Prăjituri pentru Paști. Rețete pentru dulciurile tradiționale de pe masa de Paște

Prajituri
Shutterstock

O masă festivă nu ar fi completă fără prăjituri de casă. Sunt o mulțime de prăjituri delicioase pe care românii le fac de sărbători. Printre acestea se numără celebrele cornulețe cu gem, plăcinta de mere, Albă ca Zăpada, negresa sau tortul diplomat.

Tort diplomat

Este un tort pe care îl vedem la fiecare masă festivă. Tortul diplomat este foarte popular și merge de minune după mesele festive încărcate.

Prajituri

Este un tort cu un blat pufos și ușor, o cremă de frișcă și fructe proaspete. Un deliciu pentru cei mici și cei mari deopotrivă. Se face rapid și este senzația oricărei mese de Paște. Îl poți face cu pișcoturi sau cu un blat simplu de pandișpan pufos.

Citește și
Clotilde Armand, acuzații: „Începem ziua cu o nouă dovadă de fraudă… Marcele, ți-am zis că nu te pricepi la matematică”

Pentru blatul de pandișpan:

4 ouă
100 g zahăr
1 esență de vanilie
25 g făină
1 vârf de cuțit de praf de copt
Pentru crema de frișcă:
5 ouă întregi
200 g zahăr
1 esență de vanilie
30 g gelatină
600 ml smântână de frișcă
500 g fructe - compot de ananas, căpșuni, portocale, cireșe, zmeură
50 g coaja portocală
16 pișcoturi

Pentru blatul de pandișpan, se separă albușurile de gălbenușuri. Se bat spumă albușurile cu un praf de sare, apoi se adaugă zahărul și vanilia. Gălbenușurile se bat cu un praf de sare până capătă o culoare galbenă intensă. Se adaugă la albușuri și se amestecă bine.

Se adaugă făina cernută și praful de copt și se amestecă cu o spatulă de silicon, de jos în sus. Aluatul se pune într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se bagă la cuptorul încins la 180 de grade pentru 20-25 de minute sau până se rumenește.

Se scoate blatul și se lasă la răcit. Între timp, se face crema. Se pun ouăle într-un castron și se freacă cu sarea, vanilia și zahărul. Se pune castronul pe bain-marie, pe o oală cu apa care fierbe, având grijă ca fundul castronului să nu atingă apa din oală. Se amestecă totul cu telul pentru cam 15 minute. Când crema s-a îngroșat, se dă castronul jos și se lasă la răcit.

Gelatina se hidratează în puțină apă rece, dacă e pulbere, și se lasă 10 minute, apoi se adaugă în cremă, amestecându-se viguros. Dacă ai foi de gelatină, se hidratează în apă rece, se lasă până se înmoaie, se scurg și se adaugă în crema caldă. Smântâna pentru frișcă se bate și se adaugă treptat în cremă.

Când blatul s-a răcit, se taie în două și se pune într-o formă rotundă cu margini detașabile. Pe laterale se așează pișcoturile în picioare. Blatul se însiropează cu puțină zeamă de la compotul de ananas.

Se adaugă jumătate din cantitatea de cremă, fructele tăiate bucăți și se pune deasupra celălalt blat, care se însiropează și el. Peste al doilea blat, se pune restul de cremă, din nou fructe și apoi se decorează cu felii de portocală și câteva căpșuni. Poți adăuga și câteva frunze de mentă pentru decor.

Tortul diplomat se dă la rece pentru câteva ore. Se detașează marginile și se taie în felii.

Cornulețe cu gem

Prajituri

Aceste prăjituri de casă pentru masa festivă sunt nelipsite la români. Mulți aleg să le facă cu rahat sau cremă de ciocolată, dar cornulețele cu gem sunt vestite la noi.

Ai nevoie doar de un gem bun de casă și dacă vrei cornulețe super fragede, va trebui să folosești untură.

Ai nevoie de:

2 linguri de zahăr
3 ouă
1 gălbenuș
240 g untură sau unt
4 linguri smântână
550 g făină
Gem de casă
Zahăr pudră
Esență de vanilie

Se adaugă untura moale, smântâna, ouăle, gălbenușul, esența, un praf de sare, zahărul și se amestecă bine.

Când obții un aluat nisipos, împarte-l în patru bucăți egale. Învelește fiecare bucată de aluat în folie alimentară și lasă-le la frigider pentru 30 de minute. Apoi, fiecare bucată, întinde-o cu un făcăleț în formă de cerc și taie în jumătăți, pătrimi și apoi optimi. Fiecare bucățică va fi un triunghi.

Triunghiurile se umplu cu o linguriță de gem și se rulează de la bază către vârf, astfel încât să obții un mic cornuleț.

Așează cornulețele într-o tavă cu hârtie de copt și coace-le, în cuptorul preîncins la 180 de grade, pentru cam 15 minute sau până când sunt rumenite. Scoate cornulețele și tăvălește-le prin zahăr pudră cât încă sunt fierbinți. Lasă-le la răcit și apoi servește-le.

Plăcintă de mere

Clasica plăcintă de mere este nelipsită de pe masa de sărbători. Se face ușor, este aromată, nu este un desert prea greu și este plăcută de toată lumea.

Pentru plăcinta de mere ai nevoie de:

2 kg miere
200 g zahăr
1 linguriță scorțișoară
Coaja de la o lămâie
60 g nuci
Pentru aluat:
500 g făină albă
250 g unt
125 g zahăr pudră
2 pliculețe zahăr vanilat
1 praf de sare
2 linguri smântână
2 ouă
2 gălbenușuri
30 g unt
1 lingură de griș

Se pun ingredientele pentru aluat într-un bol și se frământă bine cu mâna sau cu robotul de bucătărie. Este un aluat fraged, așa că în momentul în care prinde formă, ar trebui să nu mai frămânți. Totul durează doar câteva minute.

Când e gata aluatul, învelește-l în folie alimentară și lasă-l în frigider până când îl vei folosi.

Spală merele și curăță-le de coajă, apoi dă-le prin răzătoare. Pune-le în tigaie, la foc potrivit, alături de zahăr, unt, griș și coaja rasă de la o lămâie. După ce s-au călit merele, oprește focul și adaugă scorțișoara și nucile.

Aluatul se scoate din frigider și se împarte în două bucăți egale. Prima bucată se întinde și se pune în tava tapetată cu o hârtie de copt.

Se adaugă umplutura, se mai adaugă puțină scorțișoară deasupra și se învelește cu cealaltă bucată de aluat întinsă. Se unge partea de sus cu puțin ou bătut.

Se pune la cuptorul încins la 180 de grade pentru 35-40 de minute sau până când este rumenă deasupra. Plăcinta se scoate, se pune zahăr pudră deasupra și se lasă la răcit în tavă, apoi se porționează și se servește.

Prăjitură Albă ca Zăpada

Prajituri

O prăjitură clasică de sărbători, Albă ca Zăpada este nelipsită de Paște și de Crăciun de pe mesele românilor. Este o prăjitură cu blat moale și cremă fină de lămâie, absolut delicioasă.

Iată cum o prepari:

Pentru foi:
800 g făină
200 g unt sau untură
200 g zahăr
2 ouă
200 g smântână
1 plic de amoniu pentru prăjituri
Coaja rasă de la o lămâie
Esență de vanilie
Pentru cremă:
4 gălbenușuri
350 g zahăr
50 g amidon
500 ml lapte
Esență de vanilie
Coaja rasă de la o lămâie
Sucul de la 2 lămâi
350 g unt
Zahăr pudră

Într-un bol sau un robot de bucătărie se pune untul, zahărul pudră, esența de vanilie, coaja de lămâie și se amestecă bine de tot. Se pun ouăle, smântâna și se omogenizează. Separat se stinge amoniul cu puțin lapte rece și se pune și el în bol.

Se adaugă și făina, amestecând ușor până obții un aluat neted. Se pune într-o folie alimentară și se lasă 20 de minute deoparte, la odihnit.

După ce s-a odihnit, se împarte aluatul în patru bucăți egale și se întind bine. Se pun foile în tăvi tapetate cu hârtie de copt și se dau, rând pe rând, la cuptorul încins la 190 de grade până se rumenesc. Le poți înțepa cu o furculiță înainte, ca să nu se umfle la cuptor.

Vor fi gata destul de repede. După ce se coc, foile se scot și se lasă la răcit.

Pentru cremă, se pun gălbenușurile într-un castron, un praf de sare, esența de vanilie și coaja de lămâie. Se amestecă bine cu un tel și se adaugă laptele. Se pune bolul pe bain-marie și se amestecă încontinuu până când se îngroașă toată crema. Când se răcește, se amestecă cu zeama stoarsă de la lămâie și se încorporează untul puțin câte puțin, ca să nu se taie crema.

Crema se întinde peste prima foaie, se acoperă cu a doua foaie, și tot așa până la ultima foaie, care va rămâne fără cremă. Se acoperă toată prăjitura cu folie alimentară și se pune deasupra un tocător de lemn greu.

Prăjitura trebuie să stea măcar o zi pentru ca foile să se umezească de la cremă. Se pune zahăr pudră deasupra, se taie apoi în pătrățele și se servește.

Negresă

Iubitorii de ciocolată vor alege mereu negresa din toate varietățile de prăjituri de casă pentru masa festivă. Se face rapid, este plină de ciocolată și adorată de toată lumea.

Ai nevoie de:

1 ouă
200 g zahăr
125 ml ulei
250 ml lapte
300 g făină
10 g bicarbonat
Esență de vanilie
100 g nuci
100 g ciocolată
Lapte

În bolul unui mixer se pun oul și un praf de sare. Se bate totul bine și apoi se adaugă zahărul, esența de vanilie, uleiul și laptele.

Se amestecă bine și apoi se adaugă făina cernută alături de cacao și bicarbonat. Se pun nucile tocate mărunt și se toarnă compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.

Se lasă la cuptor cam 30 de minute la 160 de grade sau până trece testul scobitorii. O scobitoare băgată în centrul prăjiturii trebuie să iasă curată. Atunci știi că negresa este făcută.

Se scoate din cuptor, se lasă la răcit și se scoate din tavă. Între timp, se face glazura. Ciocolata se topește și se amestecă cu puțin lapte. Se toarnă deasupra, când negresa s-a răcit. Se lasă glazura să se întărească și apoi se taie prăjitura în pătrățele.

Poți pune deasupra nuci tocate mărunt.

Orice prăjitură ai alege să faci, nu uita să pui un praf de sare în ea. Va scoate în evidență toate aromele, făcând prăjitura și mai savuroasă.

De asemenea, la unele prăjituri este mai bine să aștepți să se răcească înainte de a le servi. La prăjituri de casă pentru masa festivă cum ar fi Albă ca Zăpada, foile au nevoie de o zi sau două ca să se înmoaie datorită cremei.

La prăjituri precum cornulețele cu gem, aluatul trebuie să fie fraged, așa că untura este cea mai indicată în acest caz. Poate fi înlocuită cu unt, dar rezultatul nu va fi la fel de spectaculos. De asemenea, poți umple cornulețele cu fructe deshidratate, cremă de vanilie sau dulceața de casă.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Un bărbat a murit într-un magazin din Suceava după ce s-a înecat cu o bucată de cârnat
Un bărbat a murit într-un magazin din Suceava după ce s-a înecat cu o bucată de cârnat

Un bărbat a murit după ce s-a înecat cu o bucată de cârnat, pe terasa unui magazin dintr-o localitate suceveană.

 

Descoperire impresionantă. A fost tradus un manuscris care conține date despre copilăria lui Iisus Hristos
Descoperire impresionantă. A fost tradus un manuscris care conține date despre copilăria lui Iisus Hristos

O bucată dintr-un manuscris care datează de peste 1.600 de ani a fost descifrat și identificat ca un document ce conținte date despre copilăria lui Iisus Hristos.

Şaptesprezece pistoale, fără serie şi fără muniţie, găsite într-un camion care încerca să intre în România
Şaptesprezece pistoale, fără serie şi fără muniţie, găsite într-un camion care încerca să intre în România

Şaptesprezece pistoale de calibrul 9 milimetri, fără serie şi fără muniţie, au descoperite într-un camion care încerca să intre în ţară pe la Calafat. Şoferul, cetăţean străin, nu a putut prezenta documente pentru arme şi a fost reţinut.

Recomandări
Secetă extremă în România. Meteorologii vorbesc despre un fenomen îngrijorător. Oamenii își fac rezerve de apă
Secetă extremă în România. Meteorologii vorbesc despre un fenomen îngrijorător. Oamenii își fac rezerve de apă

Deși suntem abia la începutul verii, ne confruntăm deja cu secetă extremă. În sudul și estul țării au secat fântânile, iar în unele localități oamenii au restricții pe timpul zilei la apa curentă, așa că prețuiesc fiecare picătură.  

Alianța PSD-PNL a primit aproape jumătate din voturi la alegerile europarlamentare. Ce arată datele BEC
Alianța PSD-PNL a primit aproape jumătate din voturi la alegerile europarlamentare. Ce arată datele BEC

Rezultatele centralizate până acum de Biroul Electoral Central confirmă că PSD și PNL au adunat împreună 70 la sută dintre voturile pentru primarii și consilierii locali.

Rusia a lansat un atac cu rachete şi drone asupra Kievului. Alertele de raid aerian au durat mai multe ore în toată Ucraina
Rusia a lansat un atac cu rachete şi drone asupra Kievului. Alertele de raid aerian au durat mai multe ore în toată Ucraina

Rusia a lansat, miercuri dimineaţă, un atac cu rachete şi drone asupra Kievului, informaţiile preliminare arătând că nu au existat răniţi sau pagube în capitala ucraineană, a anunţat armata ucraineană, transmite Reuters.