Moaștele Sfintei Parascheva - cum au fost descoperite. Cât durează pelerinajul la Sf. Parascheva

Moastele sf Parascheva
Shutterstock

Sfânta Parascheva, sărbătorită pe 14 octombrie în calendarul ortodox, este considerată una dintre ocrotitoarele Moldovei și a moldovenilor. Moaștele sale sunt păstrate în Catedrala Mitropolitană din Iași, un important centru religios al Moldovei.

Așadar, sâmbăta aceasta, la Iași, credincioșii sărbătoresc viața și sfințenia Sfintei Parascheva, cunoscută și sub numele de Sfânta Vineri sau Sfânta Parascheva de la Iași.

La această sărbătoare extrem de importantă pentru credincioșii ortodocși pelerini din toată țara se adună la Iași pentru a se ruga și a participa la slujbele religioase speciale oficiate pentru Sfânta Parascheva.

Moaștele Sfintei Parascheva - unde au stat mulți ani

Descoperirea trupului Sfintei Cuvioase Parascheva este considerată un miracol de credincioșii ortodocși.

Legenda spune că Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost îngropată ca o străină, nimeni neştiind cine era cu adevărat.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Se spune că un marinar a murit pe o corabie, iar trupul i-a fost aruncat în mare de către camarazii săi. Valurile au adus cadavrul la ţărm, care mai târziu a fost găsit de un călugăr. Acesta s-a ocupat de înmormântarea marinarului aruncat în mare, fiind ajutat de mai mulți localnici.

Bărbatul a fost înmormântat după rânduiala creștinească. Însă, atunci când au săpat groapa în care urma să fie îngropat, călugărul și ceilalți creștini prezenți au descoperit corpul Sfintei Cuvioase Parascheva.

Ei „aflară trupul Prea Cuvioasei Parascheva neputred şi plin de mireasmă”, conform doxologia.ro.

Creștinii au depus trupul marinarului lângă cel al cuvioasei şi apoi au plecat. În noaptea următoare, un creștin pe nume Gheorghe, care a ajutat la săpatul gropii, a visat o împărăteasă care stătea pe un scaun luminat. Aceasta era înconjurată de îngeri, iar unul dintre aceştia îl mustra pe Gheorghe pentru că n-a scos din groapă trupul Cuvioasei Parascheva.

Împărăteasa pe care o văzuse în vis ‒ şi care nu era alta decât Cuvioasa Parascheva ‒ i-a poruncit să ia degrabă trupul din groapă şi să-l aşeze undeva la loc de cinste. În aceeaşi noapte, o credincioasă pe nume Eftimia a avut același vis.

Creștinii care au auzit de visul celor doi – Gheorghe și Eftimia – și-au dat seama că este un semn de la Dumnezeu. Aceștia au urmat visul și au luat trupul Cuvioasei din mormânt şi l-au aşezat în biserica Sfinţii Apostoli din Epivat.

Se spune că oamenii care se rugau la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva se vindecau imediat de boli.

Legenda spune că oamenii au zidit o biserică chiar pe locul în care au trăit părinții Cuvioasei, acolo unde ea s-a născut. Vestea despre minunile care se săvârșeau în apropierea moaștelor s-a răspândit repede în Peninsula Balcanică.

Când au ajuns moaștele la Iași

Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost aduse la Iași în urmă cu 382 de ani. Trupul Cuvioasei a ajuns în România în anul 1641.

Conform crestinortodox.ro, moaștele au fost așezate pe 13 iunie 1641 în biserica „Sfinții Trei Ierarhi" din Iași. În acest loc sfintele moaște au rămas până în anul 1884, când au fost mutate în paraclisul mănăstiresc din clădirea egumeniei. Acestea au fost așezate pe un catafalc din lemn. Pe 26 decembrie 1888, acestea au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași.

Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva se află în prezent în Catedrala Mitropolitană din Iași.

Perioada pelerinajului de Sfânta Parascheva

Pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva din Iași este un eveniment de amploare, care anual atrage mii de credincioși din întreaga țară și din străinătate. Oamenii vin să se roage, să se închine și să se încreadă în puterea sfintei.

Chiar dacă în calendarul ortodox Sfânta Parascheva se sărbătorește oficial pe 14 octombrie, pelerinajul începe în mod tradițional cu câteva zile înainte de această dată și se încheie la scurt timp după aceea. De regulă, creștinii care merg la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva să se roage o fac chiar și cu o săptămână înainte.

Autorităţile estimează că aproximativ 350.000 de persoane vor participa la pelerinajul religios care va avea loc la Iaşi, pe 14 octombrie, când moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva vor fi scoase din Catedrala Mitropolitană.

Mulți credincioși ortodocși vin din toate colțurile țării și chiar din străinătate pentru a participa la acest pelerinaj. În această perioadă, orașul Iași devine un loc plin de oameni care se adună pentru a se ruga, a se închina și a participa la slujbe religioase speciale organizate cu această ocazie.

Autoritățile locale și biserica ortodoxă iau măsuri pentru a asigura siguranța participanților la pelerinaj. Pelerinii sunt sfătuiți să se înarmeze cu răbdare, pentru că pot aștepta la coadă să atingă moaștele Sfintei ore întregi.

Organizatorii pelerinajului estimează participarea, în total, a aproximativ 350.000 de persoane, din care aproximativ 90.000 de persoane vor fi prezente în data de 14 octombrie, când au loc cele două evenimente desfăşurate simultan - pelerinajul la Racla cu Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi Sfânta Liturghie Arhierească, oficiată pe scena din faţa Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Perioada în care va fi cel mai aglomerat la moaștele Sfintei Cuvioase va fi 13-14 octombrie, când se estimează că vor fi permanent în culoarul de acces către raclă 50.000-60.000 de persoane.

Ce se spune despre moaștele Sfintei Parascheva

Moaștele Sfintei Parascheva sunt asociate cu multe minuni. Se spune că cei care se roagă cu credință în fața moaștelor sau care se închină acestora pot primi ajutor și binecuvântări de la Dumnezeu. Se spune că cei care se roagă se vindecă de boli și se eliberează de necazuri.

De asemenea, se spune că Sfânta Parascheva îi ajută pe creștini să își îndeplinească dorințele și că le ascultă rugămințile.

Cei mai mulți credincioșii vin la moaște având o dorință, iar tradiția spune că Sfânta Parascheva poate ajuta la împlinirea acestora dacă rugăciunea este făcută cu credință. Unul dintre cele mai cunoscute elemente liturgice asociate cu ea este Troparul Sfintei Parascheva, o rugăciune dedicată acesteia.

Sfânta Parascheva este reprezentată în tradiția iconografică ortodoxă ca o femeie bătrână, cu o cruce în mână și cu o lampă în spate, semnificând lumina spirituală. Ea este adesea înfățișată cu o icoană sau o imagine a Maicii Domnului, ceea ce reflectă legătura sa strânsă cu mama lui Isus.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Bookfest 2024: Ficțiunea și poveștile pentru copii au fost vedetele târgului de carte
Bookfest 2024: Ficțiunea și poveștile pentru copii au fost vedetele târgului de carte

A fost un weekend plin pentru cei care iubesc să citească și au ajuns la Bookfest, unul dintre cele mai mari târguri de carte de la noi, organizat în Capitală.  

Peste 60.000 de turiști au ajuns pe litoral în primul weekend din iunie. Ce prețuri i-au întâmpinat la malul mării
Peste 60.000 de turiști au ajuns pe litoral în primul weekend din iunie. Ce prețuri i-au întâmpinat la malul mării

Peste 60.000 de turiști s-au bucurat în acest weekend de vremea bună de pe litoral, mai mulți ca anul trecut în primul weekend din iunie.

Un bărbat din Vaslui a încercat să verifice o butelie plină de gaz folosind flacăra deschisă. Ce a urmat
Un bărbat din Vaslui a încercat să verifice o butelie plină de gaz folosind flacăra deschisă. Ce a urmat

Un bărbat în vârstă de 43 de ani a fost rănit, duminică, într-o explozie urmată de incendiu, au informat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.