stirileprotv.ro
Financiar
acum 1 an 4 luni

Cine este Mihai Grigoroiu, unul dintre oamenii care pun in pericol finantarea europeana a Romaniei

In timp ce presedintele este la Bruxelles, unde se va discuta inclusiv despre cati bani va primi Romania pe viitor, in tara ies la iveala noi detalii despre fraudele facute prin programele finantate de Europa.
Cine este Mihai Grigoroiu, unul dintre oamenii care pun in pericol finantarea europeana a Romaniei (00:07)

Un fost director din Ministerul Economiei, arestat in dosarul bancherilor, se ocupa cu fondurile europene de pe toate pozitiile. El acorda consultanta in realizarea diverselor proiecte si tot el verifica, apoi, modul in care erau cheltuiti banii.

Este vorba despre Mihai Grigoroiu. La 34 de ani ar fi creierul ilegalitatilor cu banii europeni in care sunt implicati bancheri, oameni de afaceri si oficiali de la Ministerul Economiei.

Din documentele inspectorilor anti-frauda reiese ca Mihai Grigoroiu, in prezent arestat in acest dosar, era peste tot.

Intai a fost consultant angajat la firma TDP Partners. Aici se primeau dosarele celor care voiau sa acceseze bani europeni. Grigoroiu ii invata pe beneficiari sa isi pregateasca actele.

Apoi ii trimitea... tot la el. Ca director adjunct al Ministerului Economiei le prelua si le dadea pentru evaluare unei alte firme, Romactive Business Consulting. Coincidenta sau nu, Grigoroiu a lucrat sporadic si pentru aceasta societate, in calitate de expert.

Proiectul primea unda verde insa trebuia verificat. Ministerul Economiei a dat acest drept tot firmelor pentru care lucra acelasi Grigoroiu, adica TDP Partners si Romactive Business Consulting.

Gigoroiu este in arest. Frauda in care ar fi fost implicat a dus la blocarea programului european gestionat de Ministerul Economiei. Sefii vor sa evite in viitor situatii similare.

Reprezentantii firmei TDP Partners admit ca Grigoroiu a lucrat in paralel si pentru ei, si pentru Ministerul Economiei, insa totul ar fi fost legal.

Si cei de la Romactive Business Consulting recunosc ca au colaborat cu respectivul insa nu in 2012.

Din datele obtinute de Departamentul de Lupta Anti Frauda si procurorii DIICOT rezulta insa ca, cel putin pentru liderul gruparii, Mihai Stan, Grigoroiu le-a facut pe toate: a urmarit si sprijinit un proiect de la nastere pana la aplicare.

Totusi, desi a tarat cele doua firme in acest scandal, Grigoroiu este regretat de colegii sai.

Absolvent de drept si specializat in management, Grigoroiu a lucrat de cand se stie la stat. Cand la Ministerul Economiei, cand la Telecomunicatii. El a locuit pana de curand cu parintii, intr-un apartament pe Calea Mosilor.

In urma neregulilor de acest gen constatate de Comisia Europeana, Romania risca sa piarda in cateva luni dreptul de a accesa mult mai multi bani europeni: peste un miliard de euro.

Pe acelasi subiect:
24.11.2012 19:46

Visul lui Ceausescu poate fi indeplinit cu bani europeni:Cum arata planul Canalului Dunare-Bucuresti

08.10.2012 20:29

Nereguli grave la proiectele finantate de UE. Vacante si electrocasnice pe bani europeni

Prima pagina pe scurt:
20 Apr 2014

"Cocosat de rate, omul nu mai vede cat de frumos e cerul". Cine sunt romanii care l-au gasit pe Dumnezeu printre straini

20 Apr 2014

COD ROSU de inundatii. Evacuari in forta in fata naturii dezlantuite. Doua persoane au fost luate cu totul de raul Buzau

20 Apr 2014

UPDATE Criza din Ucraina. Kiev: "Putin vrea sa refaca URSS, ar fi cel mai mare dezastru din acest secol." Atac sangeros in Slaviansk

20 Apr 2014

Rubin "Hurricane" Carter A MURIT. Bob Dylan si Denzel Washington au prezentat povestea celor 19 ani de inchisoare fara vina