stirileprotv.ro
Social
acum 2 ani 7 luni

Vindem copacii direct din padure pe bani putini. Cum se imbogatesc chinezii cu lemnul nostru

Romania se numara printre cei mai mari exportatori de busteni din Europa, pentru ca nu stie sa-si pretuiasca bogatiile. Romanii vand copacii direct din padure, si asta pe bani putini. Cei mai multi pleaca spre Asia.
Vindem copacii direct din padure pe bani putini. Cum se imbogatesc chinezii cu lemnul nostru (02:40)

Am putea sa-i prelucram, asa cum fac de pilda austriecii sau germanii si sa dam la export cherestea, care este de aproape trei ori mai scumpa.

Ingrijorati, marii producatori de lemn ai Europei s-au reunit la Brasov ca sa ne arate unde gresim.

Cu fiecare transport de busteni care paraseste tara ne furam singuri caciula. De exemplu, vindem doi metri cubi de fag in forma verde cu 160 de euro. Daca l-am prelucra, am obtine cherestea si am da-o cu 500 de euro metrul cub.

"Chinezii cu lemnul nostru fac ce ar trebui sa facem noi. Il prelucreaza ei si ni-l vand apoi noua europenilor cu acea plus valoare inregistrata de ei", spune presedintele Asociatiei Forestierilor din Romania.

"De exemplu, lemnul pleaca spre Asia si spre China si se intoarce la noi sub forma de parchet sau mobila. Isi pierde clientii aici, pentru ca au intrat in competitie cu produse ieftine. E ilogic", declara un producator de lemn.

In urma copacilor pusi la pamant, raman munti intregi devastati. In Harghita, Covasna, Neamt, Bacau si in multe alte judete s-au taiat mii de hectare de padure in ultimii ani. Nimeni pana acum nu a raspuns pentru dezastru.

In tot acest timp, Romania se afla la coada Europei la capitolul impaduriri. Doar 28% din tara este acoperita de copaci, in timp ce media europeana este de 35%. Uitam si ca un copac are nevoie de 80 de ani sa ajunga la varsta maturitatii.

Pe acelasi subiect:
17.04.2011 19:56

Romania, te iubesc! Padurile sunt macelarite ilegal sub nasul autoritatilor

17.04.2011 19:20

Romania, te iubesc! Dezastrul din Maramures: hotii trag in tot ce misca

Prima pagina pe scurt:
acum 1 ora 12 minute

UPDATE Cod galben de PLOI si GRINDINA pana joi seara. Care sunt zonele vizate de avertizare

acum 26 minute

UPDATE Criza in Ucraina. Primii 150 de soldati americani au ajuns in Polonia, pentru exercitii militare. Vor mai veni inca 450

acum 58 minute

Sorin Ianceu s-a reintors la locul tragediei din Apuseni. Cum a retrait doctorul clipele care i-au marcat destinul

23 Apr 2014

Deputatul Florin Popescu, cercetat penal dupa ce ar fi cerut 70 de tone de PUI pentru campanie. "Oricum, nu erau droguri"