Soiuri de dovleac românesc. Cele mai delicioase tipuri și în ce preparate pot fi folosite

Soiuri de dovleac romanesc
Shutterstock

Dovleacul este unul dintre fructele simbol ale toamnei care se poate folosi pentru prepararea deserturilor, ca obiect decorativ sau chiar la prepararea cosmeticelor.

În lume există peste 100 de soiuri de dovleac. Există trei tipuri de dovleac, comestibil, pentru semințe sau ornamentali. Aceștia pot avea mai multe întrebuințări, de la industria alimentară, până la cosmetică sau amenajări interioare. 

Cele mai populare soiuri de dovleac românesc comestibil

Dovleacul comestibil a început să se cultive în țara noastră începând din secolul al XVIII-lea. Printre cele mai populare soiuri de dovleac românesc se numără: Orange Agro, Tudor și Matilda F1.

Cel mai bun dovleac pentru copt

Cel mai bun dovleac pentru copt este cel din soiul Tudor. Fructul are formă rotundă, de culoare gri deschis, iar pulpa este este portocalie.

Un alt soi de dovleac pentru copt este soiul Orange Agro. Fructul are o formă alungită, cu coaja și pulpa portocalie.

Citește și
Dulceața de smochine, rețeta fără zahăr. Desert delicios cu doar cinci ingrediente
Dulceața de smochine, rețeta fără zahăr. Desert delicios cu doar cinci ingrediente
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Soiuri de dovleac plăcintar și cum le recunoști

Singurul soi de dovleac plăcintar care se cultivă la noi în țară este Matilda F1, denumit și Buttercup. Dovleacul plăcintar are forma lunguiață și un gust dulce fiind ideal pentru plăcinte sau prăjituri.

Preparate cu soiul Buttercup

Cea mai cunoscută întrebuințare a dovleacului plăcintar este în bucătărie la prepararea deserturilor. Cel mai popular preparat este plăcinta cu dovleac, însă, se mai poate folosi și pentru a prepara diferite preparate sărate.

În rândurile următoare am selectat câteva preparate atât sărate, cât și dulci, care se pot face cu soiul Buttercup.

► Plăcinta cu dovleac

► Brioșe cu dovleac

Supă cremă de dovleac

► Whoopie Pies sau mini prăjiturile cu dovleac si crema de caju

► Piure de dovleac

► Dovleac umplut cu pui

► Prăjitură cu dovleac

► Prăjitură cu dovleac și nucă

► Ștrudel cu dovleac și scorțișoară

► Trigoane cu dovleac

► Tort de dovleac cu cocos

Alte întrebuințări ale dovleacului

Pe lângă gastronomie, dovleacul mai are și alte întrebuințări. Există soiuri speciale de dovleac care se cultivă pentru a fi transformate în obiecte decorative. Cei mai comuni dovleci care se găsesc în magazine sunt: verucoase și dovleac-coroane.

Verucoasele, cunoscute și sub numele de gumele negre, se găsesc într-o varietate de forme dimensiuni și culori. Gama de culori variază de la alb la galben, portocaliu, verde închis și negru.

Soiul „coroană” prezintă fructe de dimensiuni mici cu diferite culori și modele: portocaliu, galben, verde sau cu dungi.

Dovlecii se folosesc în scop decorativ și la sfârșitul lunii octombrie, atunci când se sărbătorește Halloweenul.

Folosirea dovleacului în cosmetică

Fructul vedetă al sezonului se poate folosi și în cosmetică, pentru a prepara diverse măști pentru față sau pentru păr. Produsele cosmetice pe bază de dovleac se pot prepara și acasă.

Mască de dovleac cu miere pentru păr

Datorită conținutului ridicat de vitamina A și potasiu, dovleacul este un element important care ajută la refacerea părului deteriorat.

Pentru a prepara masca de păr este nevoie de 2 căni de dovleac fiert, 1 lingură de miere de albine, 1 lingură ulei de cocos și 1 lingură iaurt simplu.

Mască pentru un ten luminos

Bogat în vitaminele A, C, şi E, dovleacul este un ingredient minune care acţionează împotriva îmbătrânirii premature a pielii şi protejează tenul împotriva efectelor razelor UV.

Pentru a prepara masca de față din dovleac este nevoie de: 1/2 măr verde, 1/4 ceaşcă piure de dovleac, 1 lingură de lapte, 1 lingură miere de albine și un vârf de linguriţă de praf de scorţişoară.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Soiuri de prune românești. Cele mai cunoscute preparate pregătite din prune
Soiuri de prune românești. Cele mai cunoscute preparate pregătite din prune

În lume există în jur de 2.000 de soiuri de pruni, iar dintre aceștia, 28 sunt soiuri de prune românești. Fructele, vedetele toamnei, sunt folosite pentru deserturi, dulcețuri, compoturi și țuică sau pălincă.

Dulceața de smochine, rețeta fără zahăr. Desert delicios cu doar cinci ingrediente
Dulceața de smochine, rețeta fără zahăr. Desert delicios cu doar cinci ingrediente

Smochinele sunt fructe de dimensiuni mici, aromate și foarte gustoase pe care gospodinele le folosesc pentru a face o dulceață delicioasă.

Livadă de kiwi şi banane, în Bucureşti. Ce fructe exotice vom creşte în viitor în România
Livadă de kiwi şi banane, în Bucureşti. Ce fructe exotice vom creşte în viitor în România

Aducem ingrediente abia culese pentru o salată de fructe: kiwi pitic de mărimea unei prune, dar plin de aromă, sâmburi de rodie, goji, paw paw şi câteva soiuri de curmale proaspete.

Recomandări
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei

Președintele maghiar Viktor Orbán și șeful NATO, Jens Stoltenberg, au ajuns la un acord, după o zi de negocieri "dificile".  

Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, cere demiterea imediată a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, acuzând că la alegerile de duminică s-ar fi comis "cele mai mari fraude electorale" din istoria recentă.

România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă
România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă

România se află într-o poziție tristă în topul risipei alimentare din Uniunea Europeană, ocupând locul 1, cu o cantitate estimată de 2,5 milioane de tone aruncate anual. Mâncatul sănătos este un pas important în combaterea risipei alimentare.