Câte zile libere au alte state din Europa de Crăciun și de Revelion

Zile libere craciun
Shutterstock

Europa este un continent variat cu o mulțime de tradiții de Crăciun diferite. Fiecare țară din Europa are cel puțin o zi liberă în perioada cuprinsă între 15 decembrie și 15 ianuarie. Cine primește cele mai multe însă?

Majoritatea țărilor din Europa sunt creștine, fie că este vorba de catolici, protestanți sau ortodocși, și ținând cont de acest aspect există câteva zile libere, majoritatea fiind aceleași.

Rusia, patria Bisericii Ortodoxe de Răsărit, are cele mai multe zile libere în perioada Crăciunului din orice țară europeană.

Fiecare zi între Anul Nou și ziua de după Crăciunul ortodox rus este o sărbătoare, oferindu-le angajaților opt zile libere în total.

Aproape la fel de multe, șapte, au Armenia și Liechtenstein.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Zile libere de Crăciun și Revelion în Europa

În România, zilele libere legale sunt: 25 și 26 decembrie precum și în 1 și 2 ianuarie, apoi urmează 6 și 7 ianuarie sărbători legale.

Zile libere în Franța

Franța este una dintre cele mai mari economii și intră în topul țărilor cu cele mai generoase drepturi de concediu din lume.

Guvernul francez garantează angajaților cinci săptămâni de concediu plătit pe an, excluzând sărbătorile publice.

Majoritatea localnicilor își iau concediul anual în iulie și august, înainte de începerea noului an școlar, lăsând străzile în mod normal aglomerate ale centrelor metropolitane precum Paris pustii, iar afacerile închise.

În Franța, oamenii au liber pe 25 decembrie, de Crăciun, pe 31 decembrie, de Sfântul Silvestru, dar și pe 1 ianuarie, de Anul Nou.

Sărbători legale în Suedia

În Suedia, angajații au dreptul la 19 zile de concediu anual plătit după nouă luni de angajare și la 25 de zile după un an de muncă.

Țara impune și 11 ore de odihnă între schimburi și are limite stricte privind numărul de ore suplimentare pe care angajații le pot lucra - cu un maxim de 50 de ore suplimentare pe lună permise pe o perioadă de patru luni.

Zilele libere legale în Suedia sunt adesea numite "zile roșii" și sunt marcate cu roșu în majoritatea calendarelor.

Este obișnuit ca unele afaceri să-și închidă operațiunile la prânz în ziua precedentă unei sărbători.

Ajunul Crăciunului și ajunul Anului Nou sunt sărbători în Suedia. Multe companii oferă și ziua de 25 decembrie liberă angajaților, dar ea este considerată a doua zi de Crăciun, așa că mulți lucrează.

Sărbători legale în Luxemburg

Luxemburg are 10 sărbători legale și este considerată cea mai bogată țară din Europa, cu un PIB pe cap de locuitor de peste două ori și jumătate mai mare decât media Uniunii Europene, conform Eurostat.

Angajații au dreptul la 25 de zile de concediu anual după un an de angajare, excluzând sărbătorile publice.

Dacă un angajat lucrează într-o sărbătoare publică, are dreptul la un salariu de trei ori mai mare decât salariul standard pentru acea zi.

În Luxemburg, zilele de 25 și 26 decembrie sunt libere, la fel ca 1 ianuarie.

Sărbători legale în Grecia

Grecia are 12 zile sărbători legale. Țara se situează în top 10 națiuni când vine vorba de drepturile la concediu pentru lucrători. 

Angajații care au lucrat 10 ani pentru același angajator sau 12 ani pentru angajatori diferiți au dreptul la 25 de zile de concediu plătit pe an.

Lucrătorii greci sunt pe locul doi cu cel mai mare număr de zile libere pe tot parcursul anului (zile legale plus zile libere publice) - 37.

Grecii au liber pe 25 și 26 decembrie, dar și pe 1 ianuarie.

Sărbători legale în Finlanda 

Finlanda are 10 sărbători legale și unul dintre cele mai extinse sisteme de asistență socială din lume, care include educație de stat de înaltă calitate, beneficii medicale și de angajare 

Angajații au dreptul la cinci săptămâni de concediu pe an, plus 10 zile libere publice. Majoritatea companiilor oferă și Ajunul Crăciunului ca zi liberă, chiar dacă dată de 25 nu este sărbătoare legală.

Finlandezii au, de asemenea, dreptul la concediu de până la nouă luni pentru venirea pe lume a unui copil și încă doi ani de concediu pentru îngrijirea copiilor fără a-și pierde locul de muncă.

Lucrătorii pot lua și concediu de studiu neplătit timp de doi ani dintr-un total de cinci ani.

Finlandezii au liber pe 24, 25 și 26 decembrie, dar și pe 1 ianuarie.

Sărbători legale în Danemarca

Danemarca are 9 sărbători legale. Adesea clasată printre cele mai bune locuri în care să trăiești din lume, Danemarca are beneficii extrem de generoase pentru angajați și o puternică credință în echilibrul dintre viața profesională și cea personală. 

Angajaților li se acordă cel puțin 11 ore de odihnă zilnic prin lege și li se permite să lucreze maximum șase zile pe săptămână, conform Băncii Mondiale.

Companiile oferă adesea cinci zile suplimentare de concediu lucrătorilor, în plus față de cele 25 de zile pentru anul respectiv.

Țara are, de asemenea, beneficii generoase pentru părinții tineri. Părinții pot împărți un total de 52 de săptămâni de concediu de maternitate sau de paternitate pe copil, dar nu pot lua în același timp.

24, 25 și 26 decembrie, la fel ca 31 decembrie și 1 ianuarie sunt zile libere pentru locuitorii din Danemarca.

Sărbători legale în Austria

Austria are 13 sărbători legale. Capitala sa, Viena, ocupă și primul loc în clasamentul Mercer ca fiind cel mai bun oraș din lume pentru a trăi.

Angajații pot lucra maxim cinci și jumătate de zile pe săptămână și au dreptul la 25 de zile de concediu anual după doar nouă luni de angajare, conform Băncii Mondiale.

Mamele au dreptul la maximum doi ani de concediu de maternitate, în timp ce tații pot solicita, de asemenea, indemnizație parentală pentru până la 36 de luni, dar nu în același timp cu mama.

1 ianuarie este zi liberă, la fel ca 25, 26 decembrie, dar și 31 decembrie.

Sărbători legale în Polonia 

Polonia are 11 sărbători legale și este singura țară din Europa de Est care intră în topul țărilor cu cele mai bune drepturi de concediu.

Angajații au dreptul la 20 de zile de concediu anual după nouă luni de angajare și primesc 26 de zile după zece ani de muncă.

Cu toate aceste beneficii, mulți lucrători polonezi sunt atrași de Europa de Vest, unde salariile sunt mai mari.

După extinderea UE în 2004, aproximativ un milion de oameni din Europa de Est s-au mutat în Marea Britanie, conform Institutului pentru Politici Publice, un think tank britanic.

Polonia are zilele de 25 și 26 decembrie libere, la fel ca și ziua de 1 ianuarie.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Bookfest 2024: Ficțiunea și poveștile pentru copii au fost vedetele târgului de carte
Bookfest 2024: Ficțiunea și poveștile pentru copii au fost vedetele târgului de carte

A fost un weekend plin pentru cei care iubesc să citească și au ajuns la Bookfest, unul dintre cele mai mari târguri de carte de la noi, organizat în Capitală.  

Peste 60.000 de turiști au ajuns pe litoral în primul weekend din iunie. Ce prețuri i-au întâmpinat la malul mării
Peste 60.000 de turiști au ajuns pe litoral în primul weekend din iunie. Ce prețuri i-au întâmpinat la malul mării

Peste 60.000 de turiști s-au bucurat în acest weekend de vremea bună de pe litoral, mai mulți ca anul trecut în primul weekend din iunie.

Un bărbat din Vaslui a încercat să verifice o butelie plină de gaz folosind flacăra deschisă. Ce a urmat
Un bărbat din Vaslui a încercat să verifice o butelie plină de gaz folosind flacăra deschisă. Ce a urmat

Un bărbat în vârstă de 43 de ani a fost rănit, duminică, într-o explozie urmată de incendiu, au informat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.