Vânzările de autoturisme au crescut cu 25% în 2022. Cum arată Manifesto, mașina-concept prezentată de Dacia la Paris

×
Codul embed a fost copiat

În ciuda crizei componentelor și a prețurilor mari la energie, producția de autoturisme din România merge mai bine și a crescut în această vară cu 25 la sută față de anul trecut.

Și vânzările de mașini în Europa sunt pe un trend ascendent, atât pentru Dacia, cât și pentru Ford. Vechea marcă românească face senzație zilele acestea, cu noutățile pe care le-a prezentat la Paris, în avanpremiera singurei expoziții auto internaționale din Europa din acest an.

Revenirea de după pandemie le dă aripi designerilor și inginerilor, care au imaginat un vehicul al viitorului. Mașina-concept Manifesto, prezentată la Paris, nu va fi văzută pe șosele, dar prezintă laboratorul de idei al mărcii Dacia. O parte din inovațiile înglobate în acest autoturism s-ar putea regăsi în mașinile de serie din anii următori.

Manifesto, un vehicul fără geamuri și uși, are un singur far - detașabil - care poate fi folosit pe post de lanternă. În spate se află o baterie, capabilă să încarce orice dispozitiv electronic. Husele de pe scaune se transformă în saci de dormit, iar pe plafon pot fi montate diverse echipamente pentru ieșiri în natură.

Costin Giurgea, realizator SuperSpeed: „Probabil că nu o să vedem foarte curând o mașină pe stradă care să aibă un singur far, cum are Manifesto acuma, nu o să vedem pe stradă mașină care să nu aibă parbriz și geamuri laterale, dar în mod sigur, în funcție de feedback-ul din piață ei înțeleg ce poate merge, pe viitor. Spre exemplu, roțile sunt făcute într-un concept care se numește airless wheel, adică roți care practic nu au cauciucuri."

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Între timp, atât Dacia, cât și Ford, cei doi constructori români de autoturisme, trag tare să ajungă la nivelul de dinainte de pandemie. Iar rezultatele lunii august le dau speranțe. Producția a crescut cu aproape 25% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit cifrelor Asociației Constructorilor de Automobile din România.

Adrian Sandu, secretar general ACAROM: „Sunt semnale bune. Înseamnă că uzina de la Craiova împreună cu uzina de la Mioveni, ambele uzine au o perspectivă de viitor, cu modele care cu siguranță vor fi cerute în continuare de piață Europeană și națională.”

Ana Maria Timiș director de comunicare Ford Otosan Craiova: „În contextul crizei generate de lipsa de semiconductori depunem în continuare toate eforturile alături de rețeaua noastră de furnizori, dar și de distribuitorii noștri autorizați pentru a reduce din timpul de așteptare pentru comenzile de mașini noi."

Și Asociația Constructorilor Euriopeni de Automobile vine cu veşti bune. După un an de scădere, vânzările de autoturisme au înregistrat în august prima lună de creștere în Europa. S-au înmatriculat în august peste 34 de mii de mașini Dacia, cu aproape 17 procente mai mult decât anul trecut. Şi modelele Ford au înregistrat o creștere de peste 12 procente.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Vânzările de mașini au explodat în România, în timp ce în restul UE scad. Ce modele sunt cele mai cumpărate
Vânzările de mașini au explodat în România, în timp ce în restul UE scad. Ce modele sunt cele mai cumpărate

Speriați de prețul carburanților, dar și de faptul că, în viitor, cei care au mașini poluante ar putea fi taxați mult mai mult, șoferii români încearcă pe cât posibil să renunțe la autoturismele la mâna a doua și să își cumpăre autoturisme noi.  

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.