Chiar în preajma Paștelui, ouăle înregistrează cea mai mare creștere de cost din ultimii ani

×
Codul embed a fost copiat

Chiar în preajma Paștelui, ouăle, un produs de bază în alimentația românilor, înregistrează cea mai mare creștere de cost din ultimii ani.

Fermierii spun că încearcă să plafoneze prețurile, dar se plâng de costurile ridicate pentru furaje și electricitate. România este pe locul șapte la nivel european, în topul producătorilor de ouă.

Cel mai mare producător de ouă din județul Constanța se luptă să mențină același prețuri de anul trecut, însă scumpirile determinate de creșterea tarifelor la energie îi sufocă afacerea.

Vasile Bunduc, directorul Agricola Constanța: Am redus producția de la 350 de mii la 200 de mii de ouă. Noi am făcut o solicitare de creștere cu 5-7 la sută, dar nicio rețea de magazine nu a acceptat această creștere de preț. De la începutul anului nu avem profit, sunt cele mai proaste luni din ultimii 10 ani."

Carmen Ganea, director de vânzări la Agricola Constanța: Noi nu ne putem permite să achiziționăm cerealele la prețuri care sunt greu de suportat. Dintr-un ou nu îți poți permite să plătești prea multe."

Citește și
Marcel Ciolacu
Ciolacu și plafonarea prețurilor la alimente: ”Să vă spun eu câte ouă ai voie să cumperi?”
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

În România, prețul ouălor a crescut constant în ultimii ani doar că, din 2021 în 2022, a fost înregistrat cel mai mare salt.

Ilknur Pintilie, Știrile Pro TV:De la acest producător din Constanța, oul pleacă cu 40 de bani bucata. Spre exemplu, acest cofrag care are 30 de bucăți, pleacă de aici cu 12 lei. La supermarket însă, îl găsim cu 14-16-18 lei în fucție de adaosul pe care îl practică agentul comercial."

Constantin Buzatu are în Timiș o fermă cu 12.000 de găini care produc zilnic 9000 de ouă. Spune că, de o jumătate de an, nu a mărit prețul, deși la raft marfa lui s-a scumpit.

Constantin Buzatu, fermier:Azi dimineață am livrat cu 0.43 de lei bani oul, iar prețul de producție ce include furajul al unui ou este de 0.40 de lei, așa că ne iese un profit de 0.03 lei pe ou (aprox)/producția de ouă este total nerentabilă."

Deși România a avut în trecut creșteri importante la producția de ouă, estimările arată că în acest an cifrele vor stagna. Nu și prețurile.

Dan Ivașcu, președinte Cooperativa „Unirea Gospodarilor":Prețurile deja au început să crească din două motive. Unu este vorba de furaj și doi prețul la energie. Și e doar începutul. Dacă ne ducem pe produsul finit, în ultimele 10 zile au crescut costurile cu 50 de bani per ou."

Acesta nu este însă un motiv să facem stocuri de ouă pentru că sunt perisabile.

Nici la nivelul Uniunii Europene producția nu a înregistrat creșteri spectaculoase, față de anul trecut. Doar Franța are o pondere semnificativă. 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Agenție: ”Vă mulţumim că sunteţi corupţi!”. Protecţia tancurilor ruseşti, din cofraje de ouă, vestele antiglonț- din carton
Agenție: ”Vă mulţumim că sunteţi corupţi!”. Protecţia tancurilor ruseşti, din cofraje de ouă, vestele antiglonț- din carton

Şeful Agenţiei Naţionale Ucrainene de Prevenire a Corupţiei (NACP), Oleksandr Novikov, a mulțumit rușilor că sunt corupți, arătând că protecția tancurilor distruse era fabricată din cartoane de ouă, iar vestele antiglonț din carton.

Ciolacu și plafonarea prețurilor la alimente: ”Să vă spun eu câte ouă ai voie să cumperi?”
Ciolacu și plafonarea prețurilor la alimente: ”Să vă spun eu câte ouă ai voie să cumperi?”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat că în şedinţa de marţi a coaliţiei de guvernare se va discuta despre posibilitatea plafonării preţurilor la produsele alimentare de bază.  

Simona Halep, după ce s-a calificat în turul 3 la Australian Open:
Simona Halep, după ce s-a calificat în turul 3 la Australian Open: "De când am venit aici, am mâncat numai ouă şi şuncă"

Simona Halep, 30 de ani, locul 15 WTA, s-a calificat, joi, în turul al treilea al turneului Australian Open, primul Mare Șlem al anului.

După modelul Poloniei, social democrații vor să elimine taxa pe valoare adăugată la alimentele de bază
După modelul Poloniei, social democrații vor să elimine taxa pe valoare adăugată la alimentele de bază

Taxa pe valoare adăugată ar putea fi eliminată în cazul alimentelor de bază: pâine, lapte, ouă, brânză, carne și ulei, pe o perioadă limitată.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.