Acoperișul internatului din Odorheiul Secuiesc riscă să se prăbușească în orice moment. „Am pierdut un copil, un elev”

×
Codul embed a fost copiat

A început ancheta la Odorheiu Secuiesc, unde un băiat de 17 ani a murit prins sub dărâmături, după ce internatul în care era cazat s-a prăbușit.

O altă elevă este în stare critică, în secția de reanimare a spitalului din Târgu Mureș, cu leziuni grave la coloane vertebrală. Alte două adolescente au fost rănite. Clădirea s-a năruit în condițiile în care, de-a lungul zidului exterior, se sapă un șanț pentru canalizare.

Tragedia s-a petrecut luni, la ora 16, la internatul liceului Tamași Aron din Odorheiu Secuiesc, unde locuiesc 97 de elevi. În acel moment, doar câțiva copii erau în clădire. Trei fete au fost scoase din dărâmături. Una dintre ele, rănită grav, a fost resuscitată și transportată la spitalul din Târgu Mureș.

Dr. Bogdan Vanghelie, medic SMURD: „Pacienta este în stare gravă, stabilă, ventilată mecanic, urmează să fie luată decizia probabil în vederea intervenției chirurgicale”.

Salvatorii l-au căutat timp de 3 ore, printre ruine, și pe un băiat, despre care se știa că se odihnea în pat, în momentul tragediei. Din păcate, l-au găsit decedat...

Citește și
internat Harghita
Filmul intervenţiei de la Odorheiu Secuiesc | Ce spune comandantul Detaşamentului de Pompieri despre băiatul care a murit
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Petreș Sandor, prefectul județului Harghita: „Am pierdut un copil, un elev. Dumnezeu să-l odihnească. Copilul pe care l-am pierdut este un băiat de 17 ani. 3 coelgi de-ai lui au fost scoși mai repede de sub dărâmături”.

Echipajele de salvare s-au retras după ce toate victimele au fost scoase din ruine. Acoperișul riscă să se prăbușească în orice moment.

La fața locului au ajuns reprezentanții primăriei. Clădirea internatului aparține Arhiepiscopiei Romano Catolice, care a închiriat-o municipalității pentru școală. A fost construită în 1910 și ar fi urmat să fie reabilitată în 2024. În prezent, se făceau lucrări de racordare la canalizarea orașului. Pentru aceasta, constructorii au săpat un șanț adânc și continuu, lipit de imobil.

Zörgő Noémi, purtător de cuvânt Primărie și Spitalul Odorheiu Secuiesc: „Lucrarea a fost aurotizată de către primărie, construire de gard și racordarea clădirii la apa si canalizare. Autorizația spune că săpăturile se pot face lângă clădire, nu mai aproape de 2 m și 20 de cm”.

Doar că luni, constructorul a decis să lucreze mai repede și a săpat pe lângă fundație cu un excavator. Anchetatorii verifică dacă nu cumva intervenția a provocat prăbușirea clădirii.

Patronul firmei de constructii care executa lucrarea a fost chemat la politie, pentru audieri. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureș a preluat dosarul în acest caz. Cercetările privind infracțiunile de ucidere și vătămare corporală din culpă, nu vizează deocamdată o persoană. Problemele ar fi fost sesizate chiar înaintea prăbușirii clădirii.

Dimineața, la fața locului au ajuns polițiștii criminaliști și reprezentanții inspectoratului de stat în construcții. Prima concluzie a specialiștilor este că tragedia putea fi evitată.

Între timp, colegii băiatului care a pierit s-au adunat la locul nenorocirii să aprinda lumânări. Ministrul Educației s-a întâlnit cu autoritățile locale la Odorheiu Secuiesc, dar nu a reușit să afle cine se face responsabil de tragedie.

Președintele Iohannis a cerut, într-un mesaj postat pe pagina lui de Facebook, pedepsirea celor vinovați.

La liceu a avut loc o ședință la care a participat și ministrul Educației, care a transmis că va trimite corpul de control.

De asemenea, a mai declarat că riscul de cutremur pentru această clădire nu a fost expertizat până acum, iar această responsabilitate se împarte între proprietarul clădirii, adică Arhiepiscopia Romano-Catolică, și cei care o administrează, adică primăria.

Cei din urmă spun că starea clădirii nu reprezenta un pericol pentru lucrările de drenaj făcute acum. Fundația clădirii internatului este din piatră naturală, iar construcția veche de peste 100 de ani era afectată de apele fluviale, care se scurgeau în pantă către zidul care s-a prăbușit.

Specialiștii spun că, în mod normal, lucrările ar fi trebuit să fie etapizate, săpăturile să fie făcute pe porțiuni mai scurte și cu consolidarea sau sprijinirea peretelui la nevoie. În schimb, săpăturile au fost făcute de-a lungul întregii fundații, chiar lipite de aceasta, iar primarul nu a știut să spună de ce s-a întâmplat acest lucru și de ce nimeni nu a supravegheat lucrările.

Săpăturile au fost făcute luni, cu câteva ore înainte de prăbușirea zidului.

Patronul firmei de construcții ar fi mărturisit că se grăbea, că a vrut să avanseze cu șantierul. Nu se știe deocamdată dacă avea și un termen scurt de finalizare. Beneficiarul lucrărilor este Arhiepiscopia Romano-Catolică, care ar fi început în luna mai demersurile pentru reabilitarea clădirii și urma să fie făcută o expertiză tehnică, însă acum se schimbă toate datele problemei.

Reporteri: Ana Maria Barbu, Electra Ghiza, Teodora Puzdrea, Reka Bereczki

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
Conducerea liceului din Odorheiu Secuiesc: Tragedia nu ar fi trebuit să se întâmple. Nu ştim ce a cauzat-o
Conducerea liceului din Odorheiu Secuiesc: Tragedia nu ar fi trebuit să se întâmple. Nu ştim ce a cauzat-o

Conducerea Liceului "Tamasi Aron" din Odorheiu Secuiesc, unde a avut loc tragedia soldată cu moartea unui elev prins sub dărâmăturile clădirii internatului, a transmis, marţi, un mesaj de condoleanţe familiei îndoliate.

Filmul intervenţiei de la Odorheiu Secuiesc | Ce spune comandantul Detaşamentului de Pompieri despre băiatul care a murit
Filmul intervenţiei de la Odorheiu Secuiesc | Ce spune comandantul Detaşamentului de Pompieri despre băiatul care a murit

Comandantul Detaşamentului de Pompieri Odorheiu Secuiesc, a relatat cum a decurs misiunea de salvare de luni după-amiază, când clădirea internatului Liceului Tamasi Aron din Odorheiu Secuiesc s-a prăbuşit.

 

Recomandări
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut "tricolorii"

Echipa națională de fotbal a României a participat la 17 campanii de calificare pentru Campionatul European.   

PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză
PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză

Deși guvernează împreună, PSD și PNL se pregătesc să meargă pe drumuri separate, la următoarele alegeri.

Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică
Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică

Necesare într-o economie puternică, investițiile din România au crescut în primele luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.