livrarea imediată a unui număr suficient de mijloace de apărare antiaeriană, pentru a respinge ceea ce el a numit ... "teroarea rachetelor ruseşti".

Apărarea împotriva dronelor şi rachetelor este considerată de Ucraina o garanţie de securitate pe viitor, a arătat oficialul, după discuţii, la Kiev, cu consilieri pentru securitate naţională din Statele Unite, Regatul Unit şi Franţa.

Iermak a afirmat că - în cadrul unui grup internaţional de experţi - continuă dezbaterea privind garanții care ar putea asigura în viitor existența pentru Ucraina, ca vecină cu Rusia. Una dintre aceste garanții ar putea fi tocmai un sistem de apărare antiaeriană.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Macron a acuzat extrema dreaptă că își dorește să „părăsească NATO” și de „ambiguitate” față de Rusia
Macron a acuzat extrema dreaptă că își dorește să „părăsească NATO” și de „ambiguitate” față de Rusia

Preşedintele Emmanuel Macron a acuzat extrema dreaptă franceză că menţine o "ambiguitate faţă de Rusia" şi a criticat dorinţa acesteia de a "părăsi NATO".

Tăiței coreeni care se vând și în România, retrași de la vânzare în Danemarca. Sunt atât de iuți, încât provoacă otrăvire
Tăiței coreeni care se vând și în România, retrași de la vânzare în Danemarca. Sunt atât de iuți, încât provoacă otrăvire

Autoritățile din Danemarca au retras din magazine trei sortimente de tăiței instant sud-coreeni pentru că sunt prea picanți. Oficialii au descoperit că tăițeii, care se vând și în România, au niveluri de capsaicină periculoase pentru om.

 

„E prima dată când văd așa ceva”. O furtună de o oră a provocat inundații devastatoare pe aeroportul din Palma de Mallorca
„E prima dată când văd așa ceva”. O furtună de o oră a provocat inundații devastatoare pe aeroportul din Palma de Mallorca

O furtună care a durat puțin peste o oră a provocat inundații de amploare pe aeroportul din Palma de Mallorca. Pistele au fost acoperite cu apă, așa că avioanele au abandonat aterizarea în ultimul moment.

Recomandări
Rezultate alegeri locale 2024. În continuare, probleme mari la Sectoarele 1 și 2, conduse de Clotilde Armand și Radu Mihaiu
Rezultate alegeri locale 2024. În continuare, probleme mari la Sectoarele 1 și 2, conduse de Clotilde Armand și Radu Mihaiu

La trei zile de la alegerile locale din 9 iunie încă se numără voturi, după ce președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a interzis - până la obținerea datelor finale - orice întrerupere a procesului de verificare și centralizare.  

Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, cere demiterea imediată a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, acuzând că la alegerile de duminică s-ar fi comis "cele mai mari fraude electorale" din istoria recentă.

Motivul pentru care INS nu a mai putut anunța azi statisticile legate de salariul mediu pe economie pentru luna aprilie
Motivul pentru care INS nu a mai putut anunța azi statisticile legate de salariul mediu pe economie pentru luna aprilie

Astăzi, 12 iunie, Institutul Național de Statistică ar fi trebuit să anunțe, conform calendarului oficial, statistica legată de starea și de evoluția salariului mediu pe economie la nivelul lunii aprilie. Ieri INS a anunțat că amână datele.