Secretul pentru găluștele cu prune ideale: Soiul de prune cel mai potrivit pentru desertul românesc

Galuste cu prune
Profimedia

Găluștele cu prune sau gomboții cu prune sunt un desert delicios și reconfortant, perfect pentru zilele de toamnă sau pentru orice ocazie specială.  

Acest desert tradițional extraordinar de delicios este foarte popular în Europa Centrală și de Est. Preparatul este cunoscut sub diferite nume în diferite regiuni, cum ar fi „knedle" în Polonia sau „knedlíky" în Cehia.

Desertul se pare că își are originea în Imperiul Austro-Ungar, notează Muzeul Național al Țăranului Român (MȚR). „Gomboți” este denumirea folosită de secui și maghiari, în timp ce „knedle” este termenul utilizat de nemți și austrieci.

În România desertul este cunoscut ca găluște sau gomboți cu prune.

Gomboții cu prune, cunoscuți și sub numele „gombóc cu prune” constau în galuște mari sau biluțe de aluat umplute cu prune dulci și aromate. De obicei, gomboții cu prune sunt fierți sau gătiți la aburi, apoi serviți cu zahăr și pesmet prăjit.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Desigur, rețeta a fost adaptată și reinterpretată de fiecare popor. În continuare vă prezentăm rețeta originală de găluște cu prune.

Secretul pentru găluștele cu prune ideale

Pentru rețeta de gomboți cu prune aveți nevoie de aluat, umplutură, zahăr pudră și pesmet pentru decor. În funcție de preferințe, puteți folosi pentru această rețetă prune proaspete sau prune uscate, însă recomandarea noastră este să folosiți prima variantă.

Așadar, aveți nevoie de următoarele ingrediente:

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 500 g cartofi fierți (de preferință albi)
  • 150-200 g făină
  • 1 ou
  • un praf de sare

Pentru umplutură:

  • 200 g prune, fără sâmburi. Puteți folosi chiar prune uscate sau prune congelate.
  • 2 linguri de zahăr (sau după gust)
  • coajă de lămâie (opțional)

Pentru servire:

  • Zahăr pudră
  • Migdale măcinate sau pesmet prăjit (opțional)

Cantitățile mai sus enumerate sunt perfecte pentru patru porții de găluște cu prune. Dacă vreți să gătiți pentru mai multe persoane, dublați cantitățile ingredientelor.

Mod de preparare

Galuste cu prune

Curățați cartofii și fierbeți-i în apă cu sare până când sunt complet gata. Puteți verifica dacă sunt gata înțepându-i cu o furculiță. Dacă furculița intră ușor în cartofi, aceștia sunt gata.

Scoateți cartofii fierți din apă și lăsați-i să se răcească puțin. După ce s-au răcit suficient pentru a putea fi manipulați, zdrobiți-i bine folosind un zdrobitor de cartofi, o furculiță, sau o răzătoare. Dacă aveți un zdrobitor de cartofi, acesta este de preferat pentru a obține un aluat mai fin.

Într-un castron mare, amestecați cartofii zdrobiți cu oul și o parte din făină. Adăugați puțină făină la început și adăugați mai multă pe măsură ce este necesar pentru a obține un aluat omogen și ușor lipicios. Continuați să adăugați făină și să amestecați până când aluatul poate fi modelat cu ușurință.

Dacă utilizați prune uscate, puteți fierbe prunele uscate în puțină apă cu coajă de lămâie. Acest pas este opțional. Fierbeți prunele până când sunt moi. Lăsați umplutura să se răcească.

Dacă folosiți prune proaspete însă, tot ce aveți de făcut este să crestați ușor fructul pe o parte și să îi scoateți sâmburele. Aveți grijă să spălați foarte bine prunele înainte și să le uscați cu un prosop curat înainte de utilizare.

Dacă folosiți prune congelate, tot ce aveți de făcut este să le lăsați la decongelat la frigider peste noapte, după care să le scurgeți foarte bine înainte de utilizare.

Doar dacă vă doriți ca găluștele să iasă mai dulci, puteți opțional să puneți o linguriță de zahăr înăuntrul prunelor, înainte să formați gomboții.

Pentru modelarea gomboților trebuie să rupeți cu mâna bucăți mici din compoziție și să modelați fiecare bilă. În funcție de mărimea prunelor, folosiți mai mult sau mai puțin aluat pentru fiecare gombot. Aplatizați fiecare bilă în palma mâinii. Puneți ulterior pruna în mijlocul aluatului sau compoziția de prune, după care sigilați marginile și formați o bilă sau un gombot rotund. Folosiți mișcări circulare și nu puneți presiune pe aluat când faceți asta.

Urmează fierberea gomboților. Adăugați gomboții cu prune în apă clocotită și fierbeți-i până când aceștia plutesc la suprafață. Procesul durează de 3-5 minute.

Scoateți gomboții cu o spumieră și scurgeți-i bine. Puteți servi gomboții cu prune presărați cu zahăr pudră și, dacă doriți, migdale măcinate sau pesmet prăjit în unt și zahăr.

Greșeli atunci când pregătești găluștele de prune

Atenție! Atunci când zdrobiți cartofii nu folosiți un blender electric. Acesta va strica textura cartofilor și nu vor mai putea fi manevrați.

De asemenea, scurgeți cartofii foarte bine de apă înainte de a-i folosi în aluat. Este recomandat, pentru un plus de savoare, să fierbeți cartofii în coajă.

Evitați să puneți prea multă făină în compoziție. Aluatul pentru găluștele cu prune trebuie să fie lipicios pentru a putea fi mai ușor de manevrat. Dacă puneți prea multă făină s-ar putea ca aluatul să iasă prea tare, iar găluștele nu vor mai ieși pufoase.

Nu fierbeți prea mult gomboții. Aceștia trebuie scoși din apă imediat ce s-au ridicat la suprafață. Dacă îi fierbeți prea mult este posibil ca găluștele voastre să se destrame.

Pentru stratul în care înveliți gomboții prăjiți pesmetul în unt și lăsați compoziția la răcit. Puteți adăuga zahăr și scorțișoară pentru un plus de savoare. Atenție însă: adăugați zahărul în compoziția de pesmet prăjit abia după ce aceasta s-a răcit. În caz contrar zahărul se va carameliza.

Pentru ca găluștele să fie și mai gustoase, în compoziția de pesmet puteți adăuga migdale măcinate.

Găluște cu prune. Ce soi de prune este cel mai bun

În general puteți folosi oricare dintre soiurile de prune pe care le găsiți în piețe sau supermarket-uri. Asigurați-vă că prunele sunt coapte și dulci.

Dacă folosiți prune uscate în rețeta dumneavoastră, puteți să le rehidratați înainte de a le folosi, fierbindu-le în apă cu zahăr sau compot de fructe pentru a le face mai suculente și mai ușor de folosit ca umplutură.

Pentru rețeta de găluște cu prune, cel mai bun soi de prune este cel care este dulce și suculent, de preferință cu un gust bogat și aromat. Recomandarea noastră este să cumpărați soiuri de prune românești, din piață sau de la producători sau să folosiți fructe din propria grădină dacă aveți această opțiune.

Cele mai populare soiuri de prune românești sunt Grasul românesc, Tuleul Gras si Vânatul românesc. Grasul românesc cultivă pe dealurile Subcarpaților Meridionali, adică în județele Argeș, Prahova și Buzău. Prunele de Topoloveni de exemplu sunt foarte cunoscute în România și sunt folosite în multe rețete tradiționale, inclusiv pentru dulceață și găluște cu prune. Au carnea suculentă și o aromă dulce.

Este important de menționat că suculența și dulceața unei prune pot varia în funcție de condițiile de creștere, momentul coacerii și modul în care sunt păstrate. Prin urmare, este o idee bună să discutați cu un localnic sau un cunoscut din zona dumneavoastră pentru a obține recomandări privind cele mai dulci și suculente soiuri de prune.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Bookfest 2024: Ficțiunea și poveștile pentru copii au fost vedetele târgului de carte
Bookfest 2024: Ficțiunea și poveștile pentru copii au fost vedetele târgului de carte

A fost un weekend plin pentru cei care iubesc să citească și au ajuns la Bookfest, unul dintre cele mai mari târguri de carte de la noi, organizat în Capitală.  

Peste 60.000 de turiști au ajuns pe litoral în primul weekend din iunie. Ce prețuri i-au întâmpinat la malul mării
Peste 60.000 de turiști au ajuns pe litoral în primul weekend din iunie. Ce prețuri i-au întâmpinat la malul mării

Peste 60.000 de turiști s-au bucurat în acest weekend de vremea bună de pe litoral, mai mulți ca anul trecut în primul weekend din iunie.

Un bărbat din Vaslui a încercat să verifice o butelie plină de gaz folosind flacăra deschisă. Ce a urmat
Un bărbat din Vaslui a încercat să verifice o butelie plină de gaz folosind flacăra deschisă. Ce a urmat

Un bărbat în vârstă de 43 de ani a fost rănit, duminică, într-o explozie urmată de incendiu, au informat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.