Fata cu trei facultăți, refugiată la țară. Natalia este driver de atelaje și participă la concursuri cu trăsuri de cai

×
Codul embed a fost copiat

La Săcueni, în Bihor, lângă granița cu Ungaria, se află cea mai mare herghelie de cai semigrei de la noi și e condusă cu o mânâ hotărâtă de către Natalia.

În ținutul cailor frumoși ea ține hățurile și e fata cu trei facultăți, refugiată la țară. Asemenea unei amazoane curajoase din mitologia greacă și ea a devenit un simbol al curajului feminin, un model de ambiție. Este și driver de atelaje, participă la concursuri cu trăsuri de cai și, într-o lume a bărbaților, câștigă competițiile pe bandă rulantă, alături de tatăl ei.

Natalia Fitero Balotă este cea care se antrenează de zor pentru o viitoare competiție de atelaje. A plouat toată săptămâna și, cum a prins o zi de soare, a ieșit cu lipițanii ei, cu care participă la etapele concursului național de trăsuri. Suntem la Săcueni, în Bihor, la doi pași de granița cu Ungaria, unde se găsește cea mai mare herghelie privată de cai semigrei de la noi. Peste 300 de exemplare valoroase sunt îngrijite aici, iar șefa fermei este Natalia.

Este absolventă a trei facultăți – Drept, Protecția Mediului și Silvicultură și în prezent conduce și un ocol silvic din județ. La două dintre facultăți a terminat șefă de promoție.

Face zilnic naveta, dar în afara programului își dedică tot timpul fermei pe care familia o are la Săcueni. Și s-a mai remarcat printr-o performanță frumoasă – este multiplu campioană, național și internațional, la atelaje.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

A concurat la început împreună cu tatăl său, căruia i-a fost mai întâi secund, adică membrul echipei care echilibrează atelajul, stând când pe stânga, când pe dreapta, pentru a nu se răsturna, în curbe. De câțiva ani, concurează și împotriva lui, în atelaje diferite. Și nu de puține ori l-a învins și pe el și pe alți concurenți de la noi sau din străinătate. A ținut să-l depășească pe cel care a inițiat-o practic, în acest sport. Iar imnul românesc s-a auzit în Ungaria sau Germania, după reușitele Nataliei, la cursele cu obstacole.

E un concurs destinat bărbaților, în care abia de curând, în România, s-au înscris și fete. Natalia participă de când a primit buletinul, adică de acum 17 ani. Atunci au venit primele cupe. Niciun moment nu s-a gândit că n-ar avea șanse de câștig într-un sport al bărbaților.

Pentru a mânui trăsura e nevoie de multă îndemânare și forță fizică, iar Natalia s-a apucat să tragă de fiare la sală pentru a face față. Trebuie să te asculte caii, trebuie să fii mereu pe fază cât timp se aleargă pe traseu. Jaloanele nu trebuie doborâte pentru a nu lua penalizări și trebuie acționat contracronometru.

S-a născut și copilărit cu caii în preajmă și tot la ei s-a întors în fiecare weekend, cât a făcut facultățile la Oradea. Când alți tineri căutau distracția din cluburi și relaxarea prin diverse city-breakuri, Natalia dădea fuga acasă să asiste la fătări.

Fiind singură la părinți, mama și-o dorea la ajutor în casă și bucătărie, dar Natalia a fugit de fiecare dată la padocuri și la ogoarele unde caii hergheliei sunt crescuți liberi, aproape precum cei sălbatici.

Florica Fitero, mama Nataliei: „Eu o chemam la bucătărie, să mă ajute...”

Petre Fitero, tatăl Nataliei: „Eu încercam să o îndepărtez de cai, dar uite că tot acolo venea. Cine iubeste caii e un om bun”.

Încă de pe la 8 ani Natalia și-a dorit să participe la marile competiții de echitație și chiar a fost antrenată de un profesionist. O afecțiune a coloanei, depistată la timp, a împiedicat-o să participe la concursurile de echitație și a fost tare mâhnită de așec, copil fiind. Atunci tatăl, care avea herghelia mult mai mică dar avea grijă de 3.000 de oi, a decis să se antreneze împreună cu ea pentru atelaje. De călărit Natalia mai călărește doar ca să se relaxeze, pe dealurile de lângă herghelie.

Natalia: „Eu asta știu să fac, asta iubesc”.

Herghelia de la Săcueni a trimis cai de rasă în toată România. Au o linie proprie de semigrei, despre care Natalia spune că sunt puternici dar blânzi și ascultători, crescuți de mici să fie și cai de expoziție, dar și cai de povară, gata de munci grele. De aceea, zeci de exemplare sunt la mulți proprietari din Bucovina sau din alte zone montane ale Romîniei.

Spune că cei 7 ani de acasă în preajma cailor și respectul pentru munca părinților au ținut-o mereu aproape de casă, de afacerea familiei, de ținutul cailor de rasă.

Natalia Fitero Balotă, proprietar fermă: „Am avut ocazia să plec în străinătate, mai ales în perioada studenției, erau bursele Erasmus, dar am zis că pot face și aici, până la urmă e țara mea, aici m-am născut, am crescut, sunt datoare cumva să rămân”.

Căluții au fost o prezență importantă și la nunta Nataliei cu Alex, fost coleg de facultate, la Silvicultură. Au avut o ceremonie impresionantă acum doi ani, cu un alai de 10 trăsuri, când s-au cununat la Oradea. Un alai pentru care Natalia povestește că a alergat un an să obțină toate autorizațiile, pentru a putea traversa orașul cu caii. Alex, băiat de la oraș, afirmă că l-a cucerit prin ambiția ei de a vedea soluții la orice problemă.

Alex Balotă, soțul Nataliei: „Eu sunt din Sălaj, m-am născut la oraș, dar am avut bunici la țară”.

A cerut-o în căsătorie făcându-i o surpriză, în pădurea unde el era pădurar. I-a spus că merge repede după niște hoți de lemne pe care să îi prindă în flagrant, ea a mers cu el, dar Alex și câțiva prietenii îi pregătiseră un loc în care să îi dea inelul. I-a insuflat și lui pasiunea pentru cai și pentru competițiile de atelaje, unde mai nou, îi este secund”.

Alex Balotă, soțul Nataliei: „Acolo e foarte concentrată, abia te înțelegi cu ea, numai concurs vede”.

În ținutul semigreilor frumoși, Natalia e moștenitoarea hotorâtă, fata cu trei facultăți refugiată la țară. Acolo unde armăsarii, iepele și mânjii aleargă liberi. Își ajută familia și continuă o tradiție elegantă și o pasiune pe care vrea să o transmită mai departe, generației viitoare. Asemenea unei amazoane curajoase din mitologia greacă, și ea e un simbol al curajului feminin și un model de ambiție. La Săcueni, iubirea pentru cai de rasă și concursuri cu cai are un viitor.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Lacul lebedelor speciale. Ea e Daiana, balerina-coregrafă care integrează sindromul Down în dans, în viață, în normalitate
Lacul lebedelor speciale. Ea e Daiana, balerina-coregrafă care integrează sindromul Down în dans, în viață, în normalitate

În inima Clujului, o tânără balerină face adevărate minuni. Prin dans, ajută persoanele cu Sindrom Down să facă mișcare, să ducă o viață cât mai apropiată de normalitate și să se integreze în societate.

Bucureștenii, fascinați de parade, expoziții și luminile tricolorului. Cum a arătat Ziua Națională a României în Capitală
Bucureștenii, fascinați de parade, expoziții și luminile tricolorului. Cum a arătat Ziua Națională a României în Capitală

După parada militară, surprizele plăcute nu s-au terminat pentru bucureșteni. Lângă Arcul de Triumf au putut admira o expoziție cu tehnică militară de ultimă generație.  

„Minunat, nu vedem nimic”. Cum a fost admirată parada de Ziua Națională în București. Spectatorii au făcut echilibristică
„Minunat, nu vedem nimic”. Cum a fost admirată parada de Ziua Națională în București. Spectatorii au făcut echilibristică

Peste 80 de parade au avut loc în toată țara de 1 Decembrie, cea mai amplă fiind, ca în fiecare an, în București.  

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.