Dezastrul de la Piatra Neamț. Zeci de hidranți din ”spitalul groazei” nu au funcționat

×
Codul embed a fost copiat

Experimentul Piatra Neamț - PARTEA I. Mergem pe urmele dezastrului de la Piatra Neamț, unde, în noiembrie 2020, a avut loc una dintre tragediile din sistemul sanitar românesc: pacienții au ars de vii la terapie intensivă.

Secția nu avea avize de la DSP, hidranții nu funcționau, sistemul de ventilație era inexistent, instalația electrică era din anii 70 și electricienii angajați nu aveau avize de la Autoritatea pentru Reglementare în Energie.

În salon, personalul medical aprindea candele pentru cei aflați în pragul morții, într-un mediu puternic îmbogățit cu oxigen.

Toate acestea s-au desfășurat sub ochii celor 8 manageri pe care i-a avut spitalul în 12 luni, toți numiți politic și fără concurs.

Sâmbătă 14 noiembrie 2020. La Piatra Neamț izbucnește cel mai grav incendiu din istoria sistemului medical românesc de după revoluție. Secția de terapie intensivă a Spitalului Județean este cuprinsă de flăcări.

Citește și
Rares Nastase, Cosmin Savu
Povestea urâtă a unui cartier ”dezastru”, construit de stat. Apele ”bolnave” distrug rinichii oamenilor
VIDEO. „Aici se vând case cu un dolar!” Romania, micul sat depopulat din Pennsylvania văzut prin ochii a doi români

 

Toți pacienții dintr-un salon mor în chinuri groaznice. Două asistente sunt rănite, iar un medic scapă cu viață doar pentru că este transferat în Belgia. O lume întreagă este îngrozită.

Tragedia de la Neamț a șocat, dar n-ar trebui să surprindă. Vine după ani la rândul în care spitalul a fost infestat de numiri politice, sfârtecat de contracte dubioase și întins până la rupere de improvizații.

Am intrat în spital să arătăm toate aceste probleme. Iar apoi i-am căutat pe responsabilii de la conducerea județului.

Ionel Arsene, președintele Consililul Județean Neamț: ”Cum le-ați observat, v-ați dus acolo, în spital?”

Reporter: Da, am fost.

Ionel Arsene, președintele Consililul Județean Neamț: ”Și ați intrat acolo unde sunt pacienți covid?

Reporter: Da.

Ionel Arsene, președintele Consililul Județean Neamț: ”Îmi vine greu să cred că ați reușit, dar mă rog”.

 

Am reușit. Am vorbit și cu cei care cunosc dedesubturile numirilor politice.

Reporter: De ce e o miză așa de mare din punct de vedere politic spitalul județean?
Marius Ghineț, fost manager: ”Banii, de ce să nu va răspund direct. Banii ”.

La 5 luni de la incendiu anchetatorii încă nu pot să ofere răspunsurile pe care o țară întreagă le așteaptă.

Mihai Gavril - soțul Tatianei Gavril: ”Când s-a deschis prima dată ardea aerul, practic ardea aerul. Oxigenul din aer ardea. Ea fiind și în spate, acolo n-avea nicio sansă, chiar dacă ar fi avut puterea.”

10 oameni și-au dat suflarea într-un spital care ar fi trebuit să îi salveze. Mihai Gavril este administratorul unui cămin de la marginea orașului și și-a pierdut soția în incendiu, pe ”mama Tatiana”, cum îi spuneau sutele de orfani pentru care femeia a fost mama adoptivă.

 

Mihai Gavril - soțul Tatianei Gavril: ”Când a intrat în secția ATI, a găsit-o undeva ingenuchiata lângă pat, curios, cu o față senină, nu speriată cum erau ceilalți. Și se cunoastea, așa pe haine, dogoarea focului. Bluza era ruptă, probabil a încercat să o smulgă de pe ea…a găsit-o acolo ghemuită, ca și cum s-ar fi inchinat. Așa a găsit-o”.

Unii au ars în pat, intubati și imobilizați. Măștile de oxigen le-au ars pe fețe, iar cearceafurile le-au topit trupurile. Alții au murit înecați de fumul negru.

Mihai Gavril, soțul Tatianei Gavril: ”Vii la spital să te faci sănătos, și pleci în sicriu. Salonul… erau 8 pacienți după știința mea, dar probabil din punctul meu de vedere, mulți, pentru că nu ai atâtea surse de oxigen. Aparatura electrică, prizele sau prelungitoarele ... Casă poți avea pentru fiecare prize, totul a fost a fost improvizație.”

Intrăm în spital pe unde au intrat pompierii în noaptea incendiului. Au urcat pe scări până la etajul 2, unde au dat de prima improvizație.

Cum arată un "circuit epidemiologic optim și funcțional”? Este un perete de rigips cu o copertină de plastic. Așa era separată zona verde de cea roșie. În stânga erau birourile medicilor, în dreapta cele două saloane ATI cu câte 8 pacienți.

Secția nu avea avizul DSP.

Un raport al corpului de control al Ministerului Sănătății, încă nepublicat, confirmă că, din cauza peretului de rigips, secția nu putea fi utilizată corespunzător, deoarece manevrarea paturilor se realiza în condiții improprii și greoaie.

În 2020, spitalul a atribuit fără licitație două contracte de servicii de consultanță epidemiologică, în valoare totală de 43.000 de euro, firmei doctorului Ionel Herghelegiu. El este și patronul unui centru de îngrijiri paleative, dar și membru supleant în consiliul de administrație al Spitalului din Român și angajat la DSP Neamț. L-am găsit în biroul de la DSP.

Ionel Herghelegiu: ”Acum sunt în lucru în DSP, nu sunt în cadrul spitalului, chiar vă rog frumos..”
Reportyer: Dar lucrați și la spital și la DSP?
Ionel Herghelegiu: ”Lucrez în DSP, am contract de prestări servicii cu spitalul. ”

După incendiu, DSP Neamț a anunțat că secția ATI, în noua configurație, cu peretele de rigips, nu avea aviz. Cel puțin un angajat al DSP știa: doctorul Herghelegiu.

Prefectul vine cu un amănunt și mai grav. Paturile bolnavilor erau mai late decât ușa de la intrarea în salon, iar pompierilor le-a fost foarte greu să facă evacuarea.

George Lazăr – prefect: ”Ușile și de pe etajul 3 și de la 2, de la saloanele în care erau montate paturile, dimensiunea ușilor era mai mică decât dimensiunea paturilor. În mod normal, lățimea ușii trebuie să fie mai mare decât lățimea patului, ca să faci evacuarea foarte rapidă.”

Revenim pe holul ATI-ului. La fiecare capăt este instalat câte un hidrant . Asistenta șefă spune că cel spre care au fugit prima dată medicii era stricat.

Reporter: Ăsta nu pare să fi fost folosit.
Asistentă: ”Păi asta nu funcționa”.
Reporter: Nu funcționa?
Asistentă: ”Nu, nu. Este blocat”.
Reporter: A încercat cineva, bănuiesc.
Asistentă: ”Da, pe toate le-au încercat.”

Robinetul era blocat. Al doilea hidrant este la câțiva metri de salon, dar este opturat de o ușă de termopan montată odată cu peretele de rigips.

Asistenta șefă spune că a fost folosit, iar locotenent-colonel Constantin Adrian, de la inspecția de prevenire ISU Neamț, susține contrariul.

Reporter: Hidranții de pe etajul AȚI-ului care a ars erau funcțional?
Locotenent Colonel Constantin Adrian: ”Un singur hidrant era blocat, hidrantul care se află lângă salon era funcțional.
Reporter: Și a fost folosit?
Locotenent Colonel Constantin Adrian: ”Din câte îmi aduc eu aminte nu”.
Reporter: Peretele ăla care a fost făcut în holul de la ATI era ok din punct de vedere al ISU sau nu?
Locotenent Colonel Constantin Adrian: ”A fost o soluție adoptată în ideea de a crea circuite fără să fi cerut un punct de vedere al ISU Neamț pe acea zonă”.

La 2 luni după incendiu, zeci de hidranți din spital au fost găsiți nefuncționali. O confirmă firma care a făcut auditul.

Valentin Ciobanu, patron firmă de securitate la incendiu: ”Hidranții h3, h4, h5 ,16,17 ,19 ,20 ,34 ,46 au robineți blocați. Chiar dacă avem sursă de apă, nu putem să-i acționăm.”

Valentin Ciobanu este fost consilier local PNL. Recent a fost declarat incompatibil, pentru că firma lui de Securitate la incendiu a avut contracte și cu companiile primăriei în perioada în care acesta făcea parte din consiliul local. De câțiva ani, firma lui se ocupă și de verificarea hidranților spitalului.

Valentin Ciobanu – patron firmă de securitate la incendiu: ”În clădirea veche a spitalului nu era apă. Coloana de apă era uscată.”

Ne descrie situația din decembrie 2020. A fost în control și în iunie 2020, înainte de incendiu, dar spune că nu mai găsește rapoarte de la atunci. Acesta este spitalul vechi construit pe vremea lui Carol. Este o clădire cu risc seismic și multe crăpături în pereți. Cu doar două băi pe etaj și cu mulți pacienți internați.

Valentin Ciobanu – patron firma de securitate la incendiu: ”La spitatalul vechi avem 11 hidranți și coloana de apă este uscată. Nu există apă în spitalul vechi.”

Alex Filimon este noul manager al spitalului și primul din ultimii 9 care și-a câștigat funcția printr-un concurs. De profesie economist , și-a făcut studiile în Canada și, înainte să plece la spital, administra o companie imobiliară.

Alexandru Filimon – managerul Spitalului Județean Neamț: ”Eu ce să zic, de când am venit am schimbat vreo 50 de hidranți d-ăștia.”

Hidranții defecți și toate celelalte deficiențe semnalate de ISU sunt probleme sistemice care apar an de an în rapoarte, încă din 2015.

Lucian Micu, managerul aflat la conducerea spitalului în timpul incendiului, nu a dorit să ne acorde un interviu. Așa că am mers la Ionel Arsene, șeful consiliului județean, instituție în subordinea căreia se află spitalul.

Politicianul PSD este anchetat în două dosare DNA, care nu au legătură cu spitalul. El a numit 6 din cei 8 manageri din 2020 și are propriul reprezentant în consiliul de administrație al spitalului, iar consiliul poate controla oricând activitatea spitalului. Și trebuie să o facă.

Reporter: Vi se pare normal ca toți acești manageri care au fost, pe care dumneavoastră i-ați numit, niciunul de exemplu, pe parcursul a doi ani și anul cu pandemia și în anul dinainte când nu era presiunea atât de mare, să nu fi sesizat și să fi încercat să rezolve o problemă atât de simplă cum este de a repara niște hidranți?
Ionel Arsene: ”Dumneavoastră știți siguri că nu funcționau hidranții?”
Reporter: Da.
Ionel Arsene: ”De unde?”
Reporter: De la ISU, că e în rapoartele ISU, declarațiile medicilor...
Ionel Arsene: ”ISU, atunci când au fost și au făcut controale, nu le-a pus în vedere să resolve?”
Reporter: Ba da.
Ionel Arsene: ”Da, eu n-am știut asta”.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
”Experimentul Piatra Neamț”. Ce s-a întâmplat în spitalul groazei, unde pacienții au ars de vii
”Experimentul Piatra Neamț”. Ce s-a întâmplat în spitalul groazei, unde pacienții au ars de vii

Echipa ”România, te iubesc!” a fost pe urmele dezastrului de la Piatra Neamț, unde, în noiembrie 2020, a avut loc una dintre marile tragedii ale sistemului sanitar românesc: pacienții au ars de vii la terapie intensivă.

Povestea urâtă a unui cartier ”dezastru”, construit de stat. Apele ”bolnave” distrug rinichii oamenilor
Povestea urâtă a unui cartier ”dezastru”, construit de stat. Apele ”bolnave” distrug rinichii oamenilor

Podcastul ”România, știi bine” a ajuns la episodul 33, în care Cristian Leonte a stat de vorbă cu Cosmin Savu și Rareș Năstase. 

“România, te iubesc”, 28 martie 2021. Emisiunea integrală.
“România, te iubesc”, 28 martie 2021. Emisiunea integrală. "Cartierul nimănui" și "Apele roșii"

“România, te iubesc”, 28 martie 2021. Emisiunea integrală. "Cartierul nimănui" și "Apele roșii"

“România, te iubesc”, 21 martie 2021. Emisiunea integrală. „Apa trece, mizeria rămâne”
“România, te iubesc”, 21 martie 2021. Emisiunea integrală. „Apa trece, mizeria rămâne”

Duminică la “România, te iubesc!” am mai spulberat un mit: cel al apelor curate și al izvoarelor cristaline de la noi.

Recomandări
Lovitură pentru președintele Joe Biden. Fiul său, Hunter, a fost declarat vinovat de toate cele 3 acuzații și va fi condamnat
Lovitură pentru președintele Joe Biden. Fiul său, Hunter, a fost declarat vinovat de toate cele 3 acuzații și va fi condamnat

Fiul președintelui Joe Biden, Hunter Biden, a fost condamnat marți de un juriu, pentru că a mințit în legătură cu consumul de droguri pentru a cumpăra ilegal o armă.  

Alegeri locale în România. Noi rezultate anunțate de BEC. PSD și PNL au strâns în total 70% din voturi
Alegeri locale în România. Noi rezultate anunțate de BEC. PSD și PNL au strâns în total 70% din voturi

Centralizarea tututor voturilor continuă, dar pentru PSD și PNL lucrurile sunt deja clare la nivel național.  

România, lovită de vijelii și caniculă. Furtunile au făcut prăpăd în mai multe județe din țară. Avertizarea ANM
România, lovită de vijelii și caniculă. Furtunile au făcut prăpăd în mai multe județe din țară. Avertizarea ANM

Vijelii și caniculă, așa am putea descrie vremea din ultimele 48 de ore de la noi din țară.