(P) Agențiile mici de jocuri de noroc acuză guvernul că face jocul agențiilor mari

advert
Unsplash

Ordonanța de Urgență 82/2023 este arma cu care Guvernul a declarat în această toamnă război agențiilor de jocuri de noroc.

Adoptată într-un interval foarte scurt de timp și deja intrată în vigoare, aceasta vine cu câteva modificări legislative destul de dure, care ar trebui să îngenuncheze această industrie. Unii experți nu sunt însă de acord, fiind chiar convinși că marile companii de jocuri de noroc vor avea doar de câștigat.

Ce modificări aduce OUG 82/2023

Scopul OUG 82/2023 este modificarea și completarea OUG 77/2009, care privește organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, dar și a OUG 20/213, ordonanță prin care este reglementată organizarea și funcționarea Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc. Unele dintre modificările majore aduse de aceasta sunt:

1. Licență doar pentru companiile înregistrate în România - Aceasta este poate cea mai importantă modificare adusă de OUG 82/2023. Ea limitează acordarea de licență doar pentru acele societăți înregistrate în România sau pentru persoanele juridice din UE, Spațiul Economic European și Confederația Elvețiană care au înregistrat un sediu permanent în țara noastră.

Asta înseamnă că toate casele de pariuri și cazinourile care vor dori să opereze pe piața din România vor fi obligate să aibă sediul fiscal în țara noastră. E o măsură pe care mulți o consideră extremă.

Citește și
VIDEO. „Aici se vând case cu un dolar!” Romania, micul sat depopulat din Pennsylvania văzut prin ochii a doi români

Guvernul însă nu s-a ascuns și a recunoscut chiar în Nota de Fundamentare a Ordonanței că scopul acestei modificări este creșterea încasărilor la bugetul de stat. Prin introducerea acestei modificări și obligarea agențiilor să deschidă sedii permanente în țara noastră, încasările din impozitul pe profit ar urma să crească de la 132 de milioane de lei pe an, cât sunt acum, la peste 400 de milioane de lei pe an.

2. Taxele de licență au fost și ele majorate - Dacă dorești să deschizi un site de jocuri de noroc în România, trebuie astăzi să scoți din buzunar 500 de mii de euro în fiecare an, pentru a putea obține Licența Clasa 1 de la ONJN, licență fără de care nu ai putea activa. Suma este una uriașă, mai ales dacă luăm în considerare faptul că, până nu demult, taxa anuală era de doar 6000 de euro.

Și de aici, guvernul se așteaptă să obțină sume importante de bani. Deși încă nu e clar câte companii de jocuri de noroc vor continua să funcționeze în România. Conform PariuriSiJocuri.ro, site dedicat industriei jocurilor de noroc online, în acest moment, în țara noastră există 35 de operatori de jocuri de noroc care dețin Licență Clasa 1. Rămâne așadar de văzut dacă numărul lor va crește sau va scădea.

3. Pentru reclama stradală la jocuri de noroc - Reclamele la jocuri de noroc, cazinouri și case de pariuri vor putea de acum înainte să fie publicate doar pe panouri cu dimensiuni de cel mult 35 metri pătrați. De asemenea, este interzisă afișarea în exteriorul sălilor de jocuri a valorilor bonusurilor, premiilor sau jackpoturilor oferite.

Trebuie spus însă că reclamele online nu sunt afectate în acest caz. În continuare, casele de pariuri și cazinourile online vor putea să cumpere spațiu publicitar pe diferite site-uri și să afișeze acolo reclame unde sunt menționate și bonusurile pe care le pot primi cei care își vor deschide conturi pe platformele lor.

Cui i-a declarat Guvernul război, de fapt?

Nu încape îndoială că OUG 82/2023 le va face viețile mai grele celor care își câștigă existența în industria jocurilor de noroc. Dar este ea o declarație de război? Unele grupuri sunt de părere că nu.

Părinții, spre exemplu, și-au dorit ca sălile de jocuri de noroc să fie scoase din localități sau să fie amplasate la cel puțin 300 de metri distanță de școli, parcuri sau biserici. Acestea sunt două proiecte despre care s-a discutat mult în România, în ultima vreme. Însă ele sunt în aer.

În condițiile în care OUG 82/2023 a fost lansată în dezbatere pe 3 octombrie, adoptată de Guvern pe 5 octombrie și publicată în Monitorul Oficial pe 6 octombrie, mulți se întreabă de ce nu se poate proceda la fel și în cazul celor două proiecte. Iar pentru unii chiar faptul că nu se procedează la fel e dovada că Guvernul nu și-ar dori de fapt un război cu industria jocurilor de noroc. Aceștia vin cu câteva argumente destul de puternice.

În primul rând, spun ei, pentru marile case de pariuri și cazinouri online, noua taxă de licență și deschiderea unui sediu permanent în România nu reprezintă obstacole chiar atât de mari. Vorbim despre companii care cheltuie milioane de euro anual pe marketing și publicitate. Ele ar putea oricând să reducă aceste bugete cu sumele necesare acoperirii noilor cheltuieli. Nu ar avea așadar mult de suferit.

Mai ales că nici nu vor mai fi obligate să se promoveze atât de agresiv. Cu noile modificări aduse de OUG 82/2023, casele de pariuri și cazinourile mici își vor închide ușile. Acestea vor părăsi România iar clienții lor se vor muta, cel mai probabil, la operatorii mari.

Nimeni nu poate spune așadar că OUG 82/2023 va rezolva problema jocurilor de noroc în România. Și încă există semne de întrebare dacă va rezolva problema banilor la buget.

Ce nu știu mulți e că industria jocurilor de noroc este una destul de mare în România. Pe lângă casele de pariuri și cazinourile din țara noastră, mai avem numeroase numeroase firme mici care le oferă acestora servicii de suport. Aceste firme mici plătesc taxe și ofere locuri de muncă, dar ele nu câștigă deloc la fel de mult ca operatorii de jocuri de noroc.

Cum taxa de licență ONJN clasa a II-a a crescut la 20 de mii e euro pe an, de la 9500 euro, e curios de văzut cât din aceste firme vor rezista. Și ce se va întâmpla dacă nu vor rezista? La aceste întrebări nu a răspuns încă nimeni.

Decizia ONJN Nr. 2597/28.11.2018

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Îți place mai întunecat? O incursiune în universul lui Stephen King
(P) Îți place mai întunecat? O incursiune în universul lui Stephen King

Recent lansată, cartea "Îți place mai întunecat" de Stephen King ne poartă din nou în universul fascinant și macabru al maestrului horrorului.

(P) Compania UTILBEN a marcat 18 ani de activitate prin voluntariat
(P) Compania UTILBEN a marcat 18 ani de activitate prin voluntariat

UTILBEN este o companie înființată în anul 2006, care a ajuns rapid între liderii industriei de utilaje agricole și de construcții din România.

(P) Cum să Organizezi Petrecerea Perfectă cu Baloane și Decorațiuni de Petrecere
(P) Cum să Organizezi Petrecerea Perfectă cu Baloane și Decorațiuni de Petrecere

Este vară și petrecerile în aer liber sunt la mare căutare! Nimic nu se compară cu o petrecere de vară organizată într-o grădină plină de verdeață, lângă o piscină strălucitoare sau chiar pe nisipul cald al plajei.

Recomandări
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”

Manfred Weber, şeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca în negocierile din zilele următoare să facă presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie.  

Alianța PSD-PNL a primit aproape jumătate din voturi la alegerile europarlamentare. Ce arată datele BEC
Alianța PSD-PNL a primit aproape jumătate din voturi la alegerile europarlamentare. Ce arată datele BEC

Rezultatele centralizate până acum de Biroul Electoral Central confirmă că PSD și PNL au adunat împreună 70 la sută dintre voturile pentru primarii și consilierii locali.

Rusia a lansat un atac cu rachete şi drone asupra Kievului. Alertele de raid aerian au durat mai multe ore în toată Ucraina
Rusia a lansat un atac cu rachete şi drone asupra Kievului. Alertele de raid aerian au durat mai multe ore în toată Ucraina

Rusia a lansat, miercuri dimineaţă, un atac cu rachete şi drone asupra Kievului, informaţiile preliminare arătând că nu au existat răniţi sau pagube în capitala ucraineană, a anunţat armata ucraineană, transmite Reuters.