O tradiţie străveche românească este pe cale să apună

×
Codul embed a fost copiat

Este vorba de răvăşitul oilor, moment în care ciobanii îşi adună turmele şi separă oile trimise în transhumanţă de cele lăsate în gospodării.

Din obiceiul străvechi au rămas doar renumele, horele şi mâncarea. Mioarele şi ciobanii s-au împuţinat atât de mult, încât duminică, la răvăşitul oilor de la poalele Castelului Bran, au fost aproximativ 50 de ovine şi mii de petrecăreţi.

La Răvășitul Oilor de la Bran au fost aproximativ 5.000 de oameni și cel mult 50 de oi. Pe vremuri era exact invers. Turmele se micșorează văzând cu ochii, iar ciobanii sunt tot mai puțini și mai bătrâni.

Silviu Câțean, oier: „Noi avem la vânzare 300 de oi, cine vrea să vină să le cumpere. Câștigul nostru ca oieri e foarte mic pe oaie, să știți. Și atunci nu ne permitem să dăm nici salarii foarte mari la ciobani pentru că nu avem de unde.”

Reporter: „Câte oi mai aveți?”

Citește și
ciobani
Românii aduc lână din Italia și Turcia. Cum s-a ajuns în această situație
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Gheorghe Hărda, cioban: „200”

Reporter: „Din câte? ”

Cioban: „Din 1700. ”

Reporter: „Și ce ați făcut cu restul? ”

Cioban: „Pastramă! Cu ce să le mai păzești și unde mai ai teren? Că în transhumanța nu mai pleci. Ai luat o bucățică și la revedere, nu mai avem! Pe câmpuri sunt numai fabrici acum!”

Gheorghe Hărda e singurul cioban autentic găsit în toată adunarea. Își amintește cum, odinioară, se strângeau mii de oi pe care ciobanii chiar le răvășeau: adică alegeau care rămân în gospodăriile oamenilor și care pleacă în transhumanța spre Bărăgan, Baltă Brăilei sau Dobrogea.

Gheorghe Hărda, cioban: „Plecam după răvășit și mai veneam în 10-20 mai. Numa și numa pe jos, nu cu mașini. Puneai mâncare pe măgar, te asigurai pe drum, cum puteai.”

Puținii ciobani care încă se mai țin de meserie au umplut tarabele cu brânză, pastramă și bulz.

Constantin Cojanu, producător de pastramă: „Pastrama băițuită vine băgată la maturat, cu condimente pe ea și lăsată 4 -5 zile să se matureze”

Client: „De ce pastramă de oaie? Pentru că o mâncăm o dată pe an, poate unde vezi atâta lume multă aici îți face poftă mai mare"

Clientă: „Toamna în general pentru că este must și cu mustul merge pastrama”

Vedetă a fost brânza în coajă de brad. E tot mai rară pentru că nici ciobanii nu se mai îndură să jupoaie brazii doar pentru plăcerea gustului.

Evelin Enescu: „Coajă îi dă pe margine gustul de brad. Cu timpul, dacă tot stă, tot stă, brânza capătă gust de brad.”

Un kilogram de brânză în coajă de brad costă la răvăşitul oilor de la poalele Castelului Bran 35 de lei kilogramul, la fel și pastramă de oaie.

 Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Cât câștigă comercianții de flori la începerea școlii. Unii părinți renunță la tradiție
Cât câștigă comercianții de flori la începerea școlii. Unii părinți renunță la tradiție

E forfotă mare în ajunul începerii şcolii, iar pentru clasicul buchet de flori, unii au făcut comenzi în avans. Într-o singură florărie de lux, de pildă, în ultimele zile s-au comandat aranjamente de 10.000 de euro.

Românii aduc lână din Italia și Turcia. Cum s-a ajuns în această situație
Românii aduc lână din Italia și Turcia. Cum s-a ajuns în această situație

Crescătorii de oi vor primi o subvenție pentru lână de două ori mai mare: 2 lei pe kilogram. Dar suma nu îi ajută nici pe ciobani, nici pe cei care au nevoie de materie primă pentru industria textilă ori sisteme de izolație.

Crescătorii, supărați că mieii nu se vând, deși au scăzut prețul. Cât costă un kilogram
Crescătorii, supărați că mieii nu se vând, deși au scăzut prețul. Cât costă un kilogram

Deşi mai sunt doar trei zile până la Paşte, cumpărătorii din pieţe nu se prea înghesuie să cumpere carne de miel. De teamă să nu rămână cu animalele, crescătorii de oi din Mureş au tot scăzut preţul foarte mult.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.